Έξι άδειες Αποθήκευσης δυναμικότητας 550 MW εξασφάλισε η EDF Hellas από την ΡΑΕ

Έξι άδειες Αποθήκευσης δυναμικότητας 550 MW εξασφάλισε η EDF Hellas από την ΡΑΕ

Ποιές είναι οι άδειες που εξασφάλισε η ελληνική θυγατρική

 

Ζωντανό διατηρεί η EDF Hellas το πλάνο της και για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, όλων των τεχνολογιών, στην Ελλάδα. Μόλις χθες, η θυγατρική της εταιρεία «Heliothema Energy» εξασφάλισε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έξι άδειες συνολικής ισχύος έκχυσης και απορρόφησης 550 MW, σε ανανέωση παλαιότερων.

Ειδικότερα, πρόκειται για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας των 200 MW στη θέση «Λικέρι» Θίσβης στη Βοιωτία, 150 MW στη θέση «Λυκοφωλιά Τυρνάβου, 50 MW στη θέση «Μακρυχώρι» του Δήμου Τεμπών, 50 MW στη θέση «Ντουράνια» Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης, 50 MW στη θέση «Καμαρίτσα» Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης και άλλων 50 MW στη θέση «Καλογράδικο» Σερβίων Κοζάνης.

Το ενδιαφέρον της EDF για την Ελλάδα αναδείχθηκε και από τον τελευταίο διαγωνισμό της ΡΑΕ, όπου η «Heliothema Energy» εξασφάλισε ταρίφες για τέσσερα έργα στα Σέρβια Βελβεντού με τιμές αναφοράς 48 ευρώ/MWh, 48,5 ευρώ/MWh, και 49 ευρώ/MWh.
Αν και η εταιρεία εστιάζει κυρίως στο αιολικό δυναμικό της χώρας μας, συγχρόνως επενδύει και στους φωτοβολταϊκούς σταθμούς. Στις 19 Σεπτεμβρίου εξασφάλισε άδεια για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού παρκου 80 MW στην περιοχή της Θίσβης Βοιωτίας, καταδεικνύοντας ότι την ενδιαφέρουν όλες οι τεχνολογίες των ΑΠΕ. Παράλληλα προχωρεί στην ανάπτυξη και άλλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε διάφορες περιοχές της χώρας, χτίζοντας ένα χαρτοφυλάκιο ισχύος περίπου 140 MW.

Επίσης, ο γαλλικός κολοσσός δεν εγκαταλείπει το μεγάλο αιολικό έργο των 380 MW το οποίο είχε σχεδιαστεί το 2012 και θα αναπτυχθεί από τη θυγατρική του Niata Aiolos σε νησιά του Αιγαίου και συγκεκριμένα σε θέσεις της Καλύμνου, της Ψερίμου, της Κω και της Λέρου. Το έργο περιλαμβάνει την τοποθέτηση 116 ανεμογεννητριών με διάμετρο πτερωτής 90 μέτρων. Μάλιστα, στα μέσα Οκτωβρίου, η ΡΑΕ είχε εκδώσει τροποποιητική βεβαίωση παραγωγού για ειδικό έργο, σε αντικατάσταση της αρχικής άδειας που είχε εξασφαλιστεί προ δεκαετίας.

Στα 4,5 GW το pipeline

Στην Ελλάδα, η EDF δραστηριοποιείται μέσω 12 θυγατρικών εταιρειών, επενδύοντας σε αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, σε υβριδικούς σταθμούς και σε έργα αποθήκευσης. Με ένα pipeline έργων, περί τα 4,5 GW, σε διάφορα αδειοδοτικά στάδια ο ελληνικός κλάδος του γαλλικού κολοσσού της EDF, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας. Με 238,2 MW αιολικής ενέργειας εγκατεστημένης ανά την ελληνική επικράτεια, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, κατατάσσεται στην έκτη θέση, έπειτα από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, την Ελλάκτωρ (πλέον ΜΕΤΑ), την ιταλική Enel, την ισπανική Iberdrola Rokas και τη γαλλική Eren. Συνολικά, προσθέτοντας και τα έργα που η EDF λειτουργεί σε joint venture με άλλες εταιρείες, η αιολική ισχύς υπό το χαρτοφυλάκιό της φτάνει τα 265 MW ενώ διαθέτει και επιπλέον 32 MW ηλιακής ενέργειας (φωτοβολταϊκά πάρκα) σε λειτουργία.

Ισχυρή ωστόσο είναι η παρουσία της EDF και στην εγκατάσταση υβριδικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, έχοντας λάβει βεβαιώσεις παραγωγού από τη ΡΑΕ για διάφορα έργα στην Κρήτη (σε Χανιά, Ρέθυμνο, Σητείας, Μινώα Πεδιάδας κλπ.). Επιπλέον, εστιάζει το ενδιαφέρον της και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, δεδομένης της τεχνογνωσίας της σε αυτήν την καινοτόμο τεχνολογία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης