Στο επίκεντρο της τρέχουσας ενεργειακής επικαιρότητας, εντός συνόρων είναι αναμφισβήτητα η Exxon Mobil. Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για την διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Και στις δύο περιοχές η πλειοψηφία των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην ExxonMobil η οποία, ύστερα από την αποχώρηση της γαλλικής ΤotalEnergies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy.
Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) η κοινοπραξία ExxonMobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.
Η CCS διαδικασία
Με αφορμή, όλα τα παραπάνω, ανατρέχουμε και επαναφέρουμε προς εξέταση τις δράσεις της Exxon Mobil, η οποία έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές άνθρακα από τις παγκόσμιες δραστηριότητές της έως το 2050. Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι από καιρό γνωστή ως εργαλείο για την ενίσχυση της αποδοτικότητας της παραγωγής πετρελαίου.
Όμως, καθώς οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού γίνονται πιο σημαντικοί και επίκαιροι, η ExxonMobil και άλλα στελέχη του κλάδου υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία τους προσφέρει μια σειρά ευκαιριών, όπως έργα μόνιμης αποθήκευσης.
Η ExxonMobil ανακοίνωσε έργα μόνιμης δέσμευσης στο διυλιστήριο Baytown στο Τέξας και με την CF Industries στη Λουιζιάνα των ΗΠΑ. Η εταιρεία επιδιώκει ήδη τη μόνιμη αποθήκευση άνθρακα στις εγκαταστάσεις της στο LaBarge, στο Wyoming, που δεσμεύει και αποθηκεύει CO2 εδώ και χρόνια.
Η πρόκληση
Στο επίκεντρο είναι στην παρούσα φάση οι τεχνολογίες CO2 – EOR προηγμένης γενιάς, η οποία συνδυάζει την περαιτέρω επαύξηση της απόληψης πετρελαίου με στοχευμένη, μόνιμη και ασφαλή αποθήκευση του CO2
Τα περισσότερα έργα CCS θα πρέπει να αποκτήσουν άδειες για αυτά τα νεότερα πηγάδια και η διαδικασία αδειοδότησης μπορεί να αποδειχθεί πιο περίπλοκη, καθώς οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να απευθυνθούν απευθείας στην Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).
Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Global CCS Institute, περίπου 220 εγκαταστάσεις CCS εμπορικής κλίμακας βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού σε όλο τον κόσμο. Από αυτούς, περίπου 15 σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ειδικά το CO2 για EOR, ενώ οι υπόλοιποι στοχεύουν στην απεξάρτηση από τον άνθρακα.
www.worldenergynews.gr