Θέμα ημερών είναι έναρξη των σεισμικών ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα Δυτικά και Νοτιο Δυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή τηλεοπτική του συνέντευξη στον ANT1. Σύμφωνα μάλιστα με κάποιες πληροφορίες, το σήμα που αναμένουν από την κυβέρνηση η αμερικανική ExxonBomil και ΕΔΕΥ δεν αποκλείεται να δοθεί πολύ πιο άμεσα, ίσως και εντός κάποιων ωρών. Η αμερικανική εταιρία πάντως βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα εδώ και εβδομάδες.
Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στους Καλούς Λιμένες βρίσκεται το πλοίο της Sanco Swift που ναυλώθηκε από νορβηγική PGS και σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει από την περασμένη εβδομάδα τις μηχανικές του δοκιμές.
«Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Άνοιγμα στην Λιβυή
Μιλώντας μάλιστα για την στάση της Τουρκίας και του τουρκολιβυκού μνημονίου, προανήγγειλε άνοιγμα της Ελλάδας προς την πλευρά της Λιβύης συνολικά, για την οριοθέτηση θαλάσσιων Ζωνών. «Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης. Αλλά αυτό προϋποθέτει στην τελική του κατάληξη την οριοθέτηση, μια οριστική συμφωνία» είπε ο πρωθυπουργός.
Το ισχυρό ενδιαφέρον της ExxonMobil για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες και την περιοχή της Κρήτης επαναβεβαιώθηκε στα τέλη Ιουλίου όταν μετά την αποχώρηση της Total αύξησε το ποσοστό της συμμετοχής της στις δύο παραχωρήσεις από το 40% στο 70% και ανέλαβε ρόλο operator.Η θετική αυτή εξέλιξη ήταν αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την ΕΔΕΥ τον Φεβρουάριο του 2022 για την προσέλκυση μεγάλων διεθνών επενδυτών για τόνωση του προγράμματος εξερεύνησης και παραγωγής υδρογονανθράκων. Στις αρχές Μαρτίου, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η μεγαλύτερη σεισμική έρευνα της τελευταίας δεκαετίας από τα ΕΛΠΕ στο κεντρικό και νότιο Ιόνιο. Ακολούθησε στις αρχές Απριλίου, η δημόσια στήριξη του Έλληνα πρωθυπουργού με την ανάδειξη των σχετικών έργων σε έργα εθνικής σημασίας και την εντολή για επιτάχυνσης των εργασιών. Μάλιστα ανακοινώθηκε και ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τον έλεγχο της προόδου των έργων.
Στόχος γεώτρηση το 2025
Με την εκκίνηση του προγράμματος σεισμικών ερευνών στα Δυτικά και Νoτιοδυτικά της Κρήτης, αλλά και νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, στα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα θα εκτελέσει για πρώτη φορά παράλληλες έρευνες στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορά μας.
Την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων στα μπλοκ Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης (2D), θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν: (α) η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, (β) η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση και (γ) η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στόχος είναι η απόφαση γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.
Οι δύο περιοχές της Κρήτης είναι οι πλέον υποσχόμενες για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥ, τα δυνητικά εκτιμώμενα αποθέματα της περιοχής σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της ΕΔΕΥ είναι της τάξης των 70-90 τρις. κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, ποσότητα ικανή να καλύψει το 15%-20% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο. Κυβέρνηση, ΕΔΕΥ και ExxonMobil φαίνεται να έχουν προεξοφλήσει μια θετική απόφαση από το ΣτΕ στο οποίο, εκδικάστηκε στις 2 Νοεμβρίου, μετά από πέντε συνεχόμενες αναβολές, η προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων κατά της απόφασης έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
www.worldenergynews.gr