Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Τεντωμένο σχοινί για τις ενδιάμεσες εκλογές - Τα τελευταία δεδομένα

ΗΠΑ: Τεντωμένο σχοινί για τις ενδιάμεσες εκλογές - Τα τελευταία δεδομένα

Τα κόμματα των προέδρων παρουσιάζουν σταθερή απώλεια τις τελευταίες δεκαετίες

 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια, διαιρώντας την τετραετή θητεία κάθε προέδρου και συχνά θεωρούνται ως δημοψήφισμα για την απόδοση της τρέχουσας κυβέρνησης. Αν ισχύει αυτό, τότε οι ψηφοφόροι τα τελευταία 80 χρόνια γενικά δεν εντυπωσιάστηκαν με τους εκλεγμένους προέδρους τους, καθώς τα αποτελέσματα των προηγούμενων ενδιάμεσων εκλογών δείχνουν ότι το κόμμα στην εξουσία χάνει σχεδόν πάντα έδρες είτε στη Βουλή των Αντιπροσώπων είτε στη Γερουσία (και συνήθως και στα δύο ) σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ εκλέγει και τα 435 μέλη της κάθε δύο χρόνια. Ο αριθμός των εδρών του κόμματος των προέδρων ταλαντεύεται μπρος-πίσω στη Βουλή με σταθερή κανονικότητα από την κυβέρνηση του Χάρι Τρούμαν στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα καταγράφουν το μοτίβο απωλειών για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Στην πραγματικότητα, η Βουλή δεν αλλάζει σχεδόν ποτέ τον έλεγχο σε ένα έτος προεδρικών εκλογών, αλλά κάθε ανατροπή από το 1955 να προκύπτει από ενδιάμεσες εκλογές.

Περίπου το ένα τρίτο των 100 μελών της Γερουσίας είναι σε εκλογές κάθε δύο χρόνια. Ο Τζέιμς Μάντισον, τέταρτος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στη Γερουσία ως "άγκυρα" της κυβέρνησης και την περιέγραψε ως "φράχτη" ενάντια στα κομματικά πάθη που επηρεάζουν το κοινό και τα μέλη της Βουλής. Αλλά το κόμμα στην εξουσία κερδίζει και χάνει έδρες στη Γερουσία όπως κάνει η Βουλή, ειδικά μεταξύ των προεδρικών εκλογών.

Ανατροπές

Εξετάζοντας μόνο τις ενδιάμεσες περιόδους της Γερουσίας, τα κόμματα των προέδρων παρουσιάζουν σταθερή απώλεια τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν σημειώθηκαν κέρδη, ήταν μόνο μία ή δύο έδρες το πολύ, σε σύγκριση με ένα κέρδος πέντε εδρών κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια των εκλογικών ετών. Και ενώ η Γερουσία μπορεί να έχει λιγότερες συνολικές έδρες και λιγότερους γερουσιαστές από ό,τι η Βουλή, αλλάζει τον έλεγχο πιο συχνά, αλλάζοντας10 φορές από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Συνολικά, 13 από τις τελευταίες 19 ενδιάμεσες εκλογές κατέγραψαν απώλειες και στα δύο σώματα για το κόμμα που βρίσκεται στην εξουσία. Και από τις έξι τελευταίες εκλογές, μόνο οι ενδιάμεσες εκλογές του 2002 οδήγησαν σε κέρδη τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία για τον πρόεδρο. Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στη συγκέντρωση της χώρας γύρω από την κυβέρνηση Μπους στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου το 2001.

Τα περιθώρια του Μπάιντεν

Οι πέντε τελευταίοι πρόεδροι έχουν εκλεγεί με κομματικό έλεγχο της Βουλής και της Γερουσίας και τέσσερις από αυτούς έχασαν αυτόν τον έλεγχο στην επόμενη ενδιάμεση θητεία. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μικρά περιθώρια να συνεργαστεί εάν θέλει να ανατρέψει την τάση και να διατηρήσει τον έλεγχο και των δύο. Οι Δημοκρατικοί κατέχουν επί του παρόντος την πλειοψηφία της Βουλής έναντι των Ρεπουμπλικανών με επιπλέον δύο μέλη σύνολο 220, και κατέχουν τη Γερουσία με την ισοπαλία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις.

Η διατήρηση του ελέγχου και των δύο βουλών του Κογκρέσου θα είναι μεγάλη απαίτηση για τους Δημοκρατικούς. Η ισχνή πλειοψηφία που κατέχουν στη Γερουσία δεν επιτρέπει κανένα περιθώριο λάθους, και από τις επτά έδρες που θεωρούνται ανταγωνιστικές, οι τέσσερις από αυτές κατέχουν επί του παρόντος οι Δημοκρατικοί. Η Βουλή είναι πολύ πιο ανταγωνιστική, με περίπου 50 έδρες που θα μπορούσαν να πάνε σε οποιοδήποτε κόμμα.

Ψηφοφορία και προσφυγές

Έως αργά χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) περισσότεροι από 40 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ήδη ψηφίσει πρόωρα στις ενδιάμεσες εκλογές, ξεπερνώντας το αντίστοιχο επίπεδο των βουλευτικών εκλογών του 2018, σύμφωνα με το US Elections Project.
Η συντριπτική πλειοψηφία των Πολιτειών προσφέρουν τα τελευταία χρόνια τη δυνατότητα της πρόωρης ψήφου ή της επιστολικής ψήφου, πρακτική που γενικεύτηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020, οι οποίες οργανώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Φέτος, περισσότερα από 18 εκατομμύρια Αμερικανοί ψήφισαν πρόωρα, αυτοπροσώπως στα εκλογικά κέντρα ενώ 22 εκατομμύρια έστειλαν την επιστολική τους ψήφο, δηλαδή ένα σύνολο άνω των 40 εκατομμυρίων ψήφων.
Την αντίστοιχη περίοδο του 2018, 39,1 εκατομμύρια πολίτες είχαν ψηφίσει στις "ενδιάμεσες εκλογές".

Οι Ρεπουμπλικάνοι ωστόσο υπέβαλαν προσφυγές εστιάζοντας σε πολύ τεχνικά σημεία σε μια προσπάθεια να ακυρώσουν ορισμένες πρόωρες ψηφοφορίες σε Πολιτείες - κλειδιά όπου τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν μάχη στήθος με στήθος.
Στην Πενσυλβάνια, το ανώτατο δικαστήριο της Πολιτείας δικαίωσε τους Ρεπουμπλικάνους και έκρινε ότι τα ψηφοδέλτια αυτά δεν θα μπορούσαν να καταμετρηθούν εάν είχαν λανθασμένη ημερομηνία. Η απόφαση αυτή επηρεάζει χιλιάδες ψήφους.

Στο Ουινσκόνσιν, οι Ρεπουμπλικάνοι κατάφεραν ορισμένες επιστολικές ψήφοι να αποκλειστούν εάν η διεύθυνση του μάρτυρα, ο οποίος πρέπει να είναι παρών κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν είναι πλήρης.
Προσφυγές υποβάλλονται επίσης στο Μίσιγκαν για τον αποκλεισμό ορισμένων ψήφων που κατατέθηκαν χωρίς την επίδειξη ταυτότητας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι εντόπισε πρώτες ενδείξεις νοθείας στην επιστολική ψηφοφορία στην Πενσυλβάνια, Πολιτεία-κλειδί των ενδιάμεσων εκλογών. Η κατηγορία απορρίφθηκε αμέσως από τους εκλογικούς αξιωματούχους της Πολιτείας αυτής.
Το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατηγορήσει ήδη, χωρίς αποδείξεις, τις αρχές αρκετών Πολιτειών ότι έκλεψαν τις προεδρικές εκλογές νοθεύοντας επιστολικές ψήφους. Εκατομμύρια Αμερικανοί υποστηρίζουν ακόμη αυτήν τη θεωρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης