Η τιμή του άνθρακα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο τουλάχιστον 75 δολάρια ανά τόνο παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να επιτύχουν οι παγκόσμιοι κλιματικοί στόχοι, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μιλώντας στο περιθώριο των συνομιλιών για το κλίμα της COP27 στο αιγυπτιακό παράκτιο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ Kristalina Georgieva είπε ότι ο ρυθμός της αλλαγής στην πραγματική οικονομία εξακολουθεί να είναι «πολύ αργός».
Πρόσφατη ανάλυση από τον όμιλο που συνδέεται με την Παγκόσμια Τράπεζα δείχνει ότι το σύνολο των παγκόσμιων εθνικών δεσμεύσεων για τη μείωση των επιβλαβών για το κλίμα εκπομπών θα τις οδηγήσει σε πτώση μόλις 11% μέχρι τα μέσα του αιώνα.
«Αν τιμολογήσουμε τον άνθρακα προβλέψιμα σε μια τροχιά που μας οδηγεί τουλάχιστον σε μέση τιμή 75 $ ανά τόνο άνθρακα το 2030, δεν δημιουργούμε το κίνητρο για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές να αλλάξουν», είπε.
Ενώ ορισμένες περιοχές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη τιμολογούν τον άνθρακα σε υψηλότερο επίπεδο - η τιμή αναφοράς της ΕΕ είναι περίπου 76 ευρώ τον τόνο - άλλες περιοχές όπως η πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ βλέπουν τα δικαιώματα άνθρακα να πωλούνται λίγο κάτω από 30 δολάρια ανά τόνο, ενώ ορισμένες περιοχές δεν έχουν καθόλου τιμή.
«Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές χώρες, όχι μόνο στις φτωχές χώρες, σε όλο τον κόσμο, η αποδοχή της ρύπανσης από τις τιμές είναι ακόμα χαμηλή», είπε, μια κατάσταση που επιδεινώνεται από το τρέχον περιβάλλον του υψηλού κόστους ζωής.
Όμως η Georgieva είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει μια χώρα. Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός εκπομπών στον κόσμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι απίθανο να καθορίσει μια εθνική τιμή για τον άνθρακα, δεδομένης της σκληρής πολιτικής αντίθεσης στους φόρους άνθρακα και στα συστήματα «cap-and-trade».
"Απλώς επικεντρωθείτε στην ισοδυναμία. Αν οι ΗΠΑ επιλέξουν να επιβάλουν ένα κόστος άνθρακα μέσω κανονισμών και εκπτώσεων αντί μέσω φόρων ή εμπορίου, αυτό δεν θα πρέπει να έχει σημασία. Αυτό που θα πρέπει να έχει σημασία είναι το ισοδύναμο τιμής."
Ανέφερε την πρόταση του ΔΝΤ για κατώτατο όριο τιμής άνθρακα και την πρόταση της Γερμανίας για μια «λέσχη άνθρακα» των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, η οποία θα συντονίζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μετρούν και τιμολογούν τις εκπομπές άνθρακα και θα επιτρέπουν τη συνεργασία για τη μείωση των εκπομπών στους μεγαλύτερους βιομηχανικούς τομείς.
"Είτε θα υπάρξει μια σημαντική ανακάλυψη σε αυτό το COP είτε μετά, θα πρέπει να γίνει σύντομα γιατί ουσιαστικά τελειώνει ο χρόνος για να είμαστε επιτυχημένοι σε αυτήν τη μετάβαση."
www.worldenergynews.gr