Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η πρόσκληση της «ΔΙΩΡΥΓΑ GAS» υποβολής προφορών, για τη δέσμευση δυναμικότητας στο Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου της εταιρείας, βάσει των όρων και προϋποθέσεων που προβλέπουν οι Κατευθυντήριες Γραμμές Δέσμευσης.
Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το περιεχόμενο της απόφασης.
Το ρεπορτάζ του WEN για το θέμα
Το project της Διώρυγα Gas προβλέπει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου συστήματος φυσικού αερίου με πλατφόρμα πρόσδεσης και φόρτου – εκφόρτωσης, πλωτή αποθηκευτική δεξαμενή Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) χωρητικότητας 135.000-210.000 m3 LNG, μονάδα επαναεριοποίησης καθώς και χερσαίο αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στο σημείο διασύνδεσης με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς. Το σημείο αυτό βρίσκεται κοντά στα Σημεία Εξόδου του ΕΣΦΑ «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ» και «ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΙΙ». Με βάση τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, η διενέργεια του market test είναι απαραίτητη προκειμένου η Διώρυγα Gas να λάβει από τη ΡΑΕ την εξαίρεση της σχεδιαζόμενης υποδομής από της πρόσβαση τρίτων.
Στο market test καλούνται όλοι οι δυνητικοί χρήστες της υποδομής να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για μίσθωση δυναμικού, προτού γίνει η κατανομή του δυναμικού στην υποδομή ακόμη και για ίδια χρήση.
Οι δεσμευτικές προσφορές μπορεί να αφορούν ένα, περισσότερα ή και τα τέσσερα προϊόντα/υπηρεσίες που προσφέρει η Διώρυγα Gas, ενώ η διάρκεια της δέσμευσης κυμαίνεται από 5 ως 25 χρόνια. Η ελάχιστη δυναμικότητα αεριοποίησης που μπορεί να δεσμεύσει κάθε συμμετέχων είναι 1TWh/έτος.
Η διαδικασία υποβολής των προσφορών
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, η Διώρυγα Gas θα πρέπει εντός δεκαπέντε ημερών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών να ενημερώσει τους συμμετέχοντες για την αποδοχή ή όχι των προσφορών, αιτιολογώντας τις περιπτώσεις τυχόν μη αποδοχής. Επιπλέον ο Διαχειριστής θα αποστείλει στη ΡΑΕ την προκαταρκτική κατανομή δυναμικότητας και μετά από 15 ημέρες, θα πρέπει να αποστείλει την τελική κατανομή δυναμικότητας και να καλέσει τις εταιρίες να υπογράψουν τη Σύμβαση Δέσμευσης Μελλοντικής Δυναμικότητας (ARCA) και να καταθέσουν τις προβλεπόμενες εγγυήσεις εντός δεκατεσσάρων ημερών. Σε περίπτωση μη υπογραφής της Σύμβασης μπορεί να καταπέσει η εγγύηση που κατατέθηκε στην εταιρεία για τη συμμετοχή στη δεσμευτική φάση (Bid Bond).
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Διώρυγα Gas έχει θέσει στόχο την ολοκλήρωση του νέου τερματικού σταθμού μέχρι τα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024, ενώ έχει λάβει άδεια ΑΣΦΑ από τη ΡΑΕ με διάρκεια έως το 2068. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας το FSRU θα κατασκευαστεί με τεχνολογία ανάμειξης υδρογόνου. Η χωρητικότητα αποθήκευσης της μονάδας θα είναι έως 210.000 m3, με δυναμικότητα αεριοποίησης 132.000 MWhs / ημέρα και ετήσια εκτιμώμενη ζήτηση 2,5 bcm.
Πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται για ένα έργο εθνικής και διεθνούς εμβέλειας, η σημασία του οποίου ειδικά αυτή την περίοδο της ενεργειακής κρίσης καθώς θα αποτελέσει μία ν αναδεικνύεται και λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η Διώρυγα Gas θα είναι μια ανοικτή και ευέλικτη υποδομή εισαγωγής LNG με στόχους:
• Την ενίσχυση της διαθεσιμότητας ευέλικτων πηγών ενέργειας.
• Την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου.
• Την αύξηση της δυναμικότητας αποθήκευσης του ελληνικού συστήματος φυσικού αερίου κατά 80%, με άμεση συνέπεια την ενίσχυση ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας.
• Τη δημιουργία δεύτερης νότιας πύλης εισαγωγής φυσικού αερίου στο νότιο άκρο της Ελλάδας, με τη μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση, καθώς και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
• Την εξυπηρέτηση αυξημένης ζήτησης φυσικού αερίου (λόγω νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής) και των αναπτυσσόμενων αγορών φυσικού αερίου στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
• Την ανάπτυξη εφαρμογών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου μικρής κλίμακας.
www.worldenergynews.gr