Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP27 δοκιμάζει την προσήλωση στην κλιματική αλλαγή

Η σύνοδος κορυφής για το κλίμα COP27 δοκιμάζει την προσήλωση στην κλιματική αλλαγή

Οι περισσότερες χώρες υστερούν στις δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής άνθρακα, με τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται κατά 10,6% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010

 

H διεθνής σύνοδος κορυφής για το κλίμα που θα ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Αίγυπτο θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των χωρών να καταπολεμήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, ακόμη και καθώς πολλοί από τους μεγαλύτερους παίκτες αντιμετωπίζουν επείγουσες κρίσεις που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ευρώπη έως τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό.

Περισσότεροι από 30.000 εκπρόσωποι από περίπου 200 χώρες, θα συγκεντρωθούν από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου στο παραθαλάσσιο θέρετρο του Σαρμ ελ Σέιχ για να καταγράψουν λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο επιβράδυνσης της κλιματικής αλλαγής και να βοηθήσουν όσους ήδη δέχονται τις επιπτώσεις της.

Όμως, καθώς οι χώρες αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, μαζί με τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, υπάρχουν ερωτήματα για το εάν θα ενεργήσουν αρκετά γρήγορα και φιλόδοξα για να αποφύγουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Η ψυχρότητα στις σχέσεις φέτος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών, κορυφαίων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δεν προμηνύεται καλό, λένε οι ειδικοί.
Μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι οι περισσότερες χώρες υστερούν στις υπάρχουσες δεσμεύσεις τους για μείωση της παραγωγής άνθρακα, με τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου να αυξάνονται κατά 10,6% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2010.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι εκπομπές πρέπει να μειωθούν κατά 43% για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 βαθμούς Κελσίου (2,7 βαθμούς Φαρενάιτ) πάνω από τις προβιομηχανικές θερμοκρασίες - το όριο πάνω από το οποίο κινδυνεύει να ξεφύγει η κλιματική αλλαγή.

Μόνο 24 από τις σχεδόν 200 χώρες που συμμετείχαν στις συνομιλίες COP27 έχουν υποβάλει νέα ή ενημερωμένα σχέδια μείωσης των εκπομπών από την περσινή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη, παρόλο που όλες είχαν δεσμευτεί να το πράξουν, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για το κλίμα.

Μερικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Χιλής, του Μεξικού και της Τουρκίας, αναμένεται να δημοσιεύσουν νέα σχέδια κατά τη διάρκεια της διάσκεψης της Αιγύπτου, αλλά δεν είναι σαφές εάν κάποιες μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία θα είναι μεταξύ αυτών.

«Η πιθανότητα για την Κίνα να κάνει άλλη μια σημαντική κίνηση πριν από το COP27 είναι χαμηλή», δήλωσε ο Λι Σούο, ειδικός για το κλίμα στην Κίνα στην περιβαλλοντική ομάδα Greenpeace, ο οποίος είναι εξοικειωμένος με τον τρόπο σκέψης της κυβέρνησης.

Ο Alden Meyer, ειδικός διεθνούς πολιτικής για το κλίμα στο E3G, είπε ότι η διάλυση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου για ζητήματα όπως η Ταϊβάν και ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν αντίστροφη για την παγκόσμια κλιματική πρόοδο, σημειώνοντας ότι η προηγούμενη συνεργασία μεταξύ των δύο είχε βοηθήσει στην τόνωση των συνομιλιών για το κλίμα.

"Είναι δυνατόν να σημειωθεί πρόοδος χωρίς τη συνεργασία των ΗΠΑ και της Κίνας; Ναι, είναι, αλλά δεν είναι εύκολο", είπε.

Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, εν τω μεταξύ, παροτρύνει τις αμερικανικές και διεθνείς εταιρείες γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου να αυξήσουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τις στενές παγκόσμιες αγορές, τις χαμηλότερες τιμές καταναλωτή και την αντιστάθμιση των διαταραχών του εφοδιασμού που συνδέονται με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία - δείχνοντας πώς η ενεργειακή κρίση άλλαξε τις προτεραιότητες πολιτικής ενός προέδρου που είχε κάνει εκστρατεία με την υπόσχεση να βάλει γρήγορα ένα τέλος στην εποχή των ορυκτών καυσίμων.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη διάσκεψη του ΟΗΕ είναι πιθανό να υποστηρίξει τις νομοθετικές νίκες του Μπάιντεν για την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος περιελάμβανε επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων για αιολική και ηλιακή ενέργεια και ηλεκτρικά οχήματα.

Ζημιές

Οι διαπραγματεύσεις δύο εβδομάδων του ΟΗΕ στην Αίγυπτο ακολουθούν έναν χρόνο άγριων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο, καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει θύματα - από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, τη Νότια Αφρική και τη Νιγηρία, μέχρι τους καύσωνες στην Αρκτική και σε ολόκληρη την Ευρώπη και ξηρασίες ρεκόρ στην αμερικανική Δύση και στη Γαλλία.

Οι συνομιλίες είναι πιθανό να εξετάσουν πώς τα έθνη που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να αποζημιωθούν από τις πλούσιες χώρες που πιστεύεται ότι την προκάλεσαν. Άλλα θέματα θα περιλαμβάνουν πώς θα μπορούσαν να μεταρρυθμιστούν τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα.

Το θέμα της κινητοποίησης νέας χρηματοδότησης για την αντιστάθμιση της καταστροφής που προκαλείται από το κλίμα είναι αμφιλεγόμενο, καθώς τα πλούσια έθνη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αντιταχθεί σε προηγούμενες προτάσεις για ένα ταμείο «απώλειας και ζημίας» λόγω ανησυχιών για τις ευθύνες τους.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για την Κλιματική Αλλαγή Τζον Κέρι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν έναν σοβαρό διάλογο για το θέμα στο COP27, αλλά είπε ότι το θέμα είναι δύσκολο δεδομένου των επικείμενων εκλογών του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να ωθήσουν το νομοθετικό σώμα προς τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Τόνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος χορηγός παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας και θα επικεντρωθούν στην αύξηση των δαπανών για την προσαρμογή του κλίματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης