Την Δευτέρα η ανακοίνωση των παγκόσμιων προοπτικών πετρελαίου του ΟΠΕΚ στο Αμπού Ντάμπι
Η οργάνωση των χωρών εξαγωγής πετρελαίου έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της ζήτησης πετρελαίου στις παγκόσμιες πετρελαϊκές προοπτικές του 2022 στις 31 Οκτωβρίου.
Μια ακόμη δεκαετία με περισσότερη αύξηση της ζήτησης πετρελαίου θα έδινε ώθηση στους παραγωγούς και τον ΟΠΕΚ, των οποίων τα 13 μέλη εξαρτώνται από το εισόδημα του πετρελαίου και θα δικαιολογούσαν συνεχιζόμενες επενδύσεις σε νέες προμήθειες.
Ο ΟΠΕΚ έκανε μια μετατόπιση το 2020 όταν η πανδημία έπληξε τη ζήτηση, λέγοντας ότι τελικά θα επιβραδύνει μετά από χρόνια πρόβλεψης συνεχώς αυξανόμενης κατανάλωσης.
"Είναι παρόμοιο με πέρυσι όσον αφορά την προοπτική της ζήτησης", ανέφερε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ .
Άλλες προβλέψεις βλέπουν τη ζήτηση πετρελαίου που κορυφώνεται νωρίτερα. Η Totalengergies έχει προβλέψει ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί πριν από το 2030.
Ορυκτά καύσιμα
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα είχε φθάσει σε υψηλά, με την εξισορρόπηση της ζήτησης πετρελαίου στη μέση της επόμενης δεκαετίας.
Μια άλλη πηγή του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία - η οποία έστειλε τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στα ύψη και οδήγησε σε ενεργειακή κρίση - θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου βραχυπρόθεσμα λόγω της αλλαγής καυσίμου, όπως και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη από την πανδημία.
"Αναμένεται ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα παραμείνουν ως τα κυρίαρχα καύσιμα στον παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα μέχρι τα μέσα του αιώνα", ανέφερε η πηγή.
Πέρυσι, ο ΟΠΕΚ είδε τη ζήτηση πετρελαίου να φτάνει τα 108,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2045, από 90,6 εκατομμύρια bpd το 2020.
Η ομάδα μείωσε σταθερά την πρόβλέψη του 2045 τα τελευταία χρόνια, αναφέροντας αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών που προκάλεσε η πανδημία και ο ανταγωνισμός από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Αντίθετα, φέτος ο ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξήσει την πρόβλεψη της ζήτησης του 2045, ανέφεραν δύο πηγές.
"Ακόμη και οι χώρες παραγωγής πετρελαίου ενδιαφέρονται για ηλεκτροδότηση λόγω της ρύπανσης", δήλωσε ο Hasan Qabazard, επικεφαλής της έρευνας του OPEC από το 2006 έως το 2013. "Στο Κουβέιτ, οι άνθρωποι αρχίζουν να αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα."
Ο Qabazard πέρυσι δήλωσε ότι η ζήτηση θα μπορούσε να κορυφωθεί μέσα σε μια δεκαετία, αλλά ίσως αργότερα και να υποστηρίξει αυτή την άποψη.
Ένας πρώην υπουργός του ΟΠΕΚ δήλωσε ότι οι μακροπρόθεσμες συνέπειες του πολέμου της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
"Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αλλάξει την Ευρώπη και την εξάρτηση των Ηνωμένων Πολιτειών από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας", δήλωσε ο Chakib Khelil, πρώην υπουργός πετρελαίου της Αλγερίας και πρόεδρος του ΟΠΕΚ. "Η Ευρώπη θα βασιστεί όλο και περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο μέλλον και λιγότερο στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από τη Ρωσία".
www.worldenergynews.gr