Η ΔΕΗ τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των δεύτερων διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας – Ιταλίας προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση των τιμών
Όπως επισημαίνεται η ΔΕΗ στις θέσεις που διατυπώνει στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ επί του δεκαετούς προγράμματος του ΑΔΜΗΕ, τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση και οι αλλαγές που αυτή επιφέρει στη λειτουργία των αγορών, αλλά και των ευρωπαϊκών ενεργειακών πολιτικών και στόχων, επιβάλλουν το δεκαετές να συνοδεύεται από αναλυτική μελέτη επάρκειας ισχύος.
Η μελέτη θα πρέπει να επισημαίνει ενδεχόμενους μελλοντικούς κινδύνους σχετικά με την ικανότητα του συστήματος κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις και παραδοχές που σχετίζονται με την εξέλιξη τόσο της ζήτησης όσο και του μίγματος παραγωγής. Η ΔΕΗ υπενθυμίζει ότι η τελευταία πλήρης μελέτη επάρκειας εκπονήθηκε στο τέλος του 2019.
Σύμφωνα με τις θέσεις της ΔΕΗ στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης ο ΑΔΜΗΕ θα πρέπει να επικεντρώσει τις ενέργειες του στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των διεθνών διασυνδέσεων. Μάλιστα σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη αρμοδιότητα είναι αποκλειστική ευθύνη του ΑΔΜΗΕ ως φυσικού μονοπωλίου, καθώς μόνο με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η αποτελεσματική και ανταγωνιστική λειτουργία της αγοράς.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ τονίζει ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες για την υλοποίηση και ολοκλήρωση των δεύτερων διασυνδέσεων Ελλάδας - Βουλγαρίας και Ελλάδας – Ιταλίας προκειμένου να επιτευχθεί η σύγκλιση των τιμών μεταξύ των χωρών, κάτι που εμποδίζεται λόγω του περιορισμού στη δυναμικότητα των διασυνδέσεων. Ειδικά στην περίπτωση της Ιταλίας είναι σημαντική η επαύξηση της διασύνδεσης δεδομένου ότι αποτελεί την πιο σημαντική διασύνδεση της Ελλάδας λόγω της μεγάλης ρευστότητας της ιταλικής αγοράς.
Επίσπευση έργων
Επίσης η ΔΕΗ χαρακτηρίζει ως απολύτως αναγκαία την επίσπευση και άμεση ολοκλήρωση των έργων επέκτασης του συστήματος των 400 KV στην Πελοπόννησο, τα οποία όπως σημειώνει έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Τονίζει δε ότι το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε:
• Να αρθούν οι καθημερινοί περιορισμοί παραγωγής στις μονάδες που βρίσκονται στην Πελοπόννησο και προκαλούν σημαντικές ανισορροπίες ενεργοποίησης για ανακατανομή στην Αγορά Εξισορρόπησης, το κόστος των οποίων επιβαρύνει τους προμηθευτές, μέσω του Λογαριασμού Προσαυξήσεων 3.
• Την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.
• Τη μείωση των απωλειών του συστήματος που επιβαρύνουν τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων 2 της Αγοράς Εξισορρόπησης
Εξάλλου σύμφωνα με τη ΔΕΗ το πρόβλημα των υψηλών τάσεων στο σύστημα έχει τοπικό χαρακτήρα και εντοπίζεται στη Δυτική Μακεδονία παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον ΑΔΜΗΕ. Μάλιστα σημειώνει ότι πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν στη Δυτική Μακεδονία για τη στήριξη της τάσης υπήρξε ανάγκη ένταξης μονάδων που δεν ήταν προγραμματισμένες να λειτουργούν βάσει της οικονομικής επίλυσης της αγοράς και ο ΑΔΜΗΕ τις ενέταξε υποχρεωτικά στην αγορά εξισορρόπησης.
Ανάλογα προβλήματα τάσης υποστηρίζει η ΔΕΗ ότι υπάρχουν τόσο στη Ρόδο όσο και στην Κρήτη και προτείνει την εγκατάσταση σύγχρονων πυκνωτών. Μία λύση που όπως λέει είναι διεθνώς αποδεκτή με τους Διαχειριστές να απευθύνονται στην αγορά για την εξασφάλιση και την παροχή των σχετικών υπηρεσιών με μετατροπή υφιστάμενων υποδομών, λόγω του χαμηλότερου κόστους επένδυσης αλλά και μικρότερου χρόνου υλοποίησης και ένταξης στο σύστημα, σε σχέση με την εγκατάσταση νέων υποδομών από τους Διαχειριστές.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΔΕΗ ζητεί από τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη βέλτιστη και ταχύτερη υλοποίηση της παροχής πρόσθετών επικουρικών υπηρεσιών αντιστάθμισης της αέργου ισχύος και ρύθμισης της τάσης καθώς και ένταξη της υπηρεσίας αυτής στην υφιστάμενη αγορά όπως προβλέπει και σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.
Τέλος σε ότι αφορά την παροχή εφεδρείας εκτάκτων αναγκών σε πλήρως διασυνδεδεμένα νησιά σημειώνει ότι με την ολοκλήρωση μιας σειράς διασυνδέσεων όπως π.χ. στις Κυκλάδες έχουν ήδη τεθεί οι μονάδες παραγωγής σε εφεδρεία εκτάκτων αναγκών και έχουν κληθεί να λειτουργήσουν χωρίς να αποζημιωθούν για την παρεχόμενη υπηρεσία.
Όπως τονίζεται παρά το γεγονός ότι με νόμο του 2022 θεσπίστηκε καθεστώς παροχής Εφεδρείας Εκτάκτων Αναγκών στα νησιά που διασυνδέονται εκκρεμεί η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προβλεφθεί η κάλυψη του κόστους αλλά και τα όρια των υποχρεώσεων και των ευθυνών, αλλά και να διαμορφωθούν και να συναφθούν οι σχετικές συμβάσεις με τον Διαχειριστή. Με άλλα λόγια η ΔΕΗ ζητεί να διαμορφωθεί το πλαίσιο αποζημίωσης της για τις μονάδες που διατηρεί σε λειτουργική κατάσταση προκειμένου να καλυφθούν έκτακτες ανάγκες εφόσον προκύψουν. Επίσης ζητεί να λυθεί το θέμα της αδειοδότησης των συγκεκριμένων μονάδων υπό το νέο καθεστώς.
www.worldenergynews.gr