Η Γερμανία έχει εξασφαλίσει περισσότερα από 7 GW επιπλέον λιθάνθρακα και λιγνίτη για το χειμώνα, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξοικονομήσει έως και 30 TWh φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας, είπαν οι αναλυτές στο Montel.
Μάλιστα, αυτό το καλοκαίρι, η κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο προκειμένου να επαναφέρει στην αγορά περισσότερα από 10 GW μονάδων άνθρακα και πετρελαίου, εν μέσω της κρίσης εφοδιασμού που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Η συνδρομή των μεγάλων
Στόχος του Βερολίνου είναι να εξοικονομήσει 5-10 TWh φυσικού αερίου στη Γερμανία και το ίδιο ποσό στις γειτονικές χώρες μέσω εξαγωγών. Η RWE θα συνεισφέρει ισχύ 2,1 GW επιπλέον λιγνίτη.
Η Leag επέστρεψε 1 GW λιγνίτη στην αγορά αυτόν τον μήνα, ενώ η Uniper επέστρεψε τη μονάδα λιθάνθρακα Heyden 4 (875 MW) στην αγορά στα τέλη Αυγούστου. Η εταιρεία εξετάζει επίσης τη λειτουργία της μονάδας άνθρακα Scholven C (345 MW) μέχρι το χειμώνα.
Οι άλλες δύο μονάδες που θα αυξήσουν την παροχή ρεύματος αυτό το χειμώνα είναι η Onyx’s Farge (350 MW), η οποία θα παραμείνει online για περισσότερο χρονικό διάστημα και η Mehrum (690 MW), την οποία η εταιρεία EPH επέστρεψε στην αγορά τον Αύγουστο.
«Σημαντική χωρητικότητα»
Με βάση το κόστος άνθρακα, ενέργειας και φυσικού αερίου στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, το περιθώριο κέρδους για μια μονάδα φυσικού αερίου με απόδοση 59% ανέρχεται επί του παρόντος σε 55,88 ευρώ/MWh, σε σύγκριση με 130,21 ευρώ/MWh για μια μονάδα 42% απόδοσης λιθάνθρακα.
Σύμφωνα με τη γερμανική νομοθεσία, οι μονάδες έξτρα λιθάνθρακα μπορούν πλέον να λειτουργούν στην αγορά μέχρι τον Απρίλιο του 2024 και οι λιγνιτικές μονάδες έως τον Ιούνιο του 2023.«Αυτή η συνδυασμένη δυναμικότητα είναι σημαντική και εάν τεθεί σε λειτουργία μέχρι την άνοιξη του 2024, έχει τη δυνατότητα να παράγει τουλάχιστον 60 TWh ισχύος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου», δήλωσε ο Sigurd Lie, ανώτερος αναλυτής της Nena StormGeo.
«Τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο ζοφερά όσο πριν από λίγους μήνες», είπε ο Lenz, αναφορικά με την απόφαση του Βερολίνου να διατηρήσει τους τρεις τελευταίους πυρηνικούς αντιδραστήρες της Γερμανίας σε σύνδεση μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Τέλος, η Γερμανία συμφώνησε να καταργήσει σταδιακά την πυρηνική ενέργεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, αλλά η κυβέρνηση του Σολτς δέχεται αυξανόμενες πιέσεις για να στηρίξει εναλλακτικές πηγές ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν ακριβό φυσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr