Ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 23% από 286 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 σε 351 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2045
«Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών ομόφωνα και θέλω να τονίσω τη λέξη ομόφωνα, αποφάσισαν να λάβουν μια προληπτική στάση στις προσπάθειές τους να προωθήσουν τη βιώσιμη σταθερότητα στις παγκόσμιες αγορές», δήλωσε ο Χάιθαμ αλ-Γκάις στο συνέδριο Africa Energy Week.
«Με μακροοικονομικές αντιξοότητες που προβλέπονται για τους επόμενους μήνες και το πολύ πραγματικό δυναμικό για μια παγκόσμια ύφεση, που κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι έχει ήδη ξεκινήσει σε ορισμένα μέρη του κόσμου, υπήρξε συναίνεση μεταξύ των υπουργών για την ανάγκη δράσης τώρα και αποτροπής της κρίσης αργότερα», πρόσθεσε.
Τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+ υποστήριξαν μια απότομη μείωση του στόχου της παραγωγής που συμφωνήθηκε αυτόν τον μήνα, αφού ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι εξανάγκασε ορισμένα άλλα έθνη να υποστηρίξουν την κίνηση.
Ο ΟΠΕΚ+ περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλους παραγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Ο Ghais είπε στους εκπροσώπους του συνεδρίου στο Κέιπ Τάουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αφρικής θα αναζητηθούν καθώς η ζήτηση ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί δραματικά τις επόμενες δεκαετίες.
Επεσήμανε ότι ο ΟΠΕΚ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας θα αυξηθεί κατά 23% από 286 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021 σε 351 εκατομμύρια βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα έως το 2045, με το πετρέλαιο να διατηρεί το μεγαλύτερο μερίδιο στο ενεργειακό μείγμα.
Τόνισε ότι εάν επενδύσεις στο πετρέλαιο δεν υλοποιηθούν θα μπορούσε τελικά να υπάρξει "σοβαρό έλλειμμα προσφοράς που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αστάθεια".
www.worldenergynews.gr