Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

REPowerEU: Οι χώρες της ΕΕ προσβλέπουν στην κατάργηση του στόχου 45% από ΑΠΕ το 2030

REPowerEU: Οι χώρες της ΕΕ προσβλέπουν στην κατάργηση του στόχου 45% από ΑΠΕ το 2030
Οι τροποποιήσεις που έγιναν από χώρες της ΕΕ  θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,

Οι χώρες της ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξάλειψη των ρωσικών ορυκτών καυσίμων, γνωστό ως REPowerEU, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης ενός προτεινόμενου στόχου 45% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για το 2030, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το EURACTIV.

Οι τροποποιήσεις που έγιναν από χώρες της ΕΕ στην πρόταση REPowerEU της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κατατέθηκε τον Μάιο, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ταχύτητα της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας σύμφωνα με το energymarketprice.

Οι τροπολογίες καταργούν την ενθάρρυνση της Επιτροπής για αύξηση του στόχου για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης στο 45%, αντικαθιστώντας τον με τον στόχο του 40% που συμφωνήθηκε από τις χώρες της ΕΕ τον Ιούνιο. Αυτό είναι χαμηλότερο από τις θέσεις τόσο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες και οι δύο υποστηρίζουν τον στόχο του 45%.

«Η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο 45% έως το 2030 είναι η ευκαιρία μας να αντιμετωπίσουμε μια τριπλή κρίση ταυτόχρονα: την κλιματική κατάρρευση, την πρόσβαση σε ασφαλή ενέργεια και τη μείωση των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές μεσοπρόθεσμα», δήλωσε στο EURACTIV ο Romain Laugier αξιωματούχος για το κλίμα και την ενέργεια.

«Εάν οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πραγματικά δεσμευμένες να λύσουν και τα τρία θέματα, θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτόν τον υψηλότερο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», πρόσθεσε.

Οι τροπολογίες διαγράφουν επίσης την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενσωματώσει στο δίκαιο της ΕΕ την αρχή ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να θεωρούνται θέμα «υπέρτατου δημόσιου συμφέροντος».

Εάν εγκριθεί, η αρχή θα συμβάλει στην προστασία νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έναντι νομικών προκλήσεων, οι οποίες έχουν καθυστερήσει την κατασκευή αιολικών πάρκων σε χώρες όπως η Γαλλία.


Αδειοδότηση: Αυξάνεται ο χρόνος

Τα κράτη μέλη της ΕΕ διατήρησαν την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία περιοχών «go-to» για ανανεώσιμες περιοχές ή χώρους ιδιαίτερα κατάλληλους για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπου μπορούν να εξορθολογιστούν.

Ωστόσο, οι τροποποιήσεις που εισήγαγαν τα κράτη μέλη της ΕΕ αυξάνουν το χρόνο που απαιτείται για την αδειοδότηση των διαδικασιών σε αυτούς τους τομείς. Ενώ οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξακολουθήσουν να διασφαλίζουν ότι η διαδικασία χορήγησης αδειών δεν υπερβαίνει το ένα έτος για έργα σε μεταβατικές περιοχές και τα δύο έτη αλλού, η περίοδος παράτασης και για τα δύο έχει αυξηθεί.

Οι περιοχές μετάβασης υποστηρίζονται από τη βιομηχανία αιολικής ενέργειας ως ένας τρόπος για να επιταχυνθεί η εξάπλωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να απλοποιηθεί η αδειοδότηση.

«Το σχέδιο δράσης της Επιτροπής για την αδειοδότηση σημειώνει όλα τα κουτάκια. Οι νομικές προτάσεις διευκρινίζουν ποιές άδειες πρέπει να εκδοθούν εντός των υφιστάμενων προθεσμιών και δημιουργούν περιοχές «go-to» όπου τα έργα μπορούν να προχωρήσουν ακόμη πιο γρήγορα μετά από μια στρατηγική περιβαλλοντική αξιολόγηση», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της WindEurope Giles Dixon τον Μάιο.

Υπάρχουν τώρα ανησυχίες ότι η μείωση αυτών των μέτρων θα μπορούσε να επιβραδύνει την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μια κρίσιμη στιγμή για την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια.

Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν το να επιτραπεί στις χώρες της ΕΕ να επιλέξουν εάν θα συμπεριλάβουν υδροηλεκτρικούς σταθμούς σε περιοχές μετάβασης και να επεκτείνουν τον ορισμό των περιοχών μετακίνησης για να συμπεριλάβουν «χερσαίες (συμπεριλαμβανομένων επιφανειών και υποεπιφανειών) και θαλάσσιων ή εσωτερικών υδάτων περιοχές, που είναι ιδιαίτερα κατάλληλες για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας .

Ωστόσο, οι τροπολογίες παραμελούν πράγματα όπως ο θαλάσσιος χωροταξικός σχεδιασμός και οι διάδρομοι θηλαστικών, οδηγώντας σε πιθανές συγκρούσεις μεταξύ έργων υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλων βιομηχανιών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης