Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Και νομικές προσφυγές ετοιμάζουν οι ενεργειακές εταιρίες μετά τα φορολογικά μέτρα

Και νομικές προσφυγές ετοιμάζουν οι ενεργειακές εταιρίες μετά τα φορολογικά μέτρα

Έλλειψη επικοινωνίας με την αγορά καταλογίζουν στον υπουργό Ενέργειας

 

Έντονες αντιδράσεις και σκέψεις ακόμη και για προσφυγή στα δικαστήρια προκαλούν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκα για την επιβολή και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων τόσο στους παραγωγούς όσο και στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.


Μετά την φορολόγηση με ποσοστό 90% των λεγόμενων windfall profits, δηλαδή των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών κατά την περίοδο από τον Σεπτέμβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022 (προέκυψαν λόγω της οριακής τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας), η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει και σειρά άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων που προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αγορά.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να αυξήσει τα έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και να περιορίσει τη συνεισφορά του προϋπολογισμού στις επιδοτήσεις προς τους τελικούς καταναλωτές. Όμως, οι αλλεπάλληλες ανακοινώσεις νέων επιβαρύνσεων για τις ενεργειακές επιχειρήσεις, προκαλεί αναταράξεις και οδηγεί σε σκέψεις ακόμη και για νομική προσφυγή κατά τον σχεδιασμών της κυβέρνησης όταν αυτές πάρουν μια σαφέστερη μορφή.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά παράγοντες της αγοράς η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει ανακαλύψει την κότα που γεννάει χρυσά αυγά.
«Δεχθήκαμε αδιαμαρτύρητα τη φορολόγηση των λεγόμενων υπερεσόδων ως συνεισφορά των επιχειρήσεων στη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η κοινωνία» λένε οι ίδιες πηγές και προσθέτουν: «Δεν είναι δυνατόν κάθε μέρα να ανακοινώνεται και ένας νέος φόρος. Οι επιχειρήσεις δεσμεύουν τεράστια ρευστότητα για να λειτουργήσουν στην αγορά και είναι εκτεθειμένες σε πολύ μεγάλα ρίσκα τα οποία επιτείνονται με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης».

Νέες επιβαρύνσεις

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, πέραν του μηχανισμού επιβολής πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος θα επιβληθεί στους ηλεκτροπαραγωγούς από φυσικό αέριο ένα επιπλέον τέλος 10 ευρώ/MWh, ενώ θα δημιουργήσει νέο μηχανισμό παρακράτησης των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού.
Σε ότι αφορά το τέλος των 10 ευρώ/MWh φαίνεται ότι θα συνδυαστεί με την άρση του πλαφόν στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο, όπως προβλέπει άλλωστε και ο κανονισμός που υιοθέτησε πρόσφατα το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. Υπολογίζεται ότι το τέλος αυτό θα αποφέρει έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Επίσης θα δημιουργηθεί ένας νέος μηχανισμός για την ανάκτηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με όσα έχει πει δημοσίως ο κ. Σκρέκας αλλά όπως φαίνεται δεν έχει συζητήσει με τις ενεργειακές εταιρίες, ο νέος μηχανισμός θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο και κάθε 11ο μήνα και θα αφορά τα υπερέσοδα του προηγούμενου δεκαμήνου. Τα υπερέσοδα αυτά προκύπτουν σε περιπτώσεις που οι κρατικές επιδοτήσεις οδηγούν σε μηδενισμό των τιμολογίων ρεύματος, εάν η τιμή που έχουν προϋπολογίσει η προμηθευτές είναι πολύ υψηλότερη από την τιμή που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Αυτό συνέβη για παράδειγμα το Σεπτέμβριο που η τιμή στη χονδρική αγορά ήταν κατά πολύ χαμηλότερη από ότι είχε προβλεφθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα θα υπολογίζονται τα τυχόν επιπλέον έσοδα και η ενδεχόμενη χασούρα των εταιριών και ένα μέρος της θετικής διαφοράς θα επιστρέφεται από τις εταιρίες. Εφόσον η διαφορά είναι αρνητική τότε δεν θα υπάρχει αποζημίωση των εταιριών.

Και μόνο οι ανακοινώσεις αυτές έχουν προκαλέσει αναβρασμό στην ενεργειακή αγορά η οποία όπως φαίνεται κατ΄αρχήν θα αντιδράσει με επιστολές των συλλογικών οργάνων των εταιριών (ΕΣΑΗ και ΕΣΠΕΝ) προς τον κ. Σκρέκα. Μάλιστα τονίζεται ότι ένα από τα κυριότερα προβλήματα είναι η έλλειψη επικοινωνίας του υπουργού με την αγορά προκειμένου να ενημερώσει για τις προθέσεις του και να ακούσει τις απόψεις τους. Έτσι πέραν των επιστολών διαμαρτυρίας στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η προσφυγής τα δικαστήρια κατά των αποφάσεων της κυβέρνησης οι οποίες εν πολλοίς θεωρούνται αυθαίρετες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης