Ενέργεια

ΕΕ: Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το φυσικό αέριο στην Σύνοδο Κορυφής

ΕΕ: Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες για το φυσικό αέριο στην Σύνοδο Κορυφής
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει προτάσεις για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου

 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Παρασκευή να παράσχουν περισσότερη οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά μια ολόκληρη ημέρα συνομιλιών στο περίτεχνο βασιλικό κάστρο της Πράγας φάνηκε να μην τους έφερε πιο κοντά στο να αποφασίσουν εάν ή πώς θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Οι περισσότερες από τις 27 χώρες της ΕΕ θέλουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σε λεπτομέρειες, με επιλογές που περιλαμβάνουν ανώτατο όριο για όλο το φυσικό αέριο, έναν «δυναμικό διάδρομο», ένα ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται ειδικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή μόνο για το ρωσικό αέριο.

Η ΕΕ συζητά το θέμα εδώ και εβδομάδες, μέχρι στιγμής χωρίς αποτέλεσμα, αν και οι 27 έχουν συμφωνήσει άλλα κοινά βήματα για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την οξεία ενεργειακή κρίση καθώς οι ανεξέλεγκτες τιμές απειλούν να επιφέρουν ύφεση στο μπλοκ.

«Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να μειώσουμε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά δεν υπάρχει συμφωνία ποια μέσα να χρησιμοποιήσουμε ακριβώς για αυτόν τον σκοπό», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Micheal Martin, είπε επίσης ότι "χρειάζεται πολλή δουλειά να γίνει" ακόμα πριν προκύψει μια συμφωνία.

Ο Ιταλός Mario Draghi είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει για την επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στις 20-21 Οκτωβρίου ένα ευρύτερο πακέτο βραχυπρόθεσμων μέτρων για μείωση των τιμών και πιο μακροπρόθεσμα βήματα για επανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το ανώτατο όριο είναι μία από μια σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών από ευρωπαϊκά κράτη για να αντιμετωπίσουν την κατακόρυφη πτώση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία κάποτε κάλυπτε το 40% των αναγκών της Ευρώπης, και τις εκτοξευόμενες τιμές. Έχουν χαλαρώσει τα φετεινά υψηλά, αλλά παραμένουν πάνω από 200% υψηλότερα από ό,τι στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021.

Η Γερμανία, η Δανία και η Ολλανδία αντιτίθενται σε ένα ανώτατο όριο, ανησυχώντας ότι θα δυσχεράνει την αγορά του φυσικού αερίου που χρειάζονται οι οικονομίες τους και θα περιορίσει κάθε κίνητρο για μείωση της κατανάλωσης.

Καθώς διαδραματίζονταν οι διαφορές μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με τρόπους ανακούφισης της ενεργειακής κρίσης, η Βαρσοβία επέκρινε επίσης το Βερολίνο για το σχέδιο του τελευταίου να δαπανήσει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να προστατεύσει τους Γερμανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος.

"Η πλουσιότερη χώρα, η πιο ισχυρή χώρα της ΕΕ προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν την κρίση για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις της στην ενιαία αγορά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, δεν πρέπει να λειτουργεί έτσι η ενιαία αγορά", είπε ο Morawiecki.

Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz είπε ότι η συνάντηση ξεκαθάρισε «παρεξηγήσεις» σχετικά με το πακέτο του Βερολίνου, το οποίο υπερασπίστηκε ως το σωστό, προσθέτοντας ότι η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλοι έχουν επίσης τα δικά τους μέτρα υποστήριξης.

Oυκρανία

Επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία -μια πρώην σοβιετική δημοκρατία που τώρα θέλει να ενσωματωθεί στη Δύση- το μπλοκ κατάφερε να δείξει ενότητα υποσχόμενο συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κινητοποιήσουμε όλα τα δυνατά εργαλεία και μέσα για να στηρίξουμε την Ουκρανία με οικονομικά μέσα, με στρατιωτική, ανθρωπιστική και φυσικά πολιτική υποστήριξη», δήλωσε ο πρόεδρος της συνόδου, Charles Michel.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, δήλωσε ότι το μπλοκ θα στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Αυτό έγινε μετά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Volodymyr Zelenskiy στους ηγέτες της ΕΕ μέσω μιας σύνδεσης βίντεο.

«Η Ρωσία έφερε τον πόλεμο στη γη μας... Και μόνο χάρη στο γεγονός ότι ο ουκρανικός λαός σταμάτησε αυτή την εισβολή από τη Ρωσία, η Ρωσία δεν μπορεί ακόμη να φέρει τον ίδιο πόλεμο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ιδιαίτερα στις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και τη Μολδαβία », είπε ο Zelenskiy σύμφωνα με μεταγραφή στην ιστοσελίδα του.

Ζήτησε περισσότερα αεροπορικά συστήματα για την υπεράσπιση της ουκρανικής ενεργειακής υποδομής από τα ρωσικά πλήγματα, για διεθνή πίεση για απομάκρυνση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στην κατεχόμενη Ουκρανία και για κεφάλαια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του μπλοκ, Josep Borrell, δήλωσε νωρίτερα την ίδια μέρα ότι ήθελε το μπλοκ να διαθέσει περισσότερα χρήματα για στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, και ότι συγκεκριμένες προτάσεις για αυτό θα μπορούσαν να εγκριθούν αργότερα αυτόν τον μήνα.

Ο Scholz είπε ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωπαϊκή εκπαιδευτική αποστολή, αλλά, ενόψει της διεθνούς διάσκεψης στις 25 Οκτωβρίου στο Βερολίνο για το θέμα, προειδοποίησε επίσης ότι η ανοικοδόμηση της Ουκρανίας θα πάρει μια γενιά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης