Ενέργεια

Η Γερμανία επιδοτεί με 13 δισ. ευρώ τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πληρωμή τελών δικτύου

Η Γερμανία επιδοτεί με 13 δισ. ευρώ τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για την πληρωμή τελών δικτύου

Τα τέλη αποτελούν μέρος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνολικού κόστους για τους πελάτες λιανικής

 

Η Γερμανία θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο έτος πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 13 δισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη χρήσης που χρεώνουν οι τέσσερις εταιρείες δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης (TSOs), δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ την Τετάρτη.

Τα τέλη αποτελούν μέρος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνολικού κόστους για τους πελάτες λιανικής και περίπου το ένα τρίτο για τις βιομηχανικές εταιρείες σε τομείς όπως ο χάλυβας ή τα χημικά.

Η παρέμβαση σταθεροποιεί τα τέλη, τα οποία διαφορετικά θα είχαν τριπλασιαστεί λόγω των ανεπίτρεπτων τιμών χονδρικής ενέργειας και του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους για τουςTSOs, είπε ο Χάμπεκ.

«Τώρα διασφαλίζουμε ότι αυτές οι αυξήσεις κόστους απορροφώνται, αποτρέποντας έτσι μια πρόσθετη επιβάρυνση για τις βιομηχανικές εταιρείες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές», είπε. «Θα χρησιμοποιήσουμε σχεδόν 13 δισεκατομμύρια ευρώ για να μειώσουμε το κόστος».
Πηγές είχαν νωρίτερα αναφέρει ότι το τίμημα θα ανερχόταν στα 12,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι TSOs εξέδωσαν αργότερα δήλωση λέγοντας ότι το ενιαίο τέλος θα καθοριστεί στα 3,12 σεντς ανά κιλοβατώρα (kWh), ελαφρώς υψηλότερο από τον μέσο όρο των 3,08 λεπτών/kWh πέρυσι.

Το υψηλότερο κόστος των TSOs προέρχεται από παρεμβάσεις για τη διαχείριση των ροών του δικτύου και τη σταθεροποίηση των συστημάτων στην Ευρώπη, όπου η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά ενέργειας και χώρα διέλευσης.

Πυρηνικά και ξηρασία

Η Γαλλία αντιμετώπισε τεχνικά προβλήματα στον στόλο των πυρηνικών αντιδραστήρων της, ενώ οι ξηρασίες περιόρισαν την ποτάμια μεταφορά άνθρακα στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, περιόρισαν την παροχή νερού σε σταθμούς με βάση τα ποτάμια και μείωσαν τους ρυθμούς λειτουργίας σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες διακυμάνσεις στην τροφοδοσία αιολικής και ηλιακής ενέργειας, με τον αριθμό των μονάδων παραγωγής να επεκτείνεται για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη πράσινης ενέργειας, αν και η Γερμανία επανενεργοποιεί επίσης ορισμένους συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής καθώς ανταποκρίνεται σε πτώση στις εισαγωγές ρωσικών καυσίμων.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες προκαλούν πιο ασταθείς από τις κανονικές ροές δικτύου, τις οποίες οι TSOs- Amprion, 50Hertz, TransnetBW και Tennet - πρέπει να ισορροπούν σε μια εποχή που το κόστος εξοπλισμού και εργασίας αυξάνεται.

Ο Χάμπεκ είπε ότι η επιδότηση αρχικά θα χρηματοδοτηθεί από το πλεόνασμα ενός λογαριασμού στο πλαίσιο του λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (EEG), ο οποίος έχει διογκωθεί από πληρωμές από τον κρατικό προϋπολογισμό και κεφάλαια από την τιμολόγηση του CO2 και τελικά καλύφθηκε από μέτρα, όπως ο περιορισμός της τιμής του ηλεκτρισμού και πακέτο διάσωσης ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης