Ο ΟΠΕΚ+ συμφώνησε τις βαθύτερες περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου από την πανδημία του 2020, σε συνεδρίαση της Βιέννης την Τετάρτη, περιορίζοντας την προσφορά σε μια ήδη στενή αγορά παρά τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους να αντλήσουν περισσότερα.
Οι περικοπές παραγωγής ανέρχονται σε 2 εκατομμύρια bpd ή 2% της παγκόσμιας ζήτησης.
Η μείωση θα μπορούσε να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου που έχουν πέσει σε περίπου 90 δολάρια από 120 δολάρια πριν από τρεις μήνες λόγω των φόβων για παγκόσμια οικονομική ύφεση, αύξηση των επιτοκίων των ΗΠΑ και ισχυρότερο δολάριο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τον ΟΠΕΚ να μην προχωρήσει στις περικοπές, με το επιχείρημα ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δεν τις υποστηρίζουν, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters.
Πηγές ανέφεραν ότι παραμένει ασαφές εάν οι περικοπές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πρόσθετες εθελοντικές μειώσεις από μέλη όπως η Σαουδική Αραβία ή εάν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την υπάρχουσα υποπαραγωγή από τον όμιλο.
Ο ΟΠΕΚ + υποχώρησε περίπου 3,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον στόχο παραγωγής του τον Αύγουστο.
«Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, εάν οδηγηθούν από σημαντικές περικοπές στην παραγωγή, πιθανότατα θα εκνευρίσουν την κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Citi.
«Θα μπορούσαν να υπάρξουν περαιτέρω πολιτικές αντιδράσεις από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων απελευθερώσεων στρατηγικών αποθεμάτων, μαζί με κάποιες κινήσεις- μπαλαντέρ συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω προώθησης ενός νομοσχεδίου NOPEC», επεσήμανε η Citi, αναφερόμενη σε ένα νομοσχέδιο αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ κατά του ΟΠΕΚ.
Η JPMorgan επίσης αναμένει ότι η Ουάσιγκτον να λάβει αντίμετρα με την απελευθέρωση περισσότερων αποθεμάτων πετρελαίου.
Aστάθεια
Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ έχουν δηλώσει ότι επιδιώκουν να αποτρέψουν την αστάθεια παρά να στοχεύσουν μια συγκεκριμένη τιμή πετρελαίου.
Το πετρέλαιο Brent αυξήθηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, μετά την άνοδο την Τρίτη.
Η Δύση κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια, για να δημιουργήσει μια κρίση στην Ευρώπη που θα μπορούσε να προκαλέσει τον περιορισμό του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.
Η Μόσχα κατηγορεί τη Δύση ότι ενισχύει το δολάριο και τα χρηματοπιστωτικά συστήματα όπως το SWIFT ως αντίποινα για την αποστολή στρατευμάτων της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Η Ουάσιγκτον επιθυμεί χαμηλότερες τιμές πετρελαίου για να στερήσει τη Μόσχα από έσοδα από το πετρέλαιο, ενώ η Σαουδική Αραβία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Μόσχας.
Οι σχέσεις μεταξύ του βασιλείου και της κυβέρνησης του Μπάιντεν, ο οποίος ταξίδεψε στο Ριάντ φέτος αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει καμία σταθερή δέσμευση συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας.
«Η απόφαση είναι τεχνική, όχι πολιτική», είπε ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Σουχάιλ αλ-Μαζρούι στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.
«Δεν θα το χρησιμοποιήσουμε ως πολιτικό οργανισμό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση θα είναι ένα από τα βασικά θέματα.
Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στη λίστα κυρώσεων για τους ειδικούς υπηκόους των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ταξίδεψε επίσης στη Βιέννη για να συμμετάσχει σε συναντήσεις. Ο Νόβακ δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ.
www.worldenergynews.gr