Ενέργεια

Σταθερές οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ιταλίας παρά τη ρωσική διακοπή

Σταθερές οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Ιταλίας παρά τη ρωσική διακοπή
Η Gazprom επανέλαβε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία σήμερα (5/10) μετά την αναστολή των ροών μέσω Αυστρίας από το περασμένο Σάββατο

Η Ιταλία συνέχισε να εξάγει φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα παρά την τετραήμερη αναστολή των ρωσικών εξαγωγών στη χώρα, χάρη στην καλά εφοδιασμένη εγχώρια αγορά και τις υψηλότερες τιμές στις γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με το Montel, οι άφθονες ροές από την Αλγερία, τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ιταλίας, είχαν ωθήσει τις τιμές του ιταλικού φυσικού αερίου σε έκπτωση σε σύγκριση με αυτές που παρατηρήθηκαν στην Αυστρία και τη βορειοδυτική Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο αναλυτής φυσικού αερίου στην Energy Aspects, Jacopo Casadei υπογράμμισε ότι: «Από τις αρχές Οκτωβρίου, έχουμε δει εξαγωγές φυσικού αερίου από την Ιταλία στην Αυστρία και αυτό οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή, η Ιταλία μπορεί να εξισορροπήσει το σύστημα φυσικού αερίου της χωρίς τη ρωσική προμήθεια.

Τα «τερτίπια» της Gazprom

Η Gazprom επανέλαβε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ιταλία σήμερα (5/10) μετά την αναστολή των ροών μέσω Αυστρίας από το Σάββατο, την οποία ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός απέδωσε σε αδυναμία συμμόρφωσης με μια αλλαγή στους αυστριακούς κανονισμούς.

Το πρώτο τριήμερο του Οκτωβρίου, η Ιταλία εξήγαγε 46,7 εκατ. εκ. φυσικού αερίου στην Αυστρία μέσω του σημείου εξόδου του Ταρβίσιο και 3,2 εκ. εκ. μέσω Γκορίτσια στη Σλοβενία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του TSO Snam. Οι καθαρές εξαγωγές μέσω του Tarvisio αναμένονταν να ανέλθουν συνολικά στα 7,1 εκατ. mcm

«Κλειδί» ο καιρός

Ενώ η επανέναρξη της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω του αγωγού Trans Austria Gas (TAG) ήταν ευπρόσδεκτη, η απουσία του δεν επηρέασε την ασφάλεια του εφοδιασμού καθώς άλλοι προμηθευτές συνέχισαν να αντλούν με κανονικούς ή ακόμη υψηλότερους ρυθμούς και ο καιρός κινήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, για τον διευθυντή ενεργειακής ανάλυσης της Icis, Matteo Mazzoni, μια παρατεταμένη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου θα συνεπαγόταν ένα πολύ υψηλό κίνδυνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης