Οι τρεις υπηρεσίες εξισορρόπησης οι οποίες τιμολογούνται με βάση τις προσφορές των παραγωγών καταγράφουν σημαντική άνοδο από τα μέσα Αυγούστου και μετά
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ η μεσοσταθμική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά εκτοξεύτηκε τον Ιούλιο στα 363,169 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο στα 456,880 ευρώ/MWh ενώ όλους τους προηγούμενους μήνες του έτους και σε συνθήκες βαθιάς ενεργειακής κρίσης δεν είχε ξεπεράσει τα 300 ευρώ/MWh και κινούνταν γύρω από τα 230 ευρώ/MWh. Στα ποσά αυτά αντικατοπτρίζουν το πλήρες χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο η τιμή που διαμορφώνεται στην Αγορά της Επόμενης Ημέρας.
Σε αυτή την τιμή προστίθενται και τα κόστη των τριών υπηρεσιών της Αγοράς Εξισορρόπησης όπως και το κόστος των αποκλίσεων. Έτσι ο αγοραστής ηλεκτρικής ενέργειας ,είτε είναι εταιρία προμήθειας είτε μεγάλος καταναλωτής, επιβαρύνεται με ένα ποσό, πολύ υψηλότερο από αυτό που διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τρεις υπηρεσίες εξισορρόπησης οι οποίες τιμολογούνται με βάση τις προσφορές των παραγωγών καταγράφουν σημαντική άνοδο από τα μέσα Αυγούστου και μετά. Την εβδομάδα 15-21 Αυγούστου ανήλθαν σε 19,48 ευρώ/MWh, την εβδομάδα 22-28 Άγουστου αυξήθηκε σε 24,89 ευρώ/MWh την αμέσως επόμενη εβδομάδα 29 Αυγούστου- 4 Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε σε 26,85 ευρώ/MWh και την εβδομάδα 5 έως 11 Σεπτεμβρίου έφθασε στα 27,52. Παρέμεινε δε σε αυτό το ύψος και τις δυο επόμενες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου δηλαδή γύρω στα 27 ευρώ/MWh.
Η λύση του προβλήματος
Το ποσό αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά υψηλό πολύ δε περισσότερο που η τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας έχει εκτοξευθεί λόγω της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για σήμερα η τιμή στην ελληνική Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 301,71 ευρώ/MWh και συνεχίζει να είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη. Μάλιστα ακόμη και η παραδοσιακά πολύ ακριβή αγορά της Ιταλίας για σήμερα έχει διαμορφωθεί στα 292,74 ευρώ/MWh και της Βουλγαρίας στα 282,33 ευρώ/MWh.
Το πρόβλημα των υψηλών τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης έχει τεθεί κατ΄ επανάληψη από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας οι οποίοι ανησυχούν για την περαιτέρω επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους.
Για την επίλυση του προβλήματος απαιτείται η διάκριση της ενέργειας εξισορρόπησης από την ενέργεια λόγω ανακατανομής. Πρόκειται για μεταρρύθμιση που αποτελεί βασική δέσμευση της κυβέρνησης στο πλαίσιο του market reform plan, η οποία ωστόσο δεν έχει προχωρήσει ακόμη, παρά το γεγονός ότι το κόστος της ελληνικής αγοράς εξισορρόπησης εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. Μάλιστα το κόστος αυτό επιβαρύνει αποκλειστικά τους καταναλωτές, αφού ακόμη οι ΑΠΕ δεν επιβαρύνονται για τις αποκλίσεις που προκαλούν στο σύστημα.
Μάλιστα οι μεγάλοι καταναλωτές θεωρούν πως η ΡΑΕ θα έπρεπε να προχωρεί στον έλεγχο των τιμών στην Αγορά Εξισορρόπησης, οι οποίες δεν συναρτώνται με την κρίση αλλά είναι αποτέλεσμα της δομή της αγοράς μας.
www.worldenergynews.gr