Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μητσοτάκης στα εγκαίνια IGB: Γεωστρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας - Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Μητσοτάκης στα εγκαίνια IGB: Γεωστρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας - Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το πλαφόν στο φυσικό αέριο
Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν, ανέφερε ο πρωθυπουργός
Σχετικά Άρθρα

Το ζήτημα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης έθεσε ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του στην Σόφια όσον αφορά την υιοθέτηση του πλαφόν στο φυσικό αέριο και τόνισε ότι την ώρα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη μια οικονομική κρίση που τείνει  να γίνει "υπαρξιακή" δεν πρέπει χώρες να προτάσσουν στενά τα δημοσιονομικά τους κριτήρια.
Για τον αγωγό ανέφερε ότι αποτελεί ενεργειακό κόμβο με τεράστια σημασία στη νέα πραγματικότητα και αναβαθμίζει γεωστρατηγικά τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στην εκδήλωση αναφέρθηκε εκ νέου στην ανάγκη επιβολής πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα και να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Επίσης τόνισε ότι απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών ώστε να απενεργοποιηθεί η ξεκάθαρη απόπειρα απειλής από πλευράς της Ρωσίας.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένα πολύ σημαντικό έργο ενεργειακής διασύνδεσης έχει πια και επίσημα ολοκληρωθεί. Ο αγωγός IGB, ο οποίος συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου Ελλάδας και Βουλγαρίας θα δώσει τη δυνατότητα στη Βουλγαρία να διευρύνει τις πηγές τροφοδοσίας σε φυσικό αέριο, αλλά ταυτόχρονα ενισχύει και τη θέση της Ελλάδος ως ενός σημαντικού γεωστρατηγικού, γεωπολιτικού παίκτη στον ευρύτερο περιφερειακό χάρτη ενέργειας.

Οι επενδύσεις που η Ελλάδα κάνει συνολικά στην Αλεξανδρούπολη αναδεικνύουν την πόλη αυτή ως μία νέα εναλλακτική πηγή εισόδου ενέργειας -σε πρώτη φάση υγροποιημένου φυσικού αερίου– για να καλύψουμε όχι μόνο τις ανάγκες της Ελλάδος, τις ανάγκες των Βαλκανίων, γιατί όχι και τις ανάγκες της κεντρικής Ευρώπης.

Σε μία εποχή που η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, απαιτείται περισσότερη συνεργασία μεταξύ των χωρών έτσι ώστε να απενεργοποιήσουμε αυτή την ξεκάθαρη απόπειρα απειλής, η οποία στρέφεται τελικά κατά όλων των ευρωπαίων πολιτών. Απαιτείται, όμως, ακόμα περισσότερη ευρωπαϊκή συνεργασία, αντίστοιχη με αυτή που έχουν επιδείξει τα κράτη της Βαλκανικής.

Έχουμε συζητήσει εδώ και πάρα πολλούς μήνες για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο. Η συζήτηση αυτή έχει ωριμάσει, 15 χώρες έχουν στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία και πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα πια και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κινηθεί πιο γρήγορα, να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να μπορούμε πια -το αργότερο στην τακτική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες- να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Είναι αδιανόητο αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Νέα εποχή

Για μια νέα εποχή για τη Βουλγαρία και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη» έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στην τελετή έναρξης της εμπορικής χρήσης του αγωγού. «Τόσο εδώ στη Βουλγαρία όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη οι άνθρωποι αισθάνονται τις συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας. Αλλά χάρη σε έργα όπως αυτό, η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα», ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο περιθώριο των εγκαινίων ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλγαρίας, της Σερβίας και του Αζερμπαϊτζάν, τον ομόλογό του από τη Ρουμανία αλλά και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήρε στις συναντήσεις αυτές τον κομβικό ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας στην ενεργειακή ασφάλεια και την τροφοδοσία των Βαλκανίων και της Ευρώπης λόγω της θέσης της αλλά και των υποδομών της.

Στη συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαιτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ υπογραμμίστηκε η στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, η σημασία του αγωγού TAP που διέρχεται από την Ελλάδα για τη διαφοροποίηση των πηγών του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης και ο ρόλος του “Νοτίου Διαδρόμου” στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.

Με τους ηγέτες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σερβίας τονίστηκε η ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας και η συμβολή του έργου του IGB στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών.

Κατά τη συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο πρωθυπουργός, επανέλαβε τις ελληνικές προτάσεις με έμφαση στην ανάγκη επιβολής ανώτατου ορίου στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, ενώ ζήτησετην αποφασιστική στήριξη της Ε.Ε απέναντι στην επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας.


Ο IGB

Ο IGB θα συμβάλλει καθοριστικά στη αύξηση της ασφάλειας εφοδιασμού και στη διαφοροποίηση των πηγών φυσικού αερίου για τη Βουλγαρία και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το έργο συνδέει τη Βουλγαρία με τον Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου και θα επιτρέψει την ασφαλή προμήθεια από διάφορες πηγές των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Ο Αγωγός IGB (διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας) υλοποιείται από την κοινοπραξία ICGB AD, η οποία καταχωρήθηκε στη Βουλγαρία το 2011 με μετόχους την BEH EAD (50%) και την IGI Poseidon (50%).
Οι Μέτοχοι της ICGB AD είναι η Βουλγαρική κρατική Εταιρεία Bulgarian Energy Holding (BEH) (50%) και η ελληνική Εταιρεία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ (50%), στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων και η ιταλική EDISON.
Σύμφωνα με το καταστατικό της, η ICGB AD θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού φυσικού αερίου IGB, θα χρηματοδοτεί την υλοποίησή του, θα κατανέμει την ικανότητα μεταφοράς του και θα λαμβάνει έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου.
Το Έργο του Ελληνο-Βουλγαρικού Διασυνδετήριου Αγωγού (IGB) αποτελείται από έναν αγωγό μήκους περίπου 182 χλμ. (εκ των οποίων περίπου 31 χλμ. βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας), καθώς και τις αναγκαίες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (Μετρητικοί Σταθμοί, βανοστάσια, Κέντρο Λειτουργίας).
Με σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή, ο αγωγός θα καταλήγει στη Stara Zagora αντίστοιχα, συνδέοντας τα δίκτυα Φυσικού Αερίου Ελλάδος και Βουλγαρίας, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα της αντίστροφης ροής (reverse flow).
Προβλέπεται επίσης η διασύνδεσή του με τον αγωγό TAP.
Ο αγωγός IGB έχει αρχική δυναμικότητα 3 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου (φ. α.) ετησίως, με δυνατότητα αύξησής τους στα 5 δισ. κυβ. μέτρα φ. α. ετησίως με την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.


www.wordlenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης