Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mytilineos και Sympower οι λαβόντες άδειες ΦοΣΕ για απόκριση ζήτησης - ΔΕΗ, NRG και OPTIMUS υπέβαλαν αιτήσεις

Mytilineos και Sympower οι λαβόντες άδειες ΦοΣΕ για απόκριση ζήτησης - ΔΕΗ, NRG και OPTIMUS υπέβαλαν αιτήσεις
Πως θα λειτουργεί η νέα ισορροπία εκπροσώπησης των καταναλωτών από τον Οκτώβριο - Η σημασία της για την μείωση της κατανάλωσης

Αυξάνονται και πληθαίνουν οι εταιρίες που διεκδικούν ρόλο Σωρευτικής Εκπροσώπησης καταναλωτών (ΦοΣΕ), στην υπηρεσία απόκρισης ζήτησης που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά και στην Ελλάδα μέσα στον Οκτώβριο. Πρώτη στην κούρσα είναι η Mytilineos που διασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ για εκπροσώπηση ισχύος 500 MW και ακολουθεί η SYMPOWER GREECE, θυγατρική της SYMPOWER Εnergy με έδρα την Αγγλία για ισχύ 500 MW. Πέραν των δύο αυτών εταιριών που έχουν πάρει στα χέρια τους τις άδειες, αιτήσεις στη ΡΑΕ για τη δραστηριότητα ΦοΣΕ στην υπηρεσία απόκρισης ζήτησης έχουν υποβάλλει , η ΔΕΗ για ισχύ 1000 MW, η ΝRG για ισχύ 100 MW και η OPTIMUS ENERGY για ισχύ 350 MW.

Εφεδρεία και ενεργοποίηση

Η απόκριση της ζήτησης
είναι η δυνατότητα να προσφoράς υπηρεσιών εξισορρόπησης από την πλευρά του καταναλωτή, των εταιρειών οι οποίες μπορούν να εκμεταλλευτούν τις ευελιξίες των φορτίων τους για να παρέχουν υπηρεσίες εξισορρόπησης. Ευέλικτοι καταναλωτές με υψηλά φορτία άνω του 1 MW έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στον μηχανισμό χωρίς να είναι παράλληλα υποχρεωμένοι. Οι ΦοΣΕ δίνουν αυτή τη δυνατότητα και σε καταναλωτές με μικρότερα φορτία κατανάλωσης τους οποίους αναλαμβάνουν να εκπροσωπήσουν. Η διαδικασία προβλέπει την υποβολή δύο προσφορών, μία για να δώσει το δικαίωμα εφεδρείας στο δίκτυο και η άλλη είναι η προσφορά ενεργοποίησης, όπου δηλώνει σε τι τιμή θέλει να πληρωθεί και πόση διαθέσιμη χωρητικότητα έχει να δώσει στο δίκτυο.

Σε ώρες αιχμής ο Διαχειριστής του συστήματος θα δίνει σήμα στους συμμετέχοντες στην αγορά ώστε να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για να μην διαταραχθεί η ισορροπία στο δίκτυο και να αποφεύγονται διακοπές ρεύματος ή blackouts έναντι αποζημίωσης.

Οι δύο μηχανισμοί

Ο μηχανισμός αυτός θα αξιοποιηθεί και στην επίτευξη του στόχου υποχρεωτικής μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 5% που προτείνει η ΕΕ, με τη συμμετοχή ενεργοβόρων βιομηχανιών και ΦοΣΕ. Αρχικά θα λειτουργήσει το mFRR , manual Frequency Restoration Reserve και στη συνέχεια το aFRR automatic Frequency Restoration Reserve. Οι δύο μηχανικοί mFRR και aFRR διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τον χρόνο και τον τρόπο απόκρισης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης