«Για πάρα πολλά χρόνια το ιταλικό πολιτικό σύστημα έκανε την ακροδεξιά να φαίνεται mainstream. Είχα συνάδελφο τον Σαλβίνι από το '14 μέχρι και τις προηγούμενες ιταλικές εκλογές. Τους έδωσαν πολύ μεγάλο έδαφος. "Κανονικοποίησαν" την ακροδεξιά ρητορεία και σ' ένα βαθμό και την φιλορωσική ακροδεξιά ρητορεία»,σχολίασε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Open για την άνοδο στην εξουσία της ακροδεξιάς στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι «για την Ευρώπη είναι μια πάρα πολύ αρνητική εξέλιξη».
Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «οι κκ. Τσίπρας και Μητσοτάκης έχουν την ίδια στρατηγική. Θέλουν να διαλύσουν το ΠΑΣΟΚ και να μοιράσουν τα ιμάτια του. Δεν θα το καταφέρουν!» Εξήγησε ακόμη πώς το επιδιώκουν «διότι πολύ απλά ο χώρος μας μπορεί να έχει εισροές και από τα δύο κόμματα. Είναι το κόμμα της κεντροαριστεράς, που μπορεί ο ψηφοφόρος που αποδοκιμάζει την επιλογή Τσίπρα και Μητσοτάκη, να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ. Έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν δύο μήνες, πριν τις υποκλοπές. "Ψηφίζεις Ανδρουλάκη; Βγαίνει Μητσοτάκης". Βγαίνουν οι υποκλοπές και λέει ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή "ψηφίζεις Ανδρουλάκη και βγαίνει Τσίπρας". Και οι δύο θέλουν να τελειώσει το ΠΑΣΟΚ. Δεν θα τα καταφέρουν. Ψηφίζεις Ανδρουλάκη, βγαίνει ΠΑΣΟΚ, σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα, μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και ανάπτυξη η οποία θα είναι βιώσιμη και όχι ανάπτυξη των χρεών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Οταν ρωτήθηκε τι θα πράξει εφόσον απαιτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών κυβερνητική συνεργασία ο Νίκος Ανδρουλάκης απάντησε πώς «εχθρός όλων είναι η πολιτική αστάθεια αλλά και εχθρός όλων είναι το πρόγραμμα των κομμάτων να είναι πρόγραμμα μόνο για τις καρέκλες και όχι για το λαό», επισημαίνοντας την ευρωπαϊκή πραγματικότητα όπου καθοριστικός παράγοντας είναι οι προγραμματικές συμφωνίες.
«Τι κάνουν τα Ευρωπαϊκά κόμματα; Λένε, ψηφίζει ο λαός και μετά κάνουν προγραμματικές συμφωνίες. Εμείς θα θέσουμε τις προτεραιότητές μας. Συμφωνούμε σε αυτή την πράσινη μετάβαση; Σε αυτή τη φορολόγηση; Σε αυτό το κοινωνικό κράτος; Δεν πρόκειται να κάνω κανένα πλαίσιο συγκυβέρνησης παλιού τύπου, «ελάτε να μοιράσουμε υπουργεία». Αυτό τελείωσε. Ο λαός θα ψηφίσει και το πρόγραμμα θα κατευθύνει που πρέπει να πάνε τα πράγματα. Αν η διάθεσή τους είναι να κάνουν διανομή εξουσίας γιατί ψάχνουν έναν Καμμένο ή έναν Βελόπουλο, μακριά από εμάς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ανδρουλάκης κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής Αντιπολίτευσης για δημοσιονομικό λαϊκισμό σχολιάζοντας τις εξαγγελίες που έκαναν στη ΔΕΘ.
«Προτείνουμε αυτά τα μέτρα και προτείνουμε και αυτή την αύξηση φόρων». Είναι λαϊκισμός να προτείνεις αύξηση φόρων; Και πάει ο κ.Τσίπρας με τον κ. Μητσοτάκη και μοίραζαν λεφτά από το ελικόπτερο. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό. Εγώ δεν θέλω αύριο - μεθαύριο, μετά από δύο χρόνια, να μου πει κάποιος τότε "θυμάσαι τι έλεγες; Που μοίραζες λεφτά, μείωνες τους συντελεστές, αύξανες τις επιδοτήσεις; Μας έφτασες το χρέος εδώ και ξαναπάμε στα ίδια". Ο δημοσιονομικός λαϊκισμός των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα είναι επικίνδυνος για τη σταθερότητα. Αυτοί είναι ο πραγματικός κίνδυνος». Ο κ. Ανδρουλάκης πρότεινε συγκεκριμένα ο ΦΠΑ να συνδεθεί με τα έσοδα.
Ερωτηθείς για την υπόθεση των υποκλοπών και πως αξιολογείται από τους πολίτες σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Η Δικαιοσύνη δεν κινείται βάσει δημοσκοπήσεων. Κι εγώ δεν περιμένω από κανέναν άλλον, παρά μόνο από τη Δικαιοσύνη. Αφήστε, λοιπόν, τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Έκανα ό,τι έπρεπε σε επίπεδο δικαιοσύνης. Θα πάω και στην Εξεταστική Επιτροπή και θα πω την άποψή μου. Μου κάνει εντύπωση ότι είμαι το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλούν. Δηλαδή το μόνο πολιτικό πρόσωπο που καλεί η Εξεταστική Επιτροπή είμαι εγώ και όχι αυτοί που έχουν εμπλακεί, έχουν παραιτηθεί κιόλας από τις θέσεις τους γι' αυτό το σκάνδαλο».
Ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε για άλλη μια φορά πως όταν ζήτησε να ενημερωθεί από την ΑΔΑΕ του απάντησαν επισήμως ότι βάσει του νόμου της Νέας Δημοκρατίας του 2021 δεν μπορεί να τον ενημερώσουν για τον φάκελο και επέκρινε έντονα τη κυβερνητική παράταξη για προπαγάνδα. «Γιατί δεν θέλουν να υπάρχει μια επίσημη, νόμιμη ενημέρωση, διότι η νόμιμη ενημέρωση - όπως καταλαβαίνετε - θα 'ναι και στοιχείο μιας νόμιμης δίκης», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
«Δεν είναι προσωπικό θέμα. Είναι θέμα κουλτούρας διακυβέρνησης. Δεν δέχομαι να έχω μια κυβέρνηση που παίζει με τους θεσμούς. Παίζει με τα fake news. Ξέρετε ποια είναι η αξιακή στάση της παράταξής μας; Αυτά που λέγαμε επί Τσίπρα - Καμμένου για τις ανεξάρτητες Αρχές, για τη Δικαιοσύνη, για τα θέματα διαφάνειας, τα ίδια λέμε και σήμερα. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε. Διότι κατήγγειλε αυτά τα φαινόμενα τότε και τώρα αξιοποιεί τις ίδιες στρατηγικές με τον κ. Τσίπρα. Και ποια είναι η απάντηση: "Αφού αυτοί παρακολουθούσαν τότε τον υπουργό τους, εμείς δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τον ευρωβουλευτή;" Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Εμείς, λοιπόν, στεκόμαστε αξιακά, καταδικάζουμε και αντιμετωπίζουμε όλα τα φαινόμενα είτε προέκυψαν από την εποχή Τσίπρα - Καμμένου είτε από τη σημερινή», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ερωτηθείς για τις θέσεις του Κινήματος, ο Νίκος Ανδρουλάκης σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Εδώ και ένα χρόνο, μιλάμε για κοινωνική κατοικία και για τη ραγδαία αύξηση - πρώτη σε κόστος - ενοικίων στην Ευρώπη, σε σχέση με το εισόδημα. Η Νέα Δημοκρατία δεν λέει τίποτα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει τίποτα και έρχεται η Νέα Δημοκρατία, δέκα μήνες μετά αφού κατέθεσα το επίσημο πρόγραμμα. Κάνει real estate, δεν δίνει επί της ουσίας κοινωνική κατοικία, με φορολογικά κίνητρα, με μείωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης με θεσμικό πλαίσιο. 'Αρα πως δεν έχουμε θέσεις αφού ακολουθεί δέκα μήνες μετά;
Για τα ενεργειακά, το πρώτο πράγμα που είπαμε, ήταν πλαφόν στη λιανική. Τι πληρώνει σήμερα ο καταναλωτής; Λέει η κυβέρνηση, χαμηλά είμαστε στην τιμολόγηση του ρεύματος. Είμαστε από τις υψηλότερες χώρες στη χονδρική και πρώτη στη λιανική. Γιατί πέφτει η τιμή της λιανικής ενώ είμαστε πρώτοι στη λιανική; Από τις επιδοτήσεις. Και τι είναι παρακαλώ οι επιδοτήσεις; Λεφτά από την τσέπη του κ. Μητσοτάκη και του κ. Γεωργιάδη; Οι φόροι του Ελληνικού λαού είναι. Αν από την αρχή έβαζε πλαφόν στη λιανική που λέγαμε εμείς, τι θα είχαμε; Μία ισόρροπη κατανομή του βάρους της περιπέτειας, μεταξύ του καταναλωτή, του κράτους που είναι οι επιδοτήσεις, οι φόροι μας αλλά και του μεγάλου παραγωγού. Οι μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας στην Ελλάδα, έχουν πληρώσει τα ελάχιστα. Έχουν κερδοσκοπήσει τα μέγιστα και τους αφήνει στο απυρόβλητο. Και ακόμη και η φορολόγηση των υπερκερδών, 90% λέει τους φορολογεί που; Στα πραγματικά υπερκέρδη; Αν δείτε τι στοιχεία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τα 190 δισ. και κάνετε μια απλή μέθοδο των τριών, βάση του ΑΕΠ της χώρας, θα καταλάβετε τι γίνεται. Απλά είναι τα πράγματα, δεν είναι τα πραγματικά υπερκέρδη. Δείτε τους ισολογισμούς και θα καταλάβετε. Ο λαός μας, πληρώνει είτε μέσω της τσέπης του, είτε μέσω των επιδοτήσεων άρα των φόρων του, απ' τα μεγαλύτερα ποσοστά».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.worldenergynews.gr