Ενέργεια

Φυσικό αέριο: Κοινή επιστολή της Ελλάδας με Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία προς την Κομισιόν για το πλαφόν - Τι αναφέρει το Reuters

Φυσικό αέριο: Κοινή επιστολή της Ελλάδας με Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία προς την Κομισιόν για το πλαφόν - Τι αναφέρει το Reuters
Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμφωνούν στο θέμα του πλαφόν - Πλαφόν θέλει και η Γερμανία σύμφωνα με το Bloomberg
Σχετικά Άρθρα
Eπιστολή για το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο προωθούν Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία για να αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με σημεία του προσχεδίου τα οποία έχει στη διάθεσή του το Reuters, τονίζεται ότι το πλαφόν μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια των προμηθειών και την ελεύθερη ροή στην Ευρώπη πετυχαίνοντας ταυτόχρονα τον κοινό στόχο για μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 11 χώρες συμφωνούν. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία, (οι οποίες είχαν ταχθεί υπέρ του συντονισμού και μιας κοινής γραμμής), ναι λένε Ρουμανία, Μάλτα κ.α. Άλλα κράτη-μέλη έχουν εκφράσει τη στήριξή τους, ωστόσο προτείνουν ορισμένες τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg ενδιαφέρον υπάρχει και από τους Γερμανούς για ταχεία υιοθέτηση πλαφόν τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στην τιμή ρεύματος

Οι αναφορές του προσχεδίου

Σύμφωνα με το Reuters, στο προσχέδιο επισημαίνονται τα εξής: «Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που έχει προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αλλά δεν έχουμε ακόμη αντιμετωπίσει το πιο σοβαρό πρόβλημα όλων, που είναι η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου».

Με κύριο αποδέκτη την Επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ Kadri Simson, το εν λόγω προσχέδιο ζητούσε ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου. Από την πλευρά τους, οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται την επιστολή και είναι πολύ πιθανόν να γίνουν κάποιες αλλαγές και τροποποιήσεις. Όπως αναφέρει το προσχέδιο, ο περιορισμός των τιμών του φυσικού αερίου θα βοηθήσει τις χώρες να περιορίσουν τις «μη βιώσιμες πληθωριστικές πιέσεις» που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα μπορούσε να σχεδιαστεί με τρόπο που να διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Άλλα κράτη αντιτίθενται στον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου, εγείροντας αμφιβολίες ως προς το εάν οποιαδήποτε πρόταση της ΕΕ θα κερδίσει επαρκή υποστήριξη. Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία λένε ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού υπονομεύοντας την ικανότητα της ΕΕ να προσελκύει παραδόσεις φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα.


Τα δεδομένα

Μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει έκτακτα μέτρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων  των εισφορών απροσδόκητων κερδών από τις ενεργειακές εταιρείες και της εξοικονόμησης ενέργειας. Οι χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται αυτές τις προτάσεις και στοχεύουν να τις εγκρίνουν κατά τη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ την Παρασκευή (30/9).

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες προτάσεις της ΕΕ βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών - συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ρευστότητας για τις ενεργειακές εταιρείες και πρόσθετων μέτρων για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης