Βιομηχανικοί όμιλοι συμπεριλαμβανομένων των Vestas, Siemens Gamesa Orsted και Iberdrola υπογράφουν το μανιφέστο των μέτρων πριν από τη σύνοδο κορυφής της COP27
Περισσότερες από 100 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα υπέγραψαν το Παγκόσμιο Μανιφέστο Αιολικής Ενέργειας για το COP27, το οποίο απαιτεί επείγοντα μέτρα για τον εξορθολογισμό του σχεδιασμού και της αδειοδότησης, την αναβάθμιση των δικτύων και την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων φιλικών προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας.
Η τελευταία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα θα πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο τον Νοέμβριο, η οποία οι υπογράφοντες στο μανιφέστο είπαν ότι «θα βοηθήσει να καθοριστεί εάν ο κόσμος μπορεί να αξιοποιήσει την αιολική και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να φτάσει σε τροχιά για το καθαρό μηδέν και να εξασφαλίσει μια βιώσιμη, και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση».
Η έκκληση για δράση της αιολικής βιομηχανίας έρχεται καθώς οι παγκόσμιες ατζέντες γύρω από τη δράση για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια συμπίπτουν μετά την κρίση που πυροδότησε η εισβολή στην Ουκρανία και οδήγησε στην απεξάρτηση των ευρωπαϊκών χωρών από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Έργα
Ο Morten Dyrholm, ανώτερος αντιπρόεδρος του ομίλου στον παγκόσμιο αιολικό γίγαντα Vestas, δήλωσε: «Εν μέσω ενός παγκόσμιου ενεργειακού σοκ, και με μόλις επτά χρόνια απομένουν για τον περιορισμό των παγκόσμιων εκπομπών σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε ότι η ενεργειακή ασφάλεια και η ασφάλεια του κλίματος δεν είναι σε σύγκρουση.
«Τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που είναι σε αναμονή σε όλο τον κόσμο, είναι καιρός να μεταφερθούν στην κατασκευή και να δημιουργηθούν δίκτυα . Σε μια μεταβαλλόμενη κοινωνία, η ανθεκτικότητα είναι το κλειδί και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο τρόπος για να την ξεκλειδώσετε».
Η Vestas ενώθηκε με τον γίγαντα OEM Siemens Gamesa και τις Orsted, Iberdrola και Copenhagen Infrastructure Partners υπογράφοντας το μανιφέστο, το οποίο συντονίστηκε από τον βιομηχανικό οργανισμό, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενέργειας (GWEC).
Ο Joyce Lee, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συνασπισμού Αιολικής Ενέργειας για το COP27, δήλωσε: «Η κλιμάκωση της αιολικής ενέργειας είναι κερδοφόρα για τους ανθρώπους και τον πλανήτη, παρέχοντας χαμηλότερες τιμές ενέργειας, τονώνοντας τις επενδύσεις, την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, βοηθώντας παράλληλα τις χώρες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους στόχους για το κλίμα και την υποστήριξη της ασφαλούς ενέργειας.
«Τα εργαλεία, η τεχνολογία και η τεχνογνωσία είναι με το μέρος μας. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να δράσουν τώρα για να παραδώσουν το ασφαλές και καθαρό ενεργειακό σύστημα που χρειάζεται πολύ ο κόσμος. Αυτό σημαίνει επείγουσα δράση για την επιτάχυνση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, από την επιτάχυνση της αδειοδότησης έργων έως τις κυβερνήσεις που παρέχουν σαφή και φιλόδοξα χρονοδιαγράμματα για την ανάπτυξη».
www.worldenergynews.gr