Ο ΟΠΕΚ+ παράγει τώρα κάτω από τους στόχους του κατά 3,58 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - περίπου το 3,5% της παγκόσμιας ζήτησης - υπογραμμίζοντας τη στενή προσφορά στην αγορά πετρελαίου, ακόμη και όταν οι φόβοι ύφεσης οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα.
Στοιχεία από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και συμμάχων με επικεφαλής τη Ρωσία έδειξαν ότι ο όμιλος, γνωστός ως ΟΠΕΚ+, είχε έλλειμμα τον Αύγουστο, αν και η παραγωγή του νούμερο 3 του ΟΠΕΚ των ΗΑΕ, σημείωσε ρεκόρ κατά 24% υψηλότερα από τον Ιούλιο στα 2,89 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο.
Οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν την Τρίτη πάνω από τα 92 δολάρια, εν μέρει υποστηριζόμενες από τις ειδήσεις για το έλλειμμα του ΟΠΕΚ+, αλλά κατέγραψαν την τέταρτη μηνιαία πτώση ενόψει της αναμενόμενης περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ που μπορεί να περιορίσει την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση καυσίμων.
Δύο κύριοι παράγοντες έχουν εκτροχιάσει την ικανότητα του ΟΠΕΚ+ να πετύχει τους στόχους παραγωγής του: ένα χρόνιο πρόβλημα με τις ελλιπείς επενδύσεις μεταξύ ορισμένων μελών, όπως η Νιγηρία και η Αγκόλα, και, πιο πρόσφατα, ο αντίκτυπος των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική παραγωγή.
Η παραγωγή αργού πετρελαίου της Νιγηρίας έπεσε κάτω από το 1 εκατομμύριο bpd τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής, καθώς η χώρας αντιμετώπιζε ανεξέλεγκτη κλοπή από τους αγωγούς της και χρόνια υποεπενδύσεων.
Ο επικεφαλής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η συνεχιζόμενη ανεπαρκής επένδυση σε υδρογονάνθρακες σε μια εποχή που εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων δεν ήταν ακόμα άμεσα διαθέσιμες ήταν η βασική αιτία του προβλήματος.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, κατέχει τη μόνη σημαντική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα στον κόσμο, παραγωγή που θα μπορούσε να τεθεί σε απευθείας σύνδεση σε σύντομο χρονικό διάστημα για την αντιμετώπιση τυχόν διαταραχών στην παραγωγή.
«Δυσκολεύεται επί μήνες να εκπληρώσει την ποσόστωσή της και η Σαουδική Αραβία έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα χρησιμοποιούσε πλεονάζουσα χωρητικότητα αραίωσης μόνο σε περίπτωση πραγματικής έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Tamaz Varga της PVM Oil.
www.worldenergynews.gr