Στο παρά πέντε των ανακοινώσεων για το νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα, το οποίο θα εφαρμοστεί από τον Νοέμβριο (για τις καταναλώσεις ηλεκτρικής ενέργειας Οκτωβρίου), τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Ενέργειας συνεχίζουν να γράφουν και να σβήνουν. Οι κεντρικές προτάσεις ωστόσο έχουν ήδη διαμορφωθεί εδώ και λίγες ημέρες, με επίκεντρο τις κλιμακωτές χρεώσεις ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας, καθώς μπαίνει τέλος στην επιδότηση του συνόλου της κατανάλωσης όπως ισχύει σήμερα όπως και τα μπόνους σε όσους καταναλωτές επιτύχουν εξοικονόμηση.
Στόχος είναι οι ανακοινώσεις να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση των τιμολογίων Οκτωβρίου από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Για την εφαρμογή του νέου μοντέλου, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζονται διάφορες προτάσεις που περιλαμβάνουν από τρεις έως και πέντε κλίμακες καταναλώσεων αν και το επικρατέστερο σενάριο είναι εκείνο που προτείνει τρεις κλίμακες.
Το εύρος για την πρώτη κλίμακα
Η πρώτη με τις χαμηλές καταναλώσεις θα πριμοδοτείται με υψηλές επιδοτήσεις, ενώ στις επόμενες οι επιδοτήσεις θα βαίνουν μειούμενες. Πάντως, όλες οι κλίμακες θα τύχουν επιδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, ο μέσος όρος κατανάλωσης ανά λογαριασμό στα νοικοκυριά της χώρας είναι περίπου στις 230 κιλοβατώρες (kWh) ανά μήνα, οπότε η πρώτη κλίμακα μπορεί να φτάσει έως και τις 300 kWh όπως είχε οριστεί και στις αρχές του προηγούμενου χειμώνα, όταν το κράτος επιδοτούσε μόνο τις πρώτες 300 kWh.
Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες «φωνές» που προτείνουν το πρώτο «σκαλοπάτι» να φτάνει στις 500 kWh καθώς πολλά νοικοκυριά θερμαίνονται πλέον με ηλεκτρικά σώματα. Σε κάθε περίπτωση όσα τιμολόγια εμπίπτουν στην πρώτη κλίμακα θα λαμβάνουν ενισχυμένη επιδότηση. Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι θα εξακολουθήσουν να επιδοτούνται όλες οι κατηγορίες καταναλωτών (π.χ. και για τη δεύτερη κατοικία).
Επιπλέον, στην περίπτωση που οι καταναλωτές επιτυγχάνουν και μηνιαία εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος της τάξης του 15%, σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, θα έχουν και μπόνους επιδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο είναι οι καταναλωτές που ανήκουν σε μία από τις υψηλές κλίμακες κατανάλωσης ρεύματος, εξοικονομώντας 15% να πέφτουν στο αμέσως προηγούμενο κλιμάκιο επιδότησης. Δηλαδή ένα νοικοκυριό που ανήκει στο υψηλότερο κλιμάκιο και μειώνει την κατανάλωσή του κατά 15% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα, θα κερδίζει μπόνους επιδότησης και θα προσεγγίζει την επιδότηση που αμέσως χαμηλότερου κλιμακίου.
Τα αγκάθια
Ωστόσο, η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα νοικοκυριά παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς. Ο ΔΕΔΔΗΕ είναι υποστελεχωμένος με συνέπεια η καταμέτρηση στην καλύτερη περίπτωση να γίνεται σήμερα από τους τεχνικούς του Διαχειριστή ανά τετράμηνο, ενώ σε μεγάλο αριθμό καταναλωτών η περίοδος μεταξύ δύο καταμετρήσεων μπορεί να ξεπερνά και το οκτάμηνο. Οπότε η άσκηση είναι εξαιρετικά δύσκολη από τεχνικής άποψης, με συνέπεια η επιδότηση για την εξοικονόμηση κατανάλωσης ρεύματος να πρέπει να δίνεται με καθυστέρηση.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μόνο με έξυπνους μετρητές θα μπορούσε να πιστοποιηθεί η περυσινή κατανάλωση και να γίνει η σύγκριση με την αντίστοιχη φετινή, όμως οι σχετικοί διαγωνισμοί του ΔΕΔΔΗΕ για την προμήθεια και την εγκατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών που είχαν προκηρυχθεί για πρώτη φορά προ οκταετίας, προχωρούν με ρυθμούς …χελώνας.
Επιπλέον, υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες που καθιστούν τον μηχανισμό προβληματικό. Όπως εξηγεί παράγοντας εταιρείες προμήθειας, εάν ο φετινός Δεκέμβριος είναι πιο δριμύς από τον περυσινό και το νοικοκυριό θερμαίνεται με ηλεκτρικό σώμα, η εξοικονόμηση θα είναι αδύνατη. Επίσης, εάν μια οικογένεια έχει στο μεταξύ μετακομίσει σε πιο ψυχρή περιοχή, π.χ. από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ή σε μεγαλύτερο σπίτι στην περίπτωση που απέκτησε νέα μέλη, αποτελεί ακόμη ζητούμενο το πως θα μπορεί να γίνει δίκαια η σύγκριση της κατανάλωσης.
Πέρα όμως από τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινά και η περίοδος θέρμανσης. Ειδικά για το φυσικό αέριο η επιδότηση των τιμολογίων, πιθανότατα, θα είναι διπλή, δηλαδή και από ΔΕΠΑ Εμπορίας και από το κράτος, όπως και την περυσινή περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να συντάξει το προσχέδιο του προϋπολογισμού όσο πιο συντηρητικά γίνεται, και από στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ. Διαφορετικά το ταμείο… δεν βγαίνει με τις επιδοτήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το 2023.
www.worldenergynews.gr