Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης και κυρίως, την προστασία των καταναλωτών από την άνοδο των τιμών της ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν την αιτία που προκάλεσε την κρίση, ενώ αναπόφευκτα θα έχουν επίδραση και στον τομέα τομέα των ΑΠΕ, σύμφωνα με αναλύσεις ειδικών.
Tα μέτρα της Κομισιόν
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πλαφόν εσόδων στα υπερκέρδη των εταιριών παροχής ενέργειας (όχι από αέριο), ορίζοντας το όριο στα 180 ευρώ για τα κέρδη και ανακοινώνοντας μια παράλληλη «συνεισφορά αλληλεγγύης» από τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αν και δεν αμφισβητούσε την ανάγκη να ενεργήσουν οι κυβερνήσεις για να προστατεύσουν οικονομικά τους σκληρά πιεσμένους πολίτες, το Recharge ανέδειξε τις ενστάσεις και επιφυλάξεις των φορέων του τομέα των ΑΠΕ, πως θα δημιουργηθεί ένα δυσλειτουργικό "συνονθύλευμα" πλαφόν εντός ΕΕ, από τη στιγμή που τα κράτη μέλη έχουν τα ίδια, την επιλογή να θέσουν τα εθνικά τους ανώτερα και κατώτερα.
Η αιτία είναι το πρόβλημα προς λύση, όχι το σύμπτωμα
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Vestas, Henrik Andersen, σε άρθρο γνώμης στο Recharge προειδοποίησε από πλευράς του, ότι ενώ τα μέτρα της ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα του τρέχοντος ενεργειακού σοκ, όχι την αιτία και η μόνη μακροπρόθεσμη θεραπεία είναι να απελευθερωθεί και ενισχυθεί το πλήρες δυναμικό της Ευρώπης σε Ανανεώσιμη Ενέργεια.
Προς αυτή την κατεύθυνση, υπήρξε η εξαιρετικά σημαντική πολιτική κίνηση υπέρ του υδρογόνου αυτή την εβδομάδα, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κατάργηση των αμφιλεγόμενων κανόνων «προσθετικότητας» για τις ΑΠΕ, ενώ οι Βρυξέλλες εγκαινίασαν μια «Ευρωπαϊκή Τράπεζα Υδρογόνου» με κεφαλαιοποίηση τουλάχιστον 3 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φυσάει νέος αέρας υπέρ των ανανεώσιμων.
Ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες ΑΠΕ των ΗΠΑ, ο ιδρυτής της Airtricity North America και της Lincoln Clean Energy, Declan Flanagan, επέστρεψε στην start-up σκηνή μετά την επιτυχημένη πορεία στις ΑΠΕ ξηράς Orsted, εγκαινιάζει την Bluestar Energy Capital, όπως αποκάλυψε στο Recharge.
Παράλληλα, ο κολοσσός της ταχείας εστίασης McDonald's υπέγραψε μια τεράστια εταιρική συμφωνία ηλεκτρικής ενέργειας για την μετάβαση της λειτουργίας των 1.200 εστιατορίων του, με ενέργεια αποκλειστικά παρεχόμενη από τον ήλιο.
Το μεγάλο ερώτημα: Τα έργα και οι προμήθιειες
Μια ομάδα εννέα χωρών της «Βόρειας Θάλασσας», με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Γερμανίας, υπογράμμισαν τις τεράστιες φιλοδοξίες τους για ενίσχυση της Υπεράκτιας Αιολικής Ενέργειας θέτοντας στόχο να αναπτύξουν συλλογικά 260 GW έως το 2050 — από τα περίπου 15 GW που έχουν σήμερα.
Όπως ανέφερε, ωστόσο, το Recharge, το ερώτημα στο μυαλό των στελεχών σε ένα βιομηχανικό συνέδριο στο Βερολίνο, εστίαζε κυρίως στο ποιος θα προμηθεύσει τα παραπάνω τεράστια έργα ανάπτυξης ΑΠΕ που αναμένεται να αναδυθούν τώρα σε ολόκληρη την ήπειρο, η ευρωπαϊκή αλυσίδα εφοδιασμού η οποία, δέχεται σκληρές πιέσεις ή μια κινέζικη υπεράκτια εταιρία η οποία, όπως ανέφερε η Wood Mackenzie, βλέπει τις παραγγελίες της να μεγαλώνουν μαζικά.
Νέες αιχμές Michel
Νέες αιχμές για την πολιτική της Κομισιόν αναφορικά με την ενεργειακή κρίση αφήνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει πιο ουσιαστικά μέτρα.
Ο Μισέλ δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να υπερβεί τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι μπορούν να πληρώσουν τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς.
«Είναι καλές προτάσεις, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στα σχέδια της ΕΕ να μειώσει τις τιμές της ενέργειας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της ΕΕ.
www.worldenergynews.gr
Αντιδράσεις για τις επιπτώσεις επιβολής του πλαφόν στις ΑΠΕ στα μέτρα Von der Leyen
To ερώτημα που θέτει δημοσίευμα του Recharge για τις επιπτώσεις επιβολής στις ΑΠΕ