Τελευταία Νέα

Παρελθόν οι αμφιλεγόμενοι κανόνες για το πράσινο υδρογόνο στην Ευρώπη - Tι αλλάζει

Παρελθόν οι αμφιλεγόμενοι κανόνες για το πράσινο υδρογόνο στην Ευρώπη - Tι αλλάζει
Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία 13 στο RED II σύμφωνα με το Recharge

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε μια βασική τροποποίηση της Οδηγίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (RED II), καταργώντας τις απαιτήσεις «προσθετικότητας» σε επίπεδο ΕΕ και πέρασε δεσμευτικούς στόχους για το ανανεώσιμο υδρογόνο και τα παράγωγά του στη βιομηχανία και τις μεταφορές. Οι απαιτήσεις για ωριαία απόδειξη της αποκλειστικής παροχής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν θα ισχύουν πλέον, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας πιθανής «μαζικής εξόδου» των developers στις ΗΠΑ .

Σύμφωνα με το νέο RED II, οι στόχοι για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs), όπως το πράσινο υδρογόνο και η πράσινη αμμωνία, ορίζονται πλέον στο 5,7% όλων των καυσίμων έως το 2030, συμπεριλαμβανομένου του 1,2% στα καύσιμα για τη θάλασσα.

Επιπλέον, το 50% της χρήσης βιομηχανικών καυσίμων θα πρέπει να μεταβεί σε RFNBO έως το 2030, αυξάνοντας στο 75% έως το 2035. Αυτό θα απαιτήσει εννέα έως δέκα εκατομμύρια τόνους πράσινου υδρογόνου, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Hydrogen Europe.

Το Κοινοβούλιο υιοθέτησε την τροπολογία 13 στο RED II  καταργώντας ουσιαστικά τον αμφιλεγόμενο κατ' εξουσιοδότηση νόμο που θα επέβαλε κανονισμούς σε όλους τους παραγωγούς για προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από αποκλειστικά έργα πράσινης ενέργειας. Απεναντίας, οι παραγωγοί  θα μπορούν πλέον να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να την «επαληθεύσουν» ως πράσινη ηλεκτρική ενέργεια εξασφαλίζοντας συμφωνίες PPA από εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για το αντίστοιχο ποσό.

Η Hydrogen Europe αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία και υποστηρίζει την αρχή της προσθετικότητας, αλλά έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρακτική εφαρμογή των προτεινόμενων κριτηρίων και όχι την ίδια την αρχή. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί μια ισορροπία μεταξύ της διασφάλισης της παραγωγής πράσινου υδρογόνου από νέα χωρητικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αποφυγής υπερβολικών περιορισμών σε μια αναδυόμενη αγορά».

Η εμπορική ένωση SolarPower Europe (SPE) προειδοποίησε ότι η έλλειψη αυστηρών ρυθμίσεων θα καταστήσει τα έργα πράσινου υδρογόνου λιγότερο αξιόπιστα. «Η σημερινή ψηφοφορία απλώς καθυστερεί την επιτάχυνση που χρειάζεται η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ασφάλεια» επισημαίνουν μεταξύ άλλων.

Αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ

Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν υπέρ της αύξησης του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ στο 45% έως το 2030, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) - στόχος που στηρίζεται επίσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δέσμης μέτρων «RepowerEU».

Η νομοθεσία ορίζει επίσης επιμέρους στόχους για τομείς όπως οι μεταφορές, τα κτίρια, η τηλεθέρμανση και η τηλεψύξη. Στον τομέα των μεταφορών, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να οδηγήσει σε μείωση κατά 16% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, μέσω της χρήσης υψηλότερων μεριδίων προηγμένων βιοκαυσίμων και μιας πιο φιλόδοξης ποσόστωσης για ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης, όπως το υδρογόνο. Η βιομηχανία θα πρέπει να ενισχύσει τη χρήση των ΑΠΕ κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες κατ’ έτος και των δικτύων τηλεθέρμανσης κατά 2,3 μονάδες.

Η τοποθέτηση της Enel Green Power

Στο σημείο αυτό, αξίζει να υπενθυμίσουμε τις τοποθετήσεις του Επικεφαλής Ευρώπης της Enel Green Power και προέδρου της SolarPower Europe, Αριστοτέλη Χαντάβα, στο στο Southeast Europe Energy Forum 2022 που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 9 Σεπτέμβριου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον οποίο «το δρογόνο θα παίξει σίγουρα καίριο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Πρέπει να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να ενισχύσουμε και να εξελίξουμε τα ελληνικά ενεργειακά δίκτυα διανομής μέσω της εγκατάστασης των απαραίτητων υποδομών για την αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, πρέπει να στοχεύσουμε σε έργα που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, κάτι που η ΕNEL έχει ήδη δρομολογήσει στην Ελλάδα, θέτοντας ως βασική της προτεραιότητα την άμεση υλοποίηση τους», ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης