Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Προβλέπει αύξηση ζήτησης πετρελαίου κατά 3,1 εκατ. bpd το 2022 και 2,7 εκατ. bpd το 2023

ΟΠΕΚ: Προβλέπει αύξηση ζήτησης πετρελαίου κατά 3,1 εκατ. bpd το 2022 και 2,7 εκατ. bpd το 2023
Αισιοδοξία του ΟΠΕΚ για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2022 και το 2023
Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή στο 3,1% φέτος και άλλο 3,1% το 2023, δήλωσε ο ΟΠΕΚ σήμερα Τρίτη 13/9 σε μια πρόβλεψη που υποδηλώνει ότι το καρτέλ αναμένει υγιή ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου παρά τους φόβους της αγοράς για ύφεση.
Στη μηνιαία έκθεση για την αγορά πετρελαίου του Σεπτεμβρίου (MOMR) που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο ΟΠΕΚ δεν έκανε αλλαγές στις εκτιμήσεις του για την οικονομική ανάπτυξη και εξέφρασε μια αισιόδοξη νότα για την τάση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2022 και το 2023.

Το καρτέλ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% τόσο φέτος όσο και το επόμενο έτος, και παρόλο που αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή του για την οικονομία της Ευρωζώνης, ο ΟΠΕΚ εξακολουθεί να βλέπει ανάπτυξη 3,1% το 2022 και 1,7% αύξηση στη ζώνη του ευρώ το 2023.
Αυτό είναι αντίθετο στις πρόσφατες προβλέψεις αναλυτών και οικονομολόγων που αναμένουν ότι η Ευρωζώνη και πολλά κράτη μέλη της ΕΕ θα βυθιστούν σε ύφεση ήδη από φέτος λόγω της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που επιβαρύνουν τον πληθωρισμό, τις βιομηχανίες και το καταναλωτικό κλίμα.

«Οικονομίες όπως η Ινδία και η Ευρωζώνη παρουσίασαν ισχυρή δυναμική ανάπτυξης το α' εξάμηνο του '22, αντισταθμίζοντας πολύ καλά τη σχετικά -και πιθανώς προσωρινή- ασθενέστερη απόδοση των ΗΠΑ και της Κίνας», ανέφερε ο ΟΠΕΚ στο MOMR του την Τρίτη.
Εξετάζοντας το 2023, το καρτέλ σημείωσε ότι «Παρά τους προφανείς καθοδικούς κινδύνους, υπάρχει επίσης ανοδική δυνατότητα στις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Τα δημοσιονομικά μέτρα στην ΕΕ και την Κίνα υποστηρίζουν την ανάπτυξη προς το τέλος του έτους και οδηγούν σε πιθανή συνέχιση μιας σταθερής δυναμικής το 2023».

Ως αποτέλεσμα της αναμενόμενης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης, η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως λόγω της ανάκαμψης στα ταξίδια και τις μεταφορές, ανέφερε ο ΟΠΕΚ.
Αυτό προβλέπεται να οδηγήσει σε ισχυρή συνολική αύξηση της ζήτησης πετρελαίου κατά 3,1 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2022 και 2,7 εκατομμύρια bpd το 2023, ξεπερνώντας τα προ-COVID-19 επίπεδα, για να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 102,7 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης