Χιλιάδες εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν και ορισμένες από αυτές παραπονέθηκαν δημόσια για την εισφορά, λέγοντας ότι οι ασταθείς τιμές της ενέργειας δημιουργούσαν επίσης προβλήματα στις επιχειρήσεις τους
Ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει προϋπολογίσει 52 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Ιανουάριο για να βοηθήσει επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν υπερβολικά υψηλό κόστος ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και βενζίνης, καθώς η κρίση στην Ουκρανία επιβάρυνε τις προοπτικές ανάπτυξης για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.
Μεταξύ 10 και 11 δισεκατομμυρίων ευρώ του συνολικού πακέτου αναμενόταν αρχικά να χρηματοδοτηθεί μέσω ενός φόρου 25% στους ενεργειακούς ομίλους που επωφελήθηκαν από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η προκαταβολή 40% αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ προήλθε από εταιρείες που πλήρωσαν μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Ωστόσο, χιλιάδες εταιρείες αρνήθηκαν να πληρώσουν και ορισμένες από αυτές παραπονέθηκαν δημόσια για την εισφορά, λέγοντας ότι οι ασταθείς τιμές της ενέργειας δημιουργούσαν επίσης προβλήματα στις επιχειρήσεις τους.
Σε απάντηση, ο Ντράγκι ενέκρινε τον περασμένο μήνα ένα μέτρο που ορίζει ότι η προκαταβολή θα φέρει προσαύξηση 30% εάν καταβληθεί έως τις 31 Αυγούστου, μετά την οποία θα αυξηθεί στο 60%.
Παρά τις προθεσμίες, το Υπουργείο Οικονομικών εκτίμησε ότι είχε συγκεντρώσει λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο ευρώ έως τα τέλη Ιουνίου και μόνο ένα επιπλέον δισεκατομμύριο έως τις 31 Αυγούστου, ανέφεραν οι πηγές.
Σχεδόν το 30% των συγκεντρωθέντων κεφαλαίων προέρχεται από τον κρατικό ελεγχόμενο όμιλο Eni , ο οποίος συμμορφώθηκε με το σχέδιο καταβάλλοντας μέχρι στιγμής περίπου 560 εκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, το έλλειμμα εσόδων δεν επηρεάζει επί του παρόντος τους στόχους των δημοσίων οικονομικών της Ιταλίας, καθώς οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή και το ενεργειακό κόστος αίρουν τους έμμεσους φόρους, όπως ο φόρος επί των πωλήσεων ΦΠΑ.
Αυτό που συγκεντρώθηκε τον Αύγουστο από τον απροσδόκητο φόρο αποτελεί μέρος μιας πρόσθετης στήριξης ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που αποκαλύφθηκε την Πέμπτη. Η Ρώμη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση ενός νέου πακέτου βοήθειας ύψους έως και 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά επίσης ορισμένες αλλαγές στον φόρο απροσδόκητων κερδών με στόχο τη μείωση των κινδύνων δικαστικών διαφορών, καθώς αρκετές εταιρείες ενέργειας υποβάλλουν προσφυγές, ανέφεραν οι πηγές.
www.worldenergynews.gr