Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της αγοράς σύμφωνα με την BETA
Παρά τις ανόδους των μετοχών τους Motor Oil κα ΕΛΠΕ παρουσιάζουν εξαιρετικό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς η κερδοφορία τους για το 2022 θα είναι ιδιαίτερα υψηλή με αποτέλεσμα η σχέση του P/E να είναι μονοψήφια κάτω του 5. Αυτό σημαίνει ικανοποιητικά μερίσματα αλλά και επιτάχυνση των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ. Και τις δύο μετοχές παρακολουθεί η Goldman Sachs.
H Mytilineos έχει υποστεί επίσης μια μεγάλη διόρθωση με ανακοπή του ρημπάουντ μετά τις δηλώσεις Powell που οδήγησαν σε διόρθωση. Όμως διαθέτει υψηλή και διασφαλισμένη κερδοφορία και το μόνο ζήτημα που μένει να αποσαφηνιστεί, είναι πως η εταιρία θα επηρεαστεί από μια ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής του Αλουμινίου. Η μερισματική απόδοση υψηλή.
Η ΔΕΗ βρίσκεται 50% περίπου χαμηλότερα από το ξεκίνημα της χρονιάς. Η τελευταία διόρθωση μετά τα αποτελέσματα 6μήνου, οφείλεται στο ότι είχε δημιουργηθεί η προσδοκία πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι το buyback θα ξεκινούσε άμεσα και κατά δεύτερον στην αμφιβολλία που κακώς καλλιεργούν οι Short Sellers της μετοχής για την αποτελεσματικότητα του hedging των 500 εκατ.
που έχουν απορροφήσει κεφάλαιο κίνησης.Τα κεφάλαια αυτά θα απεγκλωβιστούν σταδιακά όταν έλθει η ώρα και η χρήση τους είναι σε αποτελεσματική κατεύθυνση ανάλογα τα δεδομένα που παρουσίασαν οι ενεργειακές τιμές και οι διακυμάνσεις φυσικού αερίου τους προηγούμενους μήνες.
Κυρίως οι short sellers που επιμένουν επενδύουν στην αβεβαιότητα της ενεργειακής αγοράς στην Ευρώπη καθώς και στην επιδείνωση όσον αφορά τα marging calls ευρωπαϊκών εταιριών κοινής ωφελείας. Τέτοια παροβλήματα η ΔΕΗ δεν έχει, αντίθετα μάλιστα τα EBITDA του 6μήνου αλλά και το guidance εξέπληξαν θετικά.
Αυτή την εβδομάδα ανακοινώνεται το 6μηνο της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ που θα παρουσιάσει κέρδη - ρεκόρ! Η μετοχή είναι εξώφθαλμα υποτιμημένη και ακόμα και οι αβεβαιότητες για μια ύφεση στην Ευρώπη, όπου βρίσκονται οι αγορές στις οποίες απευθύνεται αλλά και μια μείωση της παραγωγής δεν δικαιολογούν τα τρέχοντα επίπεδα,
Η τεχνική εικόνα της αγοράς
Η ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του β’ τρίμηνου περιόρισε την πίεση της προσφοράς στο ΧΑ ενώ η δημοσίευση των μεγεθών εξαμήνου από τις εισηγμένες εταιρίες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Autohellas, Σαράντης, Quest και Φουρλής) έδωσε ένα πιο αισιόδοξο στίγμα σε επιμέρους μετοχές την εβδομάδα που πέρασε.
Στον αντίποδα το κλίμα στο ενεργειακό τοπίο παραμένει δυσοίωνο στην Ευρώπη καθώς δεν φαίνεται επί του παρόντος κάποια προοπτική αποκλιμάκωσης της έντασης ή παύσης των πολεμικών επιχειρήσεων. Αντιθέτως το κλείσιμο της παροχής φυσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream I έβαλε μια ακόμα αρνητική παράμετρο στην εικόνα.
Η ΕΚΤ προχώρησε την Πέμπτη σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης με προοπτική στο άμεσο μέλλον να συνεχίσει με νέες αυξήσεις προκειμένου να περιορίσει την ακραία πληθωριστική άνοδο των τιμών των αγαθών. Την ίδια στιγμή η Τουρκία δεν παραλείπει να υπενθυμίζει την παρουσία της με τρόπο που δεν βοηθά στην μείωση της γεωπολιτικής έντασης. Διανύουμε μια περίοδο που χρηματιστηριακά κυριαρχείται από πολλές αντικρουόμενες παραστάσεις. Τα καλά μεγέθη των επιχειρήσεων και της οικονομίας δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην Αγορά υπό την πίεση αβεβαιοτήτων που επιστρέφουν κάθε φορά με μεγαλύτερη ένταση, γεγονός που ενισχύει την μεταβλητότητα.
Διαχειριστικά το βασικό ζητούμενο παραμένει η προστασία του κεφαλαίου και καθώς οδεύουμε προς το τέλος της χρονιάς η συντηρητική αυτή στάση θα λειτουργεί όλο και περισσότερο ανασταλτικά στην επενδυτική συμπεριφορά. Βέβαια, οι αγορές δεν είναι ποτέ προβλέψιμες ειδικά όταν πρόκειται για μια τόσο πολύπλοκή και πολυπαραγοντική συγκυρία και πλέον η καθημερινότητα κυριαρχείται από ασυνήθιστες καταστάσεις. Και εδώ ίσως θα χρειαζόταν μια καλή διάκριση του τι αποτελεί είδηση και τι επιθυμία για έναν επενδυτή που αναλαμβάνει το ρίσκο να επενδύσει ή να πάει κόντρα στην αγορά στα τρέχοντα επίπεδα.
Οι 818 μονάδες λειτούργησαν ως ανάχωμα στην πτώση της Αγοράς δίνοντας το έναυσμα για μια πρώτη αντίδραση. Το ανοδικό δρομολόγιο έχει ακόμα περιθώρια εκτόνωσης ως τις 866 μονάδες όπου και αναμένεται να δοκιμάσει τις χρονοσειρές των 200 και 30 ημερών που κινούνται στην ευθεία και συγκλίνουν στο ίδιο επίπεδο. Ο κινητός μέσος των 200 ημερών είθισται να διασπάται σε δύο χρόνους επομένως η διαφυγή του Γενικού Δείκτη από την Πτωτική Αγορά δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά η συνεδρίαση της Παρασκευής «μάζεψε» μια πτώση τεσσάρων ημερών βελτιώνοντας τα συναλλακτικά δεδομένα δίνοντας πιθανότητες στο σενάριο συνέχισης της ανόδου τις επόμενες ημέρες. Συμπερασματικά η επόμενη εβδομάδα προκρίνει την πιθανότητα μιας ήπιας ανοδικής κίνησης, εκτονώνοντας περαιτέρω μέρος από τις πιέσεις από το εύρος της πτώσης μεταξύ 899-818 μονάδων.
Από το μέτωπο των εταιρικών ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εξαμήνου ξεχωρίζουν αυτή την εβδομάδα οι δημοσιεύσεις των Ελβάλχαλκόρ (Τρίτη μετά το κλείσιμο), της Αegean (Πέμπτη/Τηλεδιάσκεψη Παρασκευή) και της ΣΙΔΜΑ (Παρασκευή). Από πλευράς εταιρικών πράξεων χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές των ΕΥΑΠΣ (€0,219) και Alpha Astika Akinita (€3,42) την ερχόμενη Τετάρτη. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Παρασκευή 16/ 9 το μεσημέρι κλείνουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Σεπτέμβριο. Στο τέλος της συνεδρίασης θα πραγματοποιηθούν οι δημοπρασίες αναδιάρθρωσης των δεικτών FTSE με αρκετό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών ενώ το βράδυ η DBRS και η Moody’s θα ανακοινώσουν την ετυμηγορία τους για το ελληνικό αξιόχρεο.
Οι κεφαλαιοποιήσεις χωρίς τις αναπροσαρμογές για τα διυλιστήρια
www.worldenergynews.gr