Τι είπε για τον EAST MED - Το φυσικό αέριο ως θεμέλιο, καταλύτης μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.
"Καλούμε τις κυβερνήσεις και, ευρύτερα, τους εταίρους της διεθνούς ενεργειακής κοινότητας να αναγνωρίσουν την αξία του φυσικού αερίου ως θεμελίου και ως καταλύτη μίας δίκαιης ενεργειακής μετάβασης.
Οι πολιτικές πρέπει να προσαρμοστούν ώστε να ενθαρρύνουν εγχώρια projects στον τομέα της παραγωγής τα οποία θα ενισχύσουν την ασφάλεια του ενεργειακού σχεδιασμού, καθώς και διεθνή projects μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσουν την Ευρώπη με την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία μπορεί να αποτελέσει έναν σταθερό και αξιόπιστο προμηθευτή για τον Ευρωπαίο καταναλωτή.
Μιλώντας στους αναλυτές της λονδρέζικης χρηματιστηριακής αγοράς, στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων 6μήνου, ο κ. Μαθιός Ρήγας ουσιαστικά έφερε ως παράδειγμα της αξιοπιστίας και των προοπτικών της Ανατολικής Μεσογείου την ίδια την Energean: μια επένδυση 2 δισεκ. στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Καρίς που ξεκινά παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες, μια μεγάλη ανακάλυψη όπως το Βόρειο Καρίς το οποίο μπαίνει στην παραγωγή σε ένα χρόνο περίπου (και τα δύο μαζί ξεπερνούν τα 100 δισεκ. κυβικά μέτρα), μια ακόμη ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου, η "Αθηνά", που οδήγησε και στην ανάδειξη και την απομείωση ρίσκου συνολικά για 58 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου στην "Περιοχή Όλυμπος" αλλά και 2+1 ακόμη νέες ερευνητικές γεωτρήσεις που έχουν προοπτικές για νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων από 10 ως και 40 δισεκ. κυβικών μέτρων, με την πρώτη εξ αυτών, των "Ερμή" να έχει ήδη ξεκινήσει.
Aναβάθμιση υποδομών και στόχοι
"Οι νέες ανακαλύψεις και οι υποδομές είναι κρίσιμες παράμετροι για τον εφοδιασμό των αγορών, είτε τοπικά, είτε περιφερειακά είτε μιλάμε σε σχέση με την Ευρώπη", ανέφερε χαρακτηριστικά. Και απάντησε σε σχετική ερώτηση για τον East Med ότι η Energean θα τον χρησιμοποιήσει, εφόσον κατασκευασθεί. Να θυμίσουμε εδώ ότι η εταιρεία, λίγο πριν το ξέσπασμα του κορωνοϊού το 2002, είχε υπογράψει Letter of Intent με την ΔΕΠΑ για την προμήθεια έως 2 δισεκ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο από το Ισραήλ μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.
Προσώρας, πάντως, η εταιρεία προχωρεί τον σχεδιασμό της με βάση υφιστάμενες είτε άμεσα υλοποιήσιμες υποδομές. Οι δε προοπτικές για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που δεν έχουν ήδη δεσμευθεί για το Ισραήλ (ήδη η εταιρεία έχει συμβολαιοποιήσει 7,2 δισεκ, κυβικά μέτρα τον χρόνο καθώς και έχει spot συμβόλαια που μπορούν να ανεβάσουν τις τοπικά απορροφούμενες ποσότητες έως τα 8 δισεκ. τον χρόνο) είναι η εξαγωγή με αγωγό προς την Κύπρο, όπως έχει καταγράψει το WEN και η υγροποίηση σε FLNG που θα εγκατασταθεί στο Βασιλικό για εξαγωγή σε άλλες αγορές, η εξαγωγή με αγωγούς προς Αίγυπτο (ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει MOU με την EGAS για προμήθεια έως και 3 δισεκ. κ.μ. ετησίως από τα κοιτάσματα στο Ισραήλ) και η υγροποίηση στα αιγυπτιακά τερματικά LNG της ΕΝΙ και της SHELL επίσης για εξαγωγή σε άλλες αγορές καθώς και η αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου προς την ισραηλινή αγορά, η οποία παρουσιάζει σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης.
Και οι τρεις αυτές προοπτικές απαιτούν αναβάθμιση δυναμικότητας και υποδομών, όπως επεσήμανε ο κ. Ρήγας. Και, ανάλογα με το εύρος των ανακαλύψεων, η μία προοπτική είναι πιθανό να μην αποκλείει την άλλη...
www.worldenergynews.gr