Το υψηλό ενεργειακό κόστος αυξάνει τον αριθμό των ευρωπαϊκών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν και η δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να περιορίσει τις τιμές θα τις βοηθήσει να επιβιώσουν, δήλωσαν την Τετάρτη ανώτατα στελέχη της Ένωσης ΜΜΕ της ΕΕ.
Η Ρωσία διέκοψε τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Η Ρωσία κατηγορεί αυτές τις κυρώσεις για την πρόκληση προβλημάτων εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τα οποία αποδίδει σε σφάλματα αγωγών.
Ο Πρόεδρος της SMEunited Petri Salminen είπε ότι οι εταιρείες λιανικής με τις οποίες μίλησε στη Φινλανδία αντιμετωπίζουν άλμα στους λογαριασμούς ενέργειας από 1.000 ευρώσε 10.000 ευρώ το μήνα, δυσκολεύοντας τις επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες.
"Αυτός είναι ένας φόβος που αυξάνεται μεταξύ των επιχειρηματιών σε όλη την Ευρώπη. Το πρόβλημα υπάρχει από την άνοιξη, αλλά τώρα επιδεινώνεται", δήλωσε ο Σαλμίνεν σε συνέντευξή του στο Reuters.
Αγώνας επιβίωσης
Ο Gerhard Huemer, διευθυντής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής της SMEunited, δήλωσε ότι κανονικά περίπου το 5% των εταιρειών κατέρρεαν κάθε χρόνο, τώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να καταρρεύσουν ήταν έως και 11% στη Φινλανδία και 16% στην Ισπανία, ενώ το 24% των εταιρείες στο Βέλγιο είχαν ήδη ζημίες.
«Πρόκειται για εταιρείες που μπορεί να μην επιβιώσουν την επόμενη περίοδο» επεσήμανε.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων στην ΕΕ των 27 χωρών. Απασχολούν περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, ή τα δύο τρίτα του συνόλου των απασχολουμένων και αντιπροσωπεύουν το 53% του ΑΕΠ της Ευρώπης.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, μια υποχρεωτική μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας από την ΕΕ και ένα ανώτατο όριο στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός αερίου για να προσπαθήσει να αμβλύνει τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών.
«Μια ευρωπαϊκή λύση θα ήταν η πιο αποτελεσματική για να αποφευχθεί η ανάμειξη με τους μηχανισμούς της αγοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά όταν πρόκειται για την επιδότηση των νοικοκυριών, τότε οι εθνικές λύσεις είναι οι καλύτερες», είπε ο Salminen.
«Θα ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν το διαθέσιμο χώρο για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος», είπε.
Ο Huemer, είπε ότι εάν σταματήσουν εντελώς οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, οι τιμές της ενέργειας θα αυξηθούν περαιτέρω, καθιστώντας απαραίτητη κάποια μορφή κυβέρνησης ή υποστήριξης της ΕΕ.
«Μια ιδέα θα ήταν να αποζημιωθούν οι εταιρείες για το 80% της μέσης κατανάλωσης ενέργειας σε τιμές πριν από τον πόλεμο (της Ουκρανίας) και να τις αφήσουμε να πληρώσουν το υπόλοιπο σε τιμές αγοράς ως κίνητρο για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να αυξήσουν την απόδοση», είπε.
www.worldenergynews.gr