Η υπεράκτια βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις στροβίλων τρεις φορές για να βοηθήσει να φτάσει το καθαρό μηδέν, αλλά ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει ευκολότερος, σύμφωνα με την Offshore Energies UK (OEUK).
Η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να διπλασιάσει ή ακόμα και να τριπλασιάσει το ποσοστό των υπεράκτιων εγκαταστάσεων ανεμογεννητριών για να επιτύχει τον στόχο της για τετραπλασίαση της υπεράκτιας ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2030, τονίζει η νέα έκθεση του OEUK.
Στα λόγια
Η μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε ότι σχεδόν τα μισά υπεράκτια αιολικά έργα που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για το 2030 βρίσκονται μόνο στο στάδιο της ιδέας και της θεωρίας.
Και αυτό γιατί, τέτοιου είδους έργα χρειάζονται συνήθως 13 και πλέον χρόνια για να περάσουν από την ιδέα στη λειτουργία, πολλά πολύ περισσότερο, κυρίως λόγω καθυστερήσεων στον κυβερνητικό σχεδιασμό και τις διαδικασίες έγκρισης.Μάλιστα, αυτό σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο κινδυνεύει να χάσει τον στόχο εκτός εάν επιταχυνθούν οι εγκαταστάσεις, δήλωσε η OEUK.
Ο στόχος
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη τη δεύτερη μεγαλύτερη εγκατεστημένη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα στον κόσμο, περίπου 12 GW. Η στρατηγική στοχεύει να το αυξήσει στα 50 GW έως το 2030, εκ των οποίων τουλάχιστον το 1/10 θα λάβει τη μορφή πλωτών αιολικών πάρκων. Αυτό όλο θα έδινε την απαραίτητη ενεργειακή αυτονομία στη χώρα, ενόψει των σημερινών και μελλοντικών κρίσεων.
Η πρόκληση μιας τέτοιας επέκτασης σημαίνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να εγκαταστήσει περίπου 3.200 νέες, και πολύ μεγαλύτερες, ανεμογεννήτριες έως το 2030 – περίπου τρεις νέες ανεμογεννήτριες κάθε δύο ημέρες, σύμφωνα με την OEUK.
Η Οικονομική Έκθεση του OEUK θα καλέσει τη νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εφαρμόσει τέσσερα βασικά μέτρα από τη Στρατηγική της για την Ενεργειακή Ασφάλεια για την ενίσχυση του ρυθμού των υπεράκτιων αιολικών εγκαταστάσεων:
1.Μείωση του χρόνου συναίνεσης σχεδιασμού από τέσσερα σε ένα χρόνο.
2.Εξορθολογισμός της διαδικασίας περιβαλλοντικής αξιολόγησης,
3.Μείωση της γραφειοκρατίας χρησιμοποιώντας της κυβέρνησης Offshore Wind Acceleration Task Force
4. Δημιουργία μιας γρήγορης διαδικασίας σχεδιασμού για μη αμφιλεγόμενα έργα
www.worldenergynews.gr