Στο τέλος του 2023 θέλουμε να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις για τις αποφάσεις και τις περαιτέρω κινήσεις της κοινοπραξίας ExxonMobil και ΕΛ-ΠΕ σε ότι αφορά τις έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, σημειώνοντας ότι τότε αναμένονται τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που θα γίνουν στο μεσοδιάστημα. Η ExxonMobil έχει δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει το πρόγραμμά της σε διάστημα δύο ετών, εφαρμόζοντας ποιοτικά αναβαθμισμένες και όσο το δυνατόν πιο φιλικές στο περιβάλλον τεχνικές και επιταχύνοντας την πρόοδο των εργασιών, δήλωσε ακόμα ο κ. Στεφάτος.
Οι προσδοκίες πάντως με την EXXON να έχει μεγάλο μέρος συμφερόντων στην Κοινοπραξία είναι σημαντικά αυξημένες για ένα θετικό τελικό αποτέλεσμα, που θα σημάνει μεγάλα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο και την κοινοπραξία.
Aναφερόμενος στον τομέα των Υπερακτίων Αιολικών εξάλλου ο κ. Στεφάτος είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στον συνδυασμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τον νέο αυτόν τομέα με τις πολύ μεγάλες προοπτικές και το υδρογόνο.
Όσον αφορά την ExxonMobil που πλέον είναι ο operator των ερευνών απέκτησε πρόσφατα το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων μίσθωσης της Τotal, η οποία αποχώρησε από την κοινοπραξία έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθάκων στην περιοχή.
Το Συμβούλιο Επικρατείας
Μετά την αποχώρηση της Total, η οποία συμμετείχε με 40% στην κοινοπραξία, η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V ανέλαβε το 75% του ποσοστού της Τotal Energies στις Συμβάσεις Μίσθωσης. To υπόλοιπο ποσοστό, δηλαδή το 25% από το αρχικό 40% της Total, πέρασε σε θυγατρικές των ΕΛΠΕ.
Στο νέο σχήμα η ExxonMobil, που είναι και ο leader, κατέχει το 70% και τα ΕΛΠΕ το 30%, έναντι 40% ExxonMobil, 40% Total και 20% ΕΛΠΕ που ήταν το αρχικό σχήμα.
Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, μίας ζώνης αρκετά υποσχόμενης λόγω της σχετικής γειτνίασης με μεγάλα κοιτάσματα της Μεσογείου αλλά αχαρτογράφητης και με μεγάλα βάθη έχουν καθυστερήσει σημαντικά. Η διαταραχή στο upstream παγκοσμίως που έφερε ο Covid-19 σε συνδυασμό με την αμφισημία της ΕΕ για το φυσικό αέριο στο πλαίσιο της πολιτικής για το Κλίμα αλλά και την αρχική στάση της κυβέρνησης φρέναραν τα αρχικά σχέδια.
Το πρόβλημα εντάθηκε μετά τις προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η υπόθεση αναμένεται να συζητηθεί τον Οκτώβριο. Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) πάντως- όπως έχει πλέον μετονομαστεί η ΕΔΕΥ- αισιοδοξεί για την έκβαση της υπόθεσης, ενώ και το όλο κλίμα έχει αλλάξει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την αναζήτηση φυσικού αερίου από τρίτες πηγές, προκειμένου να αντικατασταθεί το ρωσικό αέριο.
Η εταιρία, η οποία εφαρμόζει νέα στρατηγική “Υδρογονάνθρακες 2.0” , εκτός από την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων- αν υπάρχουν- έχει διευρύνει τις αρμοδιότητές της. Στο πλαίσιο αυτό έχουν προστεθεί δραστηριότητες που αφορούν στην αποθήκευση φυσικού αερίου, στη διαχείριση/αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ στους στόχους της είναι και η αποθήκευση υδρογόνου στο μέλλον.
Ο κ. Σούφιας
«Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης με σύγχρονους και περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΔΕΥΕΠ», τόνισε ο πρόεδρος της εταιρίας Ρίκαρντ Σκούφιας.
Ας σημειωθεί ότι η ΕΔΕΥΕΠ είναι πλέον η αδειοδοτούσα αρχή για τις αποθήκες διοξειδίου του άνθρακα (CCS), αερίου και υδρογόνου, ενώ έχει καθοριστική παρέμβαση στον σχεδιασμό για την εγκατάσταση των θαλάσσιων αιολικών.
Ήδη συνέπραξε προκειμένου να ενταχθεί το υπό εξάντληση κοίτασμα του Πρίνου ως πρότζεκτ CCS στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ επεξεργάζεται εκ νέου τα δεδομένα γεωλογικών σχηματισμών στα Γρεβενά, προκειμένου να εξετάσει την καταλληλότητά τους για δημιουργία δεύτερου έργου CCS. Παράλληλα έχει έλθει σε επαφή με ενδιαφερόμενους επενδυτές, Έλληνες και ξένους για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
www.worldenergynews.gr
Στεφάτος: Τέλος 2023 τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Συνδυασμένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα Υπεράκτια Αιολικά και το υδρογόνο