Η ευρωζώνη, ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο και οι προσδοκίες για τα επιτόκια εκτινάσσονται στα ύψη- Τι λένε οι αναλυτές
Χθες στον Ολλανδικό κόμβο η τιμή του συμβολαίου TTF για τον Σεπτέμβριο έκλεισε στα 290,9 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) καταγράφοντας άνοδο 8,1%.
Το συμβόλαιο του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 295 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) με άνοδο 8,2%.
Αντίθετα, αυτή η εβδομάδα ξεκίνησε με μια πρόβλεψη της αμερικανικής τράπεζας Citi ότι ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εκτοξευθεί σε υψηλό σχεδόν μισού αιώνα στο 18,6% έως τον Ιανουάριο, μια πρόβλεψη που κυριάρχησε στα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων την Τρίτη.
Την ίδια ώρα μια ακόμη εκρηκτική άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου έδειξε ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, με τη Ρωσία να σηματοδοτεί περαιτέρω πιέσεις στις εξαγωγές και τους ευρωπαίους αγοραστές να αγωνίζονται για προμήθειες πριν από το χειμώνα.
Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% τον Αύγουστο και σχεδόν 300% φέτος.
"Το κλειδί είναι η ενέργεια, η ενέργεια, η ενέργεια. Υπάρχει μια ενεργειακή κρίση, ας είμαστε ειλικρινείς γι' αυτό, οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 10 φορές υψηλότερες από τα επίπεδα πριν από τον COVID, αυτό είναι ένα σοκ για το σύστημα", δήλωσε ο Thomas Costerg, ανώτερος οικονομολόγος στην Pictet Wealth.
"Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους. Όλοι ξέραμε ότι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρώπης είναι η ξένη ενέργεια και τώρα πληρώνουν το τίμημα για αυτό", είπε, αναφερόμενος στην εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο.
Ανησυχία
Οι παγκόσμιες μετοχές σημείωσαν πτώση 4,3% από υψηλό 3-1/2 μηνών την περασμένη Τρίτη, το ευρώ υποχώρησε κάτω από το 1 δολάριο και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων επανήλθαν στο 3%.
Η Monica Defend, επικεφαλής του Ινστιτούτου Amundi, προβλέπει πτώση του ευρώ στα 0,96 δολάρια μέχρι τον Δεκέμβριο λόγω της αδύναμης οικονομίας της Ευρώπης.
Αυξάνεται η ανησυχία ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες, που συγκεντρώνονται στο συμπόσιο του Jackson Hole αυτής της εβδομάδας, προετοιμάζουν το έδαφος για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Χωρίς κάποια βεβαιότητα για το πότε θα τελειώσει αυτό , οι επενδυτές είναι νευρικοί.
«Η αγορά ήταν ολοένα και πιο πεπεισμένη ότι η ύφεση θα είναι το κυρίαρχο θέμα, ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ήταν πιο συμβιβαστικές ή χαλαρές στη σύσφιξη της πολιτικής τους», δήλωσε ο Richard McGuire, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στη Rabobank. «Από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας έχει αντιστραφεί εντελώς».
Πληθωρισμός
Οι βραχυπρόθεσμοι δείκτες στη ζώνη του ευρώ και στη Βρετανία εκτινάχθηκαν σε υψηλά ρεκόρ αυτή την εβδομάδα.
Ένας μακροπρόθεσμος δείκτης που παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη ζώνη του ευρώ αυξήθηκε στο 2,24% την Τρίτη, αφού έπεσε κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ τον Ιούλιο.
Η Isabel Schnabel, η οποία διαμορφώνει την πολιτική της ΕΚΤ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό μπορεί να «αποκαθηλωθούν».
Ο στρατηγικός αναλυτής της Societe Generale, Kenneth Broux, χαρακτήρισε τα σχόλια του Schnabel μια «κομβική στιγμή», με τους κεντρικούς τραπεζίτες να ανησυχούν ότι ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει αρκετά γρήγορα.
Στη Βρετανία, παρόμοιος δείκτης πληθωρισμού αυξήθηκε στο 3,82% αυτή την εβδομάδα, από 3,4% στα τέλη Ιουλίου.
Οι αποδόσεις των διετών βρετανικών κρατικών ομολόγων, που διαπραγματεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008, σημείωσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο άλμα από το 2010, αφού τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 10,1% τον Ιούλιο.
Οι αγορές της ευρωζώνης έχουν επίσης αυξηθεί εκεί που πιστεύουν ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν το επόμενο έτος, κατά περίπου 50 μονάδες βάσης σε περίπου 2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.
Επιτόκια
Ο Craig Inches, επικεφαλής των επιτοκίων της Royal London Asset Management, δήλωσε ότι η άνοδος των δεικτών πληθωρισμού που βασίζονται στην αγορά έδειξε ότι οι αγορές επικεντρώνονται πλέον στον "επόμενο γύρο πληθωριστικών επιπτώσεων". Τα αίτια ποικίλλουν από μια ευρωπαϊκή ξηρασία, μέχρι την κρίση φυσικού αερίου και τους περιορισμούς εφοδιασμού που σχετίζονται με την πανδημία στην Κίνα.
«Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλές ιστορίες που μπορούν να υποδεικνύουν πιο εδραιωμένο, ενσωματωμένο πληθωρισμό», είπε, προσθέτοντας ότι οι αγορές αναρωτιούνται τώρα «πόσο ψηλά πρέπει να πάνε τα επιτόκια»;
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό αυξάνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι προοπτικές για την Ευρώπη φαίνονται πολύ πιο ζοφερές.
«Ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αναμενόταν να αυξηθεί το τέταρτο τρίμηνο, αλλά η κλίμακα της ανόδου που αντιμετωπίζουμε τώρα είναι ένα νέο γεγονός λόγω της ανανεωμένης αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου», δήλωσε ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg.
«Αυτό είναι ένα νέο σοκ που δεν προβλεπόταν πριν από μερικές εβδομάδες».
www.worldenergynews.gr