Ενέργεια

Bruegel: Επιδοτήσεις 278 δισ. ευρώ για την ενεργειακή διάσωση - Τι έχει δώσει κάθε χώρα της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg

Bruegel: Επιδοτήσεις 278 δισ. ευρώ για την ενεργειακή διάσωση - Τι έχει δώσει κάθε χώρα της ΕΕ σύμφωνα με το Bloomberg
Η οικονομική παραγωγή σε ολόκληρη την ήπειρο πλήττεται, με τη βαριά βιομηχανία να είναι σε καθεστώς έντονης πίεσης

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διαθέσει περίπου 280 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιδοτήσεις για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, μεταδίδει το Bloomberg.

To εν λόγω χρηματικό ποσό, που υπολογίζεται από τη δεξαμενή σκέψης Bruegel με έδρα τις Βρυξέλλες, έχει αφετηρία από τον Σεπτέμβριο του 2021 και υπολογίζεται μέχρι σήμερα. Ο αναλυτής Giovanni Sgaravatti  επισημαίνει ότι: «Οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εργαστούν με την υπόθεση του χειρότερου σεναρίου ότι δεν θα εξαφανιστούν ακόμη και μετά από αυτό. Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της ενεργειακής ζήτησης, όπου αυτό είναι δυνατόν».

Σε επίπεδο αριθμών, οι τιμές της χονδρεμπορικής έχουν ξεπεράσει κατά 10 φορές τον εποχιακό μέσο όρο τους τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς η Ρωσία συμπιέζει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Αυτό πλήττει την οικονομική παραγωγή σε ολόκληρη την ήπειρο, με τη βαριά βιομηχανία να είναι σε καθεστώς έντονης πίεσης. Οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν μια κρίση κόστους ζωής, με τους λογαριασμούς των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο να τριπλασιάζονται.

Το πλήγμα για τις κυβερνήσεις έρχεται, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός μειώνει το βιοτικό επίπεδο. Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 18% τον Ιανουάριο για πρώτη φορά εδώ και μισό αιώνα λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα η Citigroup Inc.

Ο πίνακας της ευρωπαϊκής ενεργειακής διάσωσης για κάθε χώρα

70_9.JPG


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης