Ενέργεια

Τσαβούσογλου: Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια για ενεργειακά στην ΑΟΖ της Κύπρου

Τσαβούσογλου: Οι Ιταλοί ζήτησαν άδεια για ενεργειακά στην ΑΟΖ της Κύπρου
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα

Ιταλικό πλοίο απευθύνθηκε στην Τουρκία προκειμένου να του επιτρέψει να προχωρήσει σε έρευνες σε μια από τις «αμφισβητούμενες περιοχές», δηλαδή σε σημείο που βάσει του διεθνούς δικαίου βρίσκεται εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, αλλά η Άγκυρα το χαρακτηρίζει τουρκική υφαλοκρηπίδα. 

Η αποκάλυψη έγινε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη διάρκεια συνέντευξή τους σε εκπομπή όταν ρωτήθηκε για την ανακοίνωση της ιταλικής ΕΝΙ για το κοίτασμα φυσικού αερίου στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. 

Συγκεκριμένα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου (πηγή Χουριέτ/ΓΤΠ) είπε ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει να εισέλθει κανείς στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ισχυρίστηκε επίσης τα εξής: «Η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν πλοία 9 φορές μέσα σε ένα χρόνο. Δεν το επιτρέψαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Ένα ιταλικό πλοίο μας ζήτησε άδεια για επιστημονική έρευνα. Θα συνεργαστούμε σε αυτό το θέμα, αλλά η άδεια πρέπει να ληφθεί από εμάς». Ισχυρίστηκε δε ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας είναι σαφή και ότι η Τουρκία ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια του κειμένου
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης