Μεγάλη η διακύμανση των τιμών της κιλοβατώρας, από σχεδόν …τζάμπα έως 16,1 λεπτά/kWh - Τι θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις
Ειδικότερα για τα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι στα 63,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh). Έτσι, οι ονομαστικές τιμές της κιλοβατώρας των προμηθευτών ρεύματος που κυμαίνονται 67,9 λεπτά έως 1,0804 ευρώ περιορίζονται πλέον με την επιδότηση (συν τις έξτρα εκπτώσεις ορισμένων παρόχων) από 2 λεπτά έως 35 λεπτά η κιλοβατώρα. Πάντως, η πλειονότητα των καταναλωτών, δηλαδή πάνω από το 70%, θα πληρώσουν την κιλοβατώρα από 14 λεπτά/kWh ως και 16,1 λεπτά/kWh.
Ειδικότερα, οι τιμές της κιλοβατώρας (συνυπολογίζοντας την κρατική επιδότηση) διαμορφώνονται ως εξής:
ΔΕΗ: 14.9 λεπτά /kWh για κατανάλωση έως 500 kWh και 16,1 λεπτά/ kWh για πάνω από 500 kWh. Δηλαδή π.χ. ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 400 KWh/μήνα θα πλήρωνε στη ΔΕΗ χωρίς την κρατική επιδότηση 315 ευρώ (με χρέωση 0,788 ευρώ /KWh) και με την κρατική επιδότηση 60 ευρώ.
Φυσικό Αέριο: 4 λεπτά/kWh ενώ με την έκπτωση συνεπείας (20%) που προσφέρει περιορίζεται στα 2 λεπτά / kWh.
Ήρων: Με την κρατική επιδότηση μειώνεται στα 11,1 λεπτά / kWh. Όμως εάν συνυπολογιστεί και η έκπτωση συνεπείας (20%) που προσφέρει η εταιρεία η χρέωση για τον καταναλωτή γίνεται … αρνητική, δηλαδή – 3,9 λεπτά/kWh. Να σημειωθεί ότι οι συνεπείς πελάτες θα δουν αυτά τα επιπλέον ποσά να πιστώνονται στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα, όπως γίνεται πάντα με τις εκπτώσεις συνεπείας.
Protergia: 14,3 λεπτά/kWh.
Elpedison: 3,54 λεπτά/kWh.
NRG: 10,9 λεπτά/kWh
Watt+Volt: 14,5 λεπτά/kWh
ΖΕΝΙΘ: 4,8 λεπτά/kWh
Volton: 35 λεπτά/kWh. Προβλέπεται και έκπτωση συνέπειας 5%.
VOLTERRA: 13,9 λεπτά/kWh
Ειδικά για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η μέση μηνιαία επιδότηση φτάνει στα 67,7 λεπτά/kWh. Συνολικά οι επιδοτήσεις των νοικοκυριών για τις καταναλώσεις Σεπτεμβρίου φτάνουν τα 748 εκατ. ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις
Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία (ανεξαρτήτως ισχύος παροχής) η επιδότηση για τον Σεπτέμβριο διαμορφώνεται τα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης. Το μέτρο αφορά 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία κ.ά και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ. Έτσι, π.χ. στη ΔΕΗ μια μικρομεσαία επιχείρηση (μέχρι 35 KVa) με κατανάλωση 2.000 KWh/μήνα και χρέωση 80 λεπτά την KWh θα πλήρωνε χωρίς την κρατική επιδότηση 1.600 ευρώ ενώ με την κρατική επιδότηση 392 ευρώ.
Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ μεγαλύτερη από 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh. Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η επιδότηση προσδιορίζεται στα 639 ευρώ/MWh απορροφώντας το 90% της αύξησης.
Τη στήριξή του στην τακτική των επιδοτήσεων εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής: «Η οικονομία είναι «κυκλική» και κάθε γενναία απορρόφηση των αυξήσεων στο ρεύμα εκτιμάται ότι θα βοηθήσει τα νοικοκυριά να ανασάνουν και τις επιχειρήσεις να κρατηθούν όρθιες. Το ενεργειακό κόστος εισέρχεται σε αχαρτογράφητα νερά, με άγνωστες εξελίξεις και σωστά η Κυβέρνηση εφαρμόζει εγκαίρως έκτακτα μέτρα ανάγκης».
www.worldenergynews.gr