Ενέργεια

Πρόβλημα αγωγών αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο

Πρόβλημα αγωγών αντιμετωπίζει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο

 Η περιορισμένη χωρητικότητα το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ΗΠΑ

 

Η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τοποθετηθούν ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο, έχουν επίσης το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στον κόσμο έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλά  η  περιορισμένη χωρητικότητα του αγωγού παραμένει το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επέκταση του τομέα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν γίνει ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, καθώς οι παραδόσεις σε αγοραστές που στερούνται ενέργειας στην Ευρώπη και την Ασία έχουν αυξηθεί. Κατά το τρέχον έτος, πέντε προγραμματιστές έχουν υπογράψει περισσότερες από 20 μακροπρόθεσμες συμφωνίες για την προμήθεια περισσότερων από 30 εκατομμυρίων μετρικών τόνων LNG/έτος ή περίπου 4 Bcf/ημέρα, σε αγοραστές στην Ευρώπη και την Ασία σύμφωνα με το oilprice.

Πρόσφατα, ο γίγαντας του LNG Cheniere Energy Inc. αποκάλυψε ότι είχε την πιο ενεργή χρονιά για συμβάσεις από το 2011.
Εν τω μεταξύ, οι ασταθείς τιμές spot και η επιδείνωση της προοπτικής προσφοράς έχουν προκαλέσει μια βιασύνη από τους εισαγωγείς να διαπραγματευτούν μακροπρόθεσμες συμφωνίες καθώς προσπαθούν να κλειδώσουν τις τιμές.
Σύμφωνα με έκθεση του Oil & Gas Journal, τα 10ετή συμβόλαια LNG τιμολογούνται επί του παρόντος σε ~75% πάνω από τα επιτόκια του 2021, με τις περιορισμένες προμήθειες που αναμένεται να συνεχιστούν καθώς η Ευρώπη στοχεύει να ενισχύσει τις εισαγωγές LNG.

Δυστυχώς, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν το μεγαλύτερο ανεκτέλεστο στον κόσμο έργα υγροποιημένου φυσικού αερίου σχεδόν έτοιμα για λειτουργία, οι περιορισμοί που περιλαμβάνουν την περιορισμένη χωρητικότητα αγωγών παραμένουν το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επέκταση του τομέα.

Στη λεκάνη των Αππαλαχίων, τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας που παράγει περισσότερα από 35 Bcf/ημέρα, οι περιβαλλοντικές ομάδες έχουν επανειλημμένα σταματήσει ή επιβραδύνει τα έργα αγωγών και έχουν περιορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη στα βορειοανατολικά. Αυτό αφήνει την Permian Basin και το Haynesville Shale να επωμιστούν μεγάλο μέρος της πρόβλεψης ανάπτυξης για τις εξαγωγές LNG.

Οι αναλυτές της East Daley Capital Inc. έχουν προβλέψει ότι οι εξαγωγές LNG των ΗΠΑ θα αυξηθούν σε 26,3 Bcf/ημέρα έως το 2030 από το τρέχον επίπεδό τους που είναι σχεδόν 13 Bcf/ημέρα. Για να συμβεί αυτό, οι αναλυτές λένε ότι άλλα 2-4 Bcf/d χωρητικότητας θα πρέπει να κυκλοφορήσουν στο δίκτυο μεταξύ 2026 και 2030 στο Haynesville.

Εταιρείες αγωγών

Σύμφωνα με το FERC, τέσσερα έργα LNG των ΗΠΑ βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή, άλλα 12 έχουν εγκριθεί από ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και τέσσερα έχουν προταθεί για συνολικού ύψους 40 Bcf/d πιθανών εξαγωγών LNG.

Η κομβική λεκάνη της Permian ετοιμάζει έναν χείμαρρο έργων φυσικού αερίου. Η Energy Transfer LP αναζητά την κατασκευή του επόμενου μεγάλου αγωγού για τη μεταφορά της παραγωγής φυσικού αερίου από τη λεκάνη της Permian. Η εταιρεία εργάζεται επίσης για τον αγωγό Gulf Run με έδρα τη Λουιζιάνα, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από το Haynesville Shale στο Τέξας, το Αρκάνσας και τη Λουιζιάνα στην Ακτή του Κόλπου.
Η Energy Transfer αναμένεται να παρουσιάσει τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου στις 3 Αυγούστου 2022. Η πρόβλεψη EPS για το τρίμηνο, με βάση 5 αναλυτές σύμφωνα με την Zacks Investment Research, είναι 0,28 $ σε σύγκριση με 0,20 $ για την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους.

Τον Μάιο, μια κοινοπραξία εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, συγκεκριμένα η WhiteWater Midstream LLC, η EnLink Midstream, η Devon Energy Corp. και η MPLX LP ανακοίνωσαν ότι είχαν φτάσει σε μια τελική επένδυση απόφαση (FID) να προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού Matterhorn Express αφού έχει εξασφαλίσει επαρκείς σταθερές συμφωνίες μεταφοράς με τους φορτωτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο αγωγός Matterhorn Express έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει έως και 2,5 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (Bcf/d) φυσικού αερίου μέσω περίπου 490 μιλίων αγωγού 42 ιντσών από το Waha του Τέξας στο Katy περιοχή κοντά στο Χιούστον του Τέξας. Ο ανεφοδιασμός για τον αγωγό Matterhorn Express θα προέρχεται από πολλαπλές συνδέσεις ανάντη στη λεκάνη Permian, συμπεριλαμβανομένων απευθείας συνδέσεων με εγκαταστάσεις επεξεργασίας στη λεκάνη Midland μέσω περίπου 75 μιλίων, καθώς και απευθείας σύνδεση με το 3,2 Bcf/d Agua Blanca Pipeline, μια κοινοπραξία μεταξύ WhiteWater και MPLX.''

Ο Matterhorn αναμένεται να είναι σε λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Επίσης, τον Μάιο, η θυγατρική Kinder Morgan Inc. ξεκίνησε μια ανοιχτή σεζόν για να μετρήσει το ενδιαφέρον των φορτωτών για την επέκταση του αγωγού Gulf Coast Express (GCX) 2,0 Bcf/d.

Εν τω μεταξύ, η KMI έχει ήδη ολοκληρώσει μια δεσμευτική ανοιχτή σεζόν για τον αγωγό Permian Highway Pipeline (PHP), με έναν θεμελιώδη ναυλωτή ήδη για το ήμισυ της προγραμματισμένης χωρητικότητας επέκτασης 650 MMcf/ημέρα.

Εξαγωγές

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις εξαγωγές LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτρέψει μια ενεργειακή κρίση εν μέσω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ενέκρινε πρόσθετες εξαγωγές LNG από τον προγραμματισμένο τερματικό σταθμό LNG Golden Pass στο Τέξας και τον τερματικό σταθμό Magnolia LNG στη Λουιζιάνα.

Το έργο εξαγωγής LNG Golden Pass $10 δισεκατομμυρίων που ανήκει από κοινού στην Exxon Mobil και την Qatar Petroleum, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2024, ενώ το Magnolia LNG, που ανήκει στον Όμιλο Glenfarne, θα συνδεθεί στο δίκτυο μέχρι το 2026. Τα δύο τερματικά αναμένονται να παράγουν περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια cf/ημέρα φυσικού αερίου, αν και η Magnolia δεν έχει ακόμη υπογράψει συμβόλαια με πελάτες.

Προηγουμένως, οι Αμερικανοί κατασκευαστές LNG ήταν απρόθυμοι να κατασκευάσουν αυτοχρηματοδοτούμενες εγκαταστάσεις υγροποίησης που δεν είναι εξασφαλισμένες με μακροπρόθεσμες συμβάσεις από ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η σκληρή πραγματικότητα αναγκάζει να επανεξετάσουν τα ενεργειακά τους συστήματα. Η Γερμανία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Εσθονία εξέφρασαν πρόσφατα την επιθυμία να προχωρήσουν με νέους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής LNG.

Εν τω μεταξύ, το DoE ενέκρινε διευρυμένες άδειες για τον τερματικό σταθμό Sabine Pass της Cheniere Energy στη Λουιζιάνα και το εργοστάσιό της στο Corpus Christi στο Τέξας. Οι εγκρίσεις επιτρέπουν στους τερματικούς σταθμούς να εξάγουν το ισοδύναμο των 0,72 δισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών LNG την ημέρα σε οποιαδήποτε χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης όλης της Ευρώπης. Η Cheniere λέει ότι οι εγκαταστάσεις ήδη παράγουν περισσότερο αέριο από αυτό που καλύπτεται από προηγούμενες άδειες εξαγωγής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης