Ενέργεια

Βουλγαρία: «Aναπόφευκτες» οι συνομιλίες με την Gazprom για την επανέναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου

Βουλγαρία: «Aναπόφευκτες» οι συνομιλίες με την Gazprom για την επανέναρξη της προμήθειας φυσικού αερίου
Η χώρα, η οποία χρειάζεται περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, λαμβάνει 1 bcm ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και αγοράζει το υπόλοιπο από την αγορά

Ο μεταβατικός υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας είπε ότι είναι "αναπόφευκτο" η βαλκανική χώρα να συζητήσει την επανέναρξη των παραδόσεων φυσικού αερίου με τη ρωσική Gazprom που σταμάτησαν τον Απρίλιο, αφού η κυβέρνηση υποσχέθηκε να εξασφαλίσει επαρκή εφοδιασμό για το χειμώνα.

Ο Rossen Hristov δεν είπε πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη ρωσική εταιρεία, αλλά είπε ότι θα χρειαστούν για να εξασφαλιστεί φθηνότερο φυσικό αέριο για τη χώρα.

«Δεδομένων των απαιτήσεων των επιχειρήσεων και των συνδικάτων, στην πραγματικότητα, οι συνομιλίες με την Gazprom για ανανέωση των προμηθειών είναι αναπόφευκτες», είπε ο Hristov στους δημοσιογράφους.

Η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλυπτε περισσότερο από το 90% των αναγκών της σε φυσικό αέριο με ρωσικές παραδόσεις μέχρι τον Απρίλιο, όταν η Gazprom διέκοψε τις προμήθειες στη Βουλγαρία λόγω της άρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης να πληρώσει σε ρούβλια.

Το μακροπρόθεσμο συμβόλαιό της με την Gazprom λήγει στα τέλη του 2022.
Ο Hristov κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση του μεταρρυθμιστή πρωθυπουργού Κίριλ Πέτκοφ, η οποία κατέρρευσε τον Ιούνιο μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, ότι βλάπτει τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Είπε ότι δεν περίμενε εύκολες και γρήγορες συνομιλίες. "Η κατάσταση με την Gazprom δεν είναι καθόλου ρόδινη... Προφανώς θα έπρεπε να απευθυνθούμε σε αυτούς τώρα. Οι συνομιλίες θα είναι πολύ σκληρές και πολύ δύσκολες", είπε στους δημοσιογράφους.

Εκατοντάδες Βούλγαροι έχουν πραγματοποιήσει διαδηλώσεις κατά της προσωρινής κυβέρνησης από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της στις 2 Αυγούστου, ανησυχώντας ότι θα εργαστεί για την επανέναρξη των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου και για άλλη μια φορά αύξηση της επιρροής του Κρεμλίνου στην οικονομία.

Παραδόσεις

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία είπε την Κυριακή οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία θα μπορούσαν να επαναληφθούν εάν υπήρχε πολιτική βούληση από τη Σόφια, επαναλαμβάνοντας ότι οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν σε ρούβλια.

Επί του παρόντος, η χώρα, η οποία χρειάζεται περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, λαμβάνει 1 bcm ετησίως από το Αζερμπαϊτζάν και αγοράζει το υπόλοιπο από την αγορά.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής έχουν εκτιναχθεί κατά περίπου 60% σε περίπου 300 λέβα (153,44 $) ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο.

Επιχειρηματικές οργανώσεις και συνδικάτα δήλωσαν ότι οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου πλήττουν τη βιομηχανία και κάλεσαν την κυβέρνηση να αναζητήσει τρόπους επανέναρξης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, οι οποίες θα ήταν φθηνότερες από την αγορά στην ανοιχτή αγορά.

Η Σόφια ξεκινά συνομιλίες με το Αζερμπαϊτζάν αυτή την εβδομάδα για να ενισχύσει τις αζερικές προμήθειες και θα συζητήσει επίσης τις παραδόσεις με Τούρκους εμπόρους φυσικού αερίου, είπε ο Χρίστοφ.

Η προσωρινή κυβέρνηση αποφάσισε να υπογράψει συμφωνία με την αμερικανική εταιρεία φυσικού αερίου Cheniere για ένα μόνο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου για τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει slots στους τερματικούς σταθμούς LNG σε προσιτές τιμές για τα άλλα έξι φορτία που εξασφάλισε το προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης