Τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη της Μέσης Ανατολής πρόκειται να αποκομίσουν πρόσθετα έσοδα από πετρέλαιο έως και 1,3 τρισ. δολάρια τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, καθώς απολαμβάνουν ένα απροσδόκητο κέρδος που θα ενισχύσει τη δύναμη των κρατικών επενδυτικών ταμείων της περιοχής.
Οι προβλέψεις του ταμείου υπογραμμίζουν πώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας που οφείλονται στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία τροφοδοτούν τις μοναρχίες του Κόλπου, ενώ μεγάλο μέρος του υπόλοιπου κόσμου αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση.
Ο Jihad Azour, διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε στους Financial Times ότι σε σχέση με τις προσδοκίες πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου της περιοχής, ιδιαίτερα τα κράτη του Κόλπου, «θα δουν επιπλέον σωρευτικά έσοδα από πετρέλαιο 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2026".
Τα ταμεία του Κόλπου
Ο Κόλπος φιλοξενεί μερικούς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο, καθώς και αρκετούς από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργούς SWF.
Αυτά περιλαμβάνουν το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, την Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, το ταμείο του Άμπου Ντάμπι, συμπεριλαμβανομένης της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι, τη Mubadala και την ADQ, και την Αρχή Επενδύσεων του Κουβέιτ.
Το PIF 620 δισ. δολαρίων, του οποίου προεδρεύει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman, επένδυσε περισσότερα από 7,5 δισ. δολάρια σε αμερικανικές μετοχές το δεύτερο τρίμηνο, συμπεριλαμβανομένων των Amazon, PayPal και BlackRock, καθώς προσπάθησε να επωφεληθεί από την πτώση των τιμών των μετοχών.
Τα SWF του Κόλπου ήταν παρόμοια ενεργά κατά τη διάρκεια της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς προσπάθησαν να κεφαλαιοποιήσουν την αστάθεια της αγοράς που προκλήθηκε από την πανδημία.
Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2009, εκμεταλλεύτηκαν την αναταραχή για να εξαγοράσουν μερίδια σε υπό χρεοκοπία δυτικές εταιρείες.
Τα τελευταία χρόνια, πολλά από τα ταμεία έχουν επικεντρωθεί σε τομείς όπως η τεχνολογία, η υγειονομική περίθαλψη, οι βιοεπιστήμες και η καθαρή ενέργεια, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την απόδοση των επενδύσεων, αλλά επίσης επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τις οικονομίες και να αναπτύξουν νέες βιομηχανίες.
Επενδύσεις διαφοροποίησης
Ο Azour είπε ότι είναι σημαντικό τα κράτη του Κόλπου να χρησιμοποιήσουν τα τελευταία απροσδόκητα κέρδη για να «επενδύσουν στο μέλλον», συμπεριλαμβανομένων των προετοιμασιών για την παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση.
«Είναι μια σημαντική στιγμή για αυτούς, να επιταχύνουν σε τομείς όπως η τεχνολογία [εγχώρια] καθώς αυτό είναι κάτι που θα τους επιτρέψει να αυξήσουν την παραγωγικότητα», είπε.
«Επιπλέον, η επενδυτική τους στρατηγική θα μπορούσε να επωφεληθεί από το γεγονός ότι οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχουν βελτιωθεί για νέους επενδυτές και η ικανότητα να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους σε ορισμένους τομείς είναι επίσης ευκαιρίες».
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ήταν κρίσιμο να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη δυναμική στις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη μείωση της εξάρτησης των κρατών από το πετρέλαιο.
Παραδοσιακά, η υγεία των οικονομιών των κρατών του Κόλπου παρακολουθεί την αστάθεια των τιμών του πετρελαίου με τις κρατικές δαπάνες, που τροφοδοτούνται από τα πετροδολάρια, τον κύριο μοχλό της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Κατά συνέπεια, οι άνοδοι συχνά ακολουθήθηκαν από πτώσεις.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
www.worldenergynews.gr