Οι μεγάλες καταναλωτικές χώρες χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο, ενώ η παραγωγή το 2022 παρέμεινε σταθερή σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021
Ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου των ΗΠΑ αυξάνεται τους τελευταίους μήνες παράλληλα με τις εξαγωγές LNG, η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει κατακόρυφα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου.
Τον Ιούνιο, η ρωσική παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατακόρυφα κατά 18% σε μηνιαία βάση, σημειώνοντας πτώση για τρεις συνεχόμενους μήνες. Η παραγωγή φυσικού αερίου της Ρωσίας τον Ιούνιο ήταν στο 70% των επιπέδων του Μαρτίου, σύμφωνα με στοιχεία της JODI, η οποία συγκεντρώνει στοιχεία από χώρες που αναφέρουν οι ίδιοι.
Την ίδια στιγμή, η κατανάλωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησε σε εποχιακό χαμηλό πενταετίας τον Ιούνιο. Οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 50% σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούνιο.
Εξαγωγές
Η υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη, οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και η αυξημένη εξαγωγική ικανότητα κατέστησαν τις Ηνωμένες Πολιτείες τον μεγαλύτερο εξαγωγέα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο το πρώτο εξάμηνο του 2022, δήλωσε η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποστέλλουν όγκους ρεκόρ LNG στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τους συμμάχους της ΕΕ στις προσπάθειές τους να γεμίσουν την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα.
Τα αποθέματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα - ελαφρώς λιγότερο από τον εποχιακό μέσο όρο κατασκευής των 11 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων - φθάνοντας στο 57% πλήρη στα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις 16 Αυγούστου, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ ήταν κατά 75% πλήρης. Οι χώροι αποθήκευσης στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία πλήττεται περισσότερο από τις ρωσικές περικοπές στις παραδόσεις μέσω του Nord Stream, ήταν πλήρεις στο 77%.
Καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών, οι παγκόσμιες εξαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 17% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021.
Τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 28,5 bcm και ήταν 16,1 bcm κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, έδειξαν τα στοιχεία JODI.
www.worldenergynews.gr