Γιατί η ευκαιρία αύξησης του μεριδίου συναντά σκεπτικισμό
Μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται ο νέος διαγωνισμός της ΡΑΕ για την επόμενη διετία και παρ ότι η συγκυρία θα έπρεπε να μαγνητίζει τους προμηθευτές καθώς είναι η πρώτη φορά από το 2011 που θεσπίστηκε για πρώτη φορά με νόμο ο θεσμός του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου, δεν διαφαίνεται προθυμία. Το κίνητρο για τους προμηθευτές από την ανάληψη ρόλο ΠΤΚ έγκειται στο γεγονός ότι έχει τη δυνατότητα να συμπεριλάβει στο χαρτοφυλάκιό του ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών που θα περιέλθουν στην εν λόγω Υπηρεσία.
Ποιους καταναλωτές αφορά
Το Τελευταίο Καταφύγιο δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές που έμειναν «ορφανοί¨ από προμηθευτή λόγω απότομης διακοπής της δραστηριότητά τους να συνεχίσουν να ηλεκτροδοτούνται κανονικά για μέγιστο διάστημα τριών μηνών μέχρι να επιλέξουν νέο πάροχο. Μετά το πέρας του τριμήνου, εάν δεν έχουν συνάψει Σύμβαση Προμήθειας, τότε οι οικιακοί πελάτες και μη Οικιακοί με ισχύ έως 25kVA μεταπίπτουν αυτόματα στον Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας (εάν πληρούν τα κριτήρια ένταξης), χωρίς να διακόπτεται η ηλεκτροδότηση των ακινήτων τους. Για τους μεγάλους πελάτες ωστόσο (με ισχύ άνω των 25kVA) εκπροσωπούνται για μικρό χρονικό διάστημα, έως την ενημέρωσή του Προμηθευτή Τελευταίου Καταφυγίου για την αλλαγή εκπροσώπησης τους ή την απενεργοποίηση του μετρητή τους, από τον αρμόδιο Διαχειριστή Δικτύου.
Κίνητρα και αβεβαιότητες
Αν και οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τις μικρές κυρίως εταιρίες του κλάδου που είναι δύσκολο να χρηματοδοτήσουν τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες για αγορές ρεύματος και εδώ και μήνες προεξοφλείται η έξοδος κάποιων εξ αυτών από την αγορά, οι προμηθευτές δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να αρπάξουν την ευκαιρία για να αυξήσουν γρήγορα το χαρτοφυλάκιό τους. Η διστακτικότητα αυτή σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι ίδιοι, συνδέεται με το κόστος που θα χρειαστεί να επωμιστούν για αγορές ρεύματος προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες του Τελευταίου Καταφυγίου σε μια συγκυρία που η ενεργειακή κρίσης έχει ροκανίσει τη ρευστότητά τους και δυσχεράνει το άνοιγμα νέων γραμμών χρηματοδότησης.
Το έξτρα κόστος για να καλύψουν την ηλεκτροδότηση ακόμη και μιας μικρής εταιρίας 30 000 καταναλωτών που μπορεί να ¨σκάσει» υπολογίζεται σε 6 εκατ. το μήνα, ποσό που καταλήγει υπερδιπλάσιο σε περίπτωση που ακολουθήσουν και άλλα ¨κανόνια», ενδεχόμενο που το φοβάται ακόμη και η ΡΑΕ. Είναι ενδεικτική επ αυτού η επισήμανση του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα σε επιστολή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον προηγούμενο μήνα. «Ο κλάδος της προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα χρηματοοικονομικής ρευστότητας, που επαπειλούν τη βιωσιμότητα των δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων και δύνανται να οδηγήσουν συμμετέχοντες στην έξοδο από την αγορά», επεσήμαινε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΡΑΕ.
Σύμφωνα πάντως με το νόμο, σε περίπτωση που ο διαγωνισμός για την ανάθεση της Υπηρεσίας Τελευταίου Καταφυγίου καταλήξει άγονος, με απόφαση της ΡΑΕ ορίζεται ο προμηθευτής με το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, δηλαδή η ΔΕΗ.
www.worldenergynews.gr