Έκτακτη σύσκεψη της Επιτροπής Συντονισμού Έκτακτης Ανάγκης έχει συγκαλέσει για σήμερα στις 11 το πρωί η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πόρων κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των διυλιστηρίων των ΕΛΠΕ και της Μότορ Όιλ καθώς στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η διαθεσιμότητα πετρελαίου προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Να σημειωθεί ότι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ έγκειται στο γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες, λόγω κόστους, έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση αερίου και επέστρεψαν στο πετρέλαιο ή σχεδιάζουν να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο.
Γι΄ αυτό η κυρία Σδούκου καλεί σήμερα τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, ώστε να αποκτήσει σαφή εικόνα για το εάν υπάρχει επάρκεια πετρελαίου και για την ηλεκτροπαραγωγή. Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, το πρόβλημα δεν έγκειται στην επάρκεια ντίζελ, αλλά στις μεγάλες προκλήσεις των logistics, καθώς απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός βυτιοφόρων, υποδομών αποθήκευσης, προσωπικού κλπ.
Για τον λόγο αυτό έχει ήδη προετοιμαστεί να γυρίσει άμεσα σε άλλο καύσιμο, αν χρειασθεί, την παραγωγή του το Αλουμίνιον της Ελλάδος της Mytilineos
Στην Ρεβυθούσα το ενεργειακό επιτελείο
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης της κυβέρνησης, σε περίπτωση διακοπής των ροών φυσικού αερίου, ακόμη και αν είναι πλήρως διαθέσιμες όλες οι διεθνείς διασυνδέσεις, οι διαθέσιμες μονάδες λιγνίτη και οι πέντε μονάδες φυσικού αερίου που μπορούν να λειτουργήσουν και με ντίζελ, οι επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας θα είναι από μεγάλες.
Το έλλειμμα αερίου που μπορεί να προκύψει κυμαίνεται μεταξύ 1,9 έως 4,2 τεραβατωρών, και δεν μπορεί να καλυφθεί παρά μόνο με μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου αλλά και ρεύματος καθώς η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στηρίζεται σε ποσοστό πάνω από 40% σε φυσικό αέριο. Έτσι, στο παιχνίδι της εξοικονόμησης θα μπουν πρώτες οι επιχειρήσεις, με εξαίρεση πιθανώς όσες σχετίζονται με την υγεία, την άμυνα και άλλες κρίσιμες δραστηριότητες.
Στο Προληπτικό Σχέδιο Δράσης η ΡΑΕ έχει συμπεριλάβει πάντως και τα μέτρα ενίσχυσης του συστήματος φυσικού αερίου, με την προσθήκη της νέας αποθήκης FSU στη Ρεβυθούσα, την οποία επισκέφθηκε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά, την κυρία Σδούκου, τη διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ, κυρία Maria Rita Galli και τον Γενικό Διευθυντή της GasLog, κ. Κωνσταντίνο Καραθάνο.
Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα διπλασιασμού της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού, αναμένεται ότι θα είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία έως τα τέλη Αυγούστου. «Προετοιμαζόμαστε συστηματικά για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, αναβαθμίζοντας τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές. Παράλληλα, προχωράμε στην υλοποίηση έργων που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Σε συνδυασμό με τους νέους σταθμούς στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη, καθιερώνουμε τη χώρα ως βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική της ικανότητα σε LNG», σημείωσε χθες ο υπουργός.
Τι θα βγάλουν οι επαφές Σολτζ με τους Ρώσους
Πάντως χθες υπήρξαν επαφές μεταξύ του Σολτζ και των Ρώσων όοσν αφορά την παράδοση της τουρμπίνας και την επιστροφή στην κανονικότητα του Nord Sream 1, που δείχνουν ότι όλα μπορούν να επανέλθουν αν υπάρχει εκατέρωθεν καλή πρόθεση και διπλωματική πρόοδος . Αυτό όμως ακόμα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, φαίνεται όμως ότι η πολιτική ηγεσία της Γερμανίας δέχεται πιέσεις από τις παραγωγικές της τάξεις να αποτρέψει το μοιραίο πρόβλημα , δηλαδή χειμώνα χωρίς αρκετό ρωσικό αέριο.
www.worldenergynews.gr