Ανοιχτή επιστολή στους Ευρωπαίους φορείς της χάραξης πολιτικών για τις ΑΠΕ, απέστειλαν κορυφαίες Ενώσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες σχετικά με το σχέδιο REPower, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το PV-Europe.
Tο περιεχόμενο
«Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση σε ολόκληρη την ήπειρο, σε συνδυασμό με την υψηλή εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, τους υψηλότερους λογαριασμούς για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δημιουργούν μια επείγουσα ανάγκη επανεξέτασης της δομής των ευρωπαϊκών ενεργειακών συστημάτων.
Το Σχέδιο REPowerEU, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Μάιο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοχεύει στην αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού. Ωστόσο, για να είναι επιτυχές αυτό το σχέδιο, πρέπει να συνοδεύεται από επαρκείς στόχους και πλαίσια πολιτικής για την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας και άλλων ευέλικτων τεχνολογιών. Οι υπογράφοντες αυτής της επιστολής καλωσορίζουν το σχέδιο REPowerEU, τους φιλόδοξους στόχους του για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αναγνώριση του ρόλου της αποθήκευσης ενέργειας.
Η σημασία της αποθήκευσης
Για μια πετυχημένη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Ευρώπη χρειάζεται μια ταχεία ανάπτυξη δοκιμασμένων και επεκτάσιμων τεχνολογιών. Για το σκοπό αυτό, η αποθήκευση ενέργειας που βασίζεται σε μπαταρίες είναι μια γρήγορα αναπτυσσόμενη, οικονομικά αποδοτική λύση και χαμηλών εκπομπών ρύπων με τη δυνατότητα να γίνει η ραχοκοκαλιά σύγχρονων, ανθεκτικών και απανθρακοποιημένων ενεργειακών συστημάτων.
Η αποθήκευση ενέργειας που βασίζεται σε μπαταρίες μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα του δικτύου και να διευκολύνει τη συμφόρηση στις γραμμές μεταφοράς. Μπορεί να παρέχει χωρητικότητα και βοηθητικές υπηρεσίες που εξισορροπούν την προσφορά και τη ζήτηση, συχνά πιο αποτελεσματικές και φθηνότερες από άλλες τεχνολογίες.
200 GW ως το 2030
Σε πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας έχουν αποδείξει την ικανότητά τους για την εξασφάλιση ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού σε περιόδους αιχμής της ζήτησης και χαμηλής παραγωγής.
Διάφορες μελέτες προβλέπουν ότι για να αυξήσουμε την ασφάλεια και την αξιοπιστία των ενεργειακών συστημάτων στην ήπειρο, θα χρειαστούμε έως και 200 GW αποθήκευσης ενέργειας έως το 2030. Απαιτούνται επίσης αλλαγές στη δομή και τον σχεδιασμό της αγοράς ενέργειας για να επιτευχθούν οι στόχοι του REPowerEU. Επιπλέον, η αγορά ενέργειας θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο που να παρέχει το ύψος των τιμών σε παραγωγούς και πελάτες σύμφωνα με τις ανάγκες του συστήματος ανά πάσα στιγμή.
www.worldenergynews.gr