Η Exxon ξεπέρασε σε κέρδη την Chevron το β'τρίμηνο του 2022 παίρνοντας έτσι μια μεγάλη ρεβάνς, όταν μόλις πριν από δύο χρόνια το μάνατζμεντ ήταν υπό τον "κανονιοβολισμό" διαρκείας από ακτιβιστές.
Το ενδιαφέρον για τα ελληνικά συμφέροντα είναι, ότι η ΕΧΧΟΝ που επιστρέφει δυναμικά, είναι ο συνεταίρος πλειοψηφίας στα ΕΛΠΕ για το σημαντικό εγχείρημα ερευνών για υδρογονάνθρακες ΝΔ της Κρήτης.
Η μετοχή της EXXON ανέβηκε χθες 29/7 κατα 4% με κεφαλαιοποίηση 390,3 δισ ευρώ διατηρώντας τα σκήπτρα από την Chevron η οποία με άνοδο 8,9% έχει κεφαλαιοποίηση 321,8 δισ.
Και οι δύο εταρίες ανακοίνωσαν πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών.
Η Chevron που έχει αγοράσει ήδη μετοχές αξίας 4 δισ στο α΄εξάμηνο, ανεβάζει στα 15 δισ τον στόχο για το σύνολο του έτους.
Αντίστοιχα η EXXON έθεσε στόχο συνολικά 30 δισ για την περίοδο 22-23.
Με παρεμβάσεις που θυμίζουν άλλες εποχές, η γνωστή για τις κρατικές της πεποιθήσεις Elizabeth Warren, εκ της ομάδας της Γερουσίας των Δημοκρατικών , μίλησε για φόρο στα buybacks , ώστε να δημιουρηθούν αντικίνητρα και τα διαθέσιμα να πάνε σε επενδύσεις και προσλήψεις. Εκείνο βέβαια που κανείς δεν λέει, είναι τι θα γίνει αν υπάρξει ύφεση, θυμίζουμε την κρίση επιβίωσης των πετρελαϊκών, δύο χρόνια πριν στο ξεκίνημα του COVID.
Από την πλευρά του ο Darren Woods CEO της ΕΧΧΟΝ είπε ότι δεν βλέπουμε ύφεση στην αμερικανική οικονομία, με τα παρόντα δεδομένα, αλλά η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.
Τα μεγαλύτερη κέρδη τριμήνου στην ιστορία της ανακοίνωσε η Chevron, στηριζόμενη στα ισχυρά περιθώρια καυσίμων και στις υψηλές τιμές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη β΄ τριμήνου 11,6 δισ. δολαρίων έναντι 3,1 δις. δολ. την ίδια περίοδο πέρυσι.
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 65 δισ έναντι 36 δισ την αντίστοιχη περίοδο του 2021.
Η ενεργειακή ζήτηση ανέκαμψε κατακόρυφα στους τελευταίους 12 μήνες αλλά οι υψηλές τιμές για τα καύσιμα και το φυσικό αέριο, πλήττουν τους καταναλωτές παγκοσμίως. Τα οικονομία στοιχεία παγκοσμίως, δείχνουν ότι διάφορες οικονομίες αρχίζουν να επιβραδύνονται, με πιθανή την καταστροφή της ζήτησης.
Οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εξαιτίας του συνδυασμού της πανδημίας, των κυρώσεων στη Ρωσία και των ποσοστώσεων εξαγωγών στην Κίνα, που έχουν μειώσει την ικανότητα διύλισης. Η Chevron αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ανώτατο όριο επαναγοράς ίδιων μετοχών στα 15 από τα 10 δισ. δολάρια.Οι αναλυτές δεν αναμένουν επέκταση του προγράμματος επαναγοράς τόσο σύντομα, αφότου αναβάθμισε τις εκτιμήσεις τον Μάιο στο ανώτατο όριο του εύρους 5-10 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία επίσης χρησιμοποιεί τα κέρδη της για να μειώσει τον δείκτη χρέους, ο οποίος βρίσκεται χαμηλότερα του 15%, χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις της.
Αυξημένα και για τους δύο τα κέρδη διύλισης
Την υψηλότερη επίδοση σε κέρδη τριμήνου κατέγραψε η Exxon Mobil, με τον αμερικανικό ενεργειακό κολοσσό να ανακοινώνει κέρδη που «άγγιξαν» τα 18 δισ. δολάρια
Τα κέρδη της Exxon Mobil διαμορφώθηκαν σε 17,9 δισ. δολάρια ή 4,21 δολάρια ανά μετοχή, ξεπερνώντας της εκτιμήσεις των αναλυτών του FactSet που ανέμεναν κέρδη 15,2 δισ. δολαρίων ή 3,76 δολαρίων ανά μετοχή.
Πρόκειται για νέο ιστορικό υψηλό κερδών σε επίδοση τριμήνου για την εταιρεία, ξεπερνώντας τα 15,9 δισ. δολάρια του 2012, μετέδωσε το MarketWatch.
O κύκλος εργασιών ανήλθε σε 115,6 δισ από 67,7 δισ.
Τα κέρδη διύλισης για την EXXON έφτασαν τα 5,3 δισ από ζημιές το β΄τρίμηνο του 2021 865 εκατ.
Αντίστοιχα τα κέρδη διύλισης της Chevron στα 5,3 δισ από 839 εκατ.
Και οι δύο εταιρίες ανέφεραν ότι αυξάνουν τα επενδυτικά τους προγράμματα για να ανεβάσουν την πλευρά της προσφοράς και την παραγωγή πετρελαίου στο Permian Basin.
Είναι κάτι που έχει ζητήσει ο Biden και έχει λάβει τις ανάλογες απαντήσεις από την πλευρά των εταιριών.
Mετα από χρόνια υπερεπενδύσεων οι δαπάνες κινούνται στον χρυσό κανόνα αύξησης 1-3% αντέταξε αναλυτής, ώστε να μπορούν να δίνουν υψηλά μερίσματα.
www.worldenergynews.gr