Στην πρόληψη που έχει λάβει η ΡΑΕ, αναφέρθηκε σήμερα εκτενώς ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής, Αθανάσιος Δαγούμας, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας.
Η ΡΑΕ έχει διατυπώσει 19 σενάρια επικινδυνότητας (matrix risk) με βάση το σενάριο της πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου, με την Ελλάδα να είναι σε πιο πλεονεκτική θέση σε αυτό το κομμάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Χαρακτηριστικά, στην ΕΕ, οι μεγαλύτερες περικοπές εντοπίζονται σε Γερμανία, Ιταλία και Γαλλία (11.6 και 3.2 bcm αντίστοιχα κατά τη διάρκεια του χειμώνα). Αυτό εξηγείται λόγω του μηχανισμού επιμερισμού των βαρών που εφαρμόζεται στις προσομοιώσεις. Για τις υπόλοιπες χώρες, οι περικοπές είναι μικρότερες των 2.4 bcm.
Ο κ. Δαγούμας σημείωσε ότι σχεδιάζεται ειδικό προϊόν για εθελοντική μείωση κατανάλωσης ενέργειας από την βιομηχανία καθώς εισάγονται περαιτέρω προβλέψεις για το τέλος ασφάλειας εφοδιασμού ώστε να ελαφρυνθούν οι οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου.
Μεγιστοποίηση της χρησιμοποίησης υφιστάμενων υποδομών φυσικού αερίου
Αυτό θα γίνει με την αύξηση της δυναμικότητας αεριοποίησης της Ρεβυθούσας αλλά και την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας
Ενίσχυση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου – Αποθήκευση αερίου
Σε αυτό το μέτρο, συμπεριλαμβάνεται εναλλακτική λύση της θέσπισης της υποχρέωσης για τη διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης φυσικού αερίου στους κατόχους άδειας προμήθειας σε τελικούς πελάτες, οι οποίοι εισήγαγαν φυσικό αέριο στο ΕΣΦΑ την τελευταία 5ετία και είναι χρήστες του ΕΣΦΑ.
Η δεύτερη εναλλακτική λύση είναι η διατήρηση αποθέματος ΦΑ σε υπόγεια υποδομή αποθήκευσης ΦΑ στην Ιταλία από τον Διαχειριστή και διάθεση της αποθηκευμένης ποσότητας ως άεριο εξισορρόπησης κατά τους μήνες Νοέμβριο 2022 – Μάριο 2023.
Ενίσχυση μέτρων για την αποτελεσματικότερη διαχείριση φυσικού αερίου κατά την κρίση
-Διατήρηση στρατηγικού αποθέματος ΦΑ
-Μηχανισμός για την κατά προτεραιότητα λειτουργία των μονάδων με εναλλακτικό καύσιμο στην αγορά ηλεκτρισμού σε περίπτωση κρίσης ΦΑ Επιπέδου 3 έκτακτης ανάγκης και κατόπιν απόφασης ΟΔΚ για την ενεργοποίησή του
-Εισαγωγή διατάξεων για τη συνεχή χρήση και περιορισμό της άσκοπης κατανάλωσης ΦΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης
-Κατά προτεραιότητα παροχή φυσικού αερίου σε ορισμένες «Σημαντικές» Βιομηχανίες
-Ανάπτυξη εξειδικευμένου προϊόντος φυσικού αερίου για την εθελοντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας
Βελτιστοποίηση του Ρυθμιστικού Πλαισίου
-Θέσπιση ενιαίου τέλους ασφάλειας εφοδιασμού (ΤΑΕ)
-Ρύθμιση για την έκτακτη τροποποίηση του Προγραμματισμού Εκφορτώσεων ΥΦΑ
Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας τόνισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης ενέργειας κατά 15%. «Δεν λέμε να μην λειτουργούν τα κλιματιστικά ή η θέρμανση όταν απαιτείται. Λέμε να περιοριστεί η σπατάλη. Τον Ιούλιο η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε 13 – 16%. Παράγοντας της μείωσης είναι και η αύξηση παραγωγής μέσω ΑΠΕ. Παράλληλα, ενημέρωσε για το αίτημα που υπέβαλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην ΕΕ για δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης των καταναλωτών κυρίως ενεργοβόρων βιομηχανιών που προχωρούν σε μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου», είπε
www.worldenergynews.gr