Οι ετήσιες εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην ΕΕ θα πρέπει να διπλασιαστούν έως το 2026 για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού, καθώς και να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Χρηματοοικονομικού think-tank Ember, που αναπαράγει το montel.
Οι ετήσιες προσθήκες αιολικής και ηλιακής ενέργειας χρειάζονται για να φτάσουν τα 76 GW το 2026, από τα 34 GW που αναφέρθηκαν πέρυσι, ανέφερε στην τελευταία έκθεσή της.
Αργός ρυθμός ανάπτυξης
Σύμφωνα με την έκθεση, οι προβλέψεις μαρτυρούν πολύ πιο αργό ρυθμό, με τις χώρες της ΕΕ να αναπτύσσουν μόνο 38 GW/έτος μέχρι εκείνη την ημερομηνία.
«Μέχρι στιγμής, στην πράξη δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόοδος. Η άρση των φραγμών στο αδειοδοτικό πλαίσιο καθώς και η πλήρης απελευθέρωση του δυναμικού των ΑΠΕ κρίνονται επιτακτικές επιλογές» τόνισε η Harriet Fox.
Στο σχέδιό της REPowerEU, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχευσε το 69%, ή 1.236 GW, ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το τέλος της δεκαετίας ως απάντηση στον περιορισμό των ρωσικών εισαγωγών ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο, η Ember υπογραμμίζει ότι αιολική και ηλιακή ενέργεια πρόκειται να μείνουν πίσω από τον ρυθμό που απαιτείται για αυτά τα επαρκώς φιλόδοξα μονοπάτια»
Οι φωτεινές εξαιρέσεις
Μόνο τέσσερις από τις 27 χώρες της ΕΕ – η Φινλανδία, η Κροατία, η Λιθουανία και η Σουηδία – ήταν σε καλό δρόμο για να επιτύχουν αρκετά υψηλή ετήσια αύξηση της αιολικής δυναμικότητας, έδειξε η έκθεση.
Εν τω μεταξύ, η Γαλλία, η Ισπανία και οι Κάτω Χώρες «είναι πιθανό να διαμορφωθούν σταδιακά ή να δουν μείωση των ποσοστών εγκατάστασης έως το 2026», πρόσθεσε. Η αδειοδότηση παρέμεινε μια βασική πρόκληση για την επίτευξη των πράσινων στόχων με τις προθεσμίες για τη χορήγηση έγκρισης να υπερβαίνουν έως και τα πέντε χρόνια.
Σε ορισμένες από τις 18 χώρες που αναλύθηκαν για χερσαία αιολικά έργα, η απόκτηση άδειας θα μπορούσε να διαρκέσει έως και 120 μήνες, σε σύγκριση με το δεσμευτικό όριο των 24 μηνών της ΕΕ.
www.worldenergynews.gr