Ενέργεια

Power of Siberia: Στο επίκεντρο ο αγωγός Ρωσίας - Κίνας για φυσικό αέριο - Χάρτης

Power of Siberia: Στο επίκεντρο ο αγωγός Ρωσίας - Κίνας για φυσικό αέριο - Χάρτης
Στην Κίνα, ο αγωγός διέρχεται από την ανατολική πλευρά της χώρας, περνώντας από την πρωτεύουσα του Πεκίνου και καταλήγει στη Σαγκάη.

Στο τελικό στάδιο της κατασκευής του πρώτου αγωγού αερίου βρίσκεται η Κίνα και η Ρωσία, σύμφωνα με το CNBC. Aυτό γιατί, ο «Power of Siberia» - όπως ονομάζεται το τμήμα που βρίσκεται στη Ρωσία - άρχισε να παραδίδει φυσικό αέριο στη βόρεια Κίνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Στην Κίνα, ο αγωγός διέρχεται από την ανατολική πλευρά της χώρας, περνώντας από την πρωτεύουσα του Πεκίνου και καταλήγει στη Σαγκάη.

Η μεσαία φάση ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2020 και το τελικό νότιο τμήμα πρόκειται να ξεκινήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου το 2025, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο φόβος της Ρωσίας

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω αγωγός έρχεται στο προσκήνιο, καθώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την απειλή να χάσει τις αγορές φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία είναι ο μεγάλος της πελάτης. Το Πεκίνο αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την απρόκλητη εισβολή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι κρατικές εταιρείες ενέργειας, η ρωσική Gazprom και η China National Petroleum Corp., κατασκευάζουν τον αγωγό εδώ και περίπου οκτώ χρόνια. Παρόλα αυτά, η κλίμακα του αγωγού φυσικού αερίου Κίνας-Ρωσίας δείχνει ότι είναι μόνο μία από τις πολλές ενεργειακές επιλογές για το Πεκίνο.
16_4.JPG


Σε χαμηλές «πτήσεις» η κατανάλωση φυσικού αερίου

Αν και η Ρωσία φέρεται να έχει επενδύσει 55 δισεκατομμύρια δολάρια στη συμφωνία της για τον αγωγό με την Κίνα, οι εισαγωγές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού ανήλθαν συνολικά σε μόλις 3,81 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Δεκέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνειακά στοιχεία τον Ιούνιο.

Οι δύο χώρες έχουν συζητήσει την κατασκευή πρόσθετων αγωγών φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου ενός που αναμένεται να διέρχεται από τη Σιβηρία μέσω της Μογγολίας.
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η Μογγολία αναμένει ότι ο νέος αγωγός φυσικού αερίου, γνωστός ως «Power of Siberia 2», θα ξεκινήσει την κατασκευή εντός δύο ετών.

Πυρηνική ενέργεια και άνθρακας

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία συνεργάζονται επίσης για την ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας.

Τον Μάιο του 2021, ο Κινέζος πρόεδροςXi Jinping και ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μίλησαν ουσιαστικά σε μια πρωτοποριακή εκδήλωση για κοινά κατασκευαστικά έργα σε δύο πυρηνικούς σταθμούς στην Κίνα.

Μεγάλο μέρος της ενέργειας της Κίνας εξακολουθεί να προέρχεται από άνθρακα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου παράγεται στη χώρα.Όμως τους τελευταίους μήνες η Κίνα αγοράζει περισσότερο ρωσικό άνθρακα, ο οποίος πωλείται με έκπτωση, καθώς πολλές άλλες χώρες σχεδιάζουν κυρώσεις για το εμπόρευμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης