Μνημόνιο συνεργασίας στα ενεργειακά θα υπογραφεί μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών κατά την επίσκεψη του διαδόχου του θρόνου πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, που ξεκινά σήμερα 26/7.
Η επίσκεψη είναι μεγάλης σημασίας, γιατί είναι η αμέσως επόμενη διπλωματική επαφή κορυφής του Σαουδάραβα μετά την επίσκεψη Biden στο Ριάντ.
H Σαουδική Αραβία διαθέτει κομβικό ρόλο αυτή την στιγμή, αφού ελέγχει την παραγωγή του πετρελαίου με τις λοιπές πρωτοκλασσάτες δυνάμεις του ΟΠΕΚ+ ενώ διατηρεί άριστες σχέσεις και με την Ρωσία.
Το μνημόνιο συνεργασίας θα περιλαμβάνει τους τομείς Υδρογόνου, Ανανεωσίμων Πηγών και Διασυνδέσεων.
Παράλληλα ο Σαουδάραβας διάδοχος του θρόνου θα έχει την δυνατότητα να συνομιλήσει με κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θα θα παρακαθήσουν σε δείπνο, που παραθέτει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για μια ακόμα επιτυχημένη προσπάθεια του Έλληνα πρωθυπουγού, ο οποίος στρατηγικό στόχο έχει την προσέλκυση μεγάλων τέτοιων κεφαλαίων στην Ελλάδα και την επαφή τους με τους Έλληνες επιχειρηματίες. Μεταξύ των βασικών παρουσιών θα είναι ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος - ΣΕΒ, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος,ο Ευάγγελος Μαρινάκης, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο Γιώργος Περιστέρης.
Διασυνδέσεις, Υδρογόνο και ΑΠΕ στο επίκεντρο
Το Υδρογόνο, όπου οι νέες τεχνολογίες κάνουν άλματα με στόχο την εμπορική εφαρμογή θα είναι στο επίκεντρο στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί.
Οι διασυνδέσεις με στόχο να ποντιστεί καλώδιο στην Μεσόγειο που θα μεταφέρει δεδομένα είναι ο δεύτερος κλάδος προτεραιότητας. Πρόκειται η Ελλάδα να γίνει η πρώτη πύλη της μεταφοράς δεδομένων μέσω καλωδίων Broadband, στην κοινοπραξία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ και η Saudi Telecom.
Οι ΑΠΕ αποτελούν έναν τομέα που ενδιαφέρει τα μεγάλα σαουδαβικά κεφάλαια, σαν ανάπτυξη από την αρχή είτε με εξαγορές σε έτοιμα πακέτα.
Σύμφωνα με την Deutche Welle και όπως σχολιάζει ο Δρ. Ρόναλντ Μαινάρντους πολιτικός αναλυτής, σχολιαστής και κύριος ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ, η επίσκεψη περιέχει ένα ιδιαίτερο συμβολικό μήνυμα: είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα και πλέον χρόνια που ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν πατάει το πόδι του σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίσημη αποστολή.
Δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο ταξίδι του πρίγκιπα διαδόχου σε χώρα της ΕΕ, μετά από πολλά χρόνια αναγκαστικής διπλωματικής διακοπής, γίνεται στην Αθήνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, έπαιξαν «ιδιαίτερο ρόλο» στον τερματισμό της πολιτικοδιπλωματικής απομόνωσης του διαδόχου του σαουδαραβικού θρόνου, γράφει σε ανάλυσή της η υπηρεσία ειδήσεων Al Monitor.
Ο MBS, όπως είναι επίσης γνωστός, ταξιδεύει στην Αθήνα με μεγάλη συνοδεία και εκτεταμένη ατζέντα. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις επίσημες ανακοινώσεις των δύο πλευρών, η εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας βρίσκεται στην κορυφή της ημερησίας διάταξης. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αθήνα και το Ριάντ θα υπογράψουν συμφωνία για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Οι διασυνδέσεις μετά τα αμυντικά
Σε αντιστάθμισμα για τη στρατιωτικοπολιτική συνεργασία των Σαουδαράβων, η Ελλάδα λίγο αργότερα δάνεισε στη Σαουδική Αραβία το πλέον σύγχρονο σύστημα πυραυλικής άμυνας Patriot, μαζί με το πλήρωμα που το διαχειρίζεται. Οι αντάρτες Χούτι έχουν επανειλημμένα επιτεθεί με πυραύλους εναντίον στόχων στη Σαουδική Αραβία. Οι πύραυλοι Patriot που παρέχει η Αθήνα θεωρούνται αποτελεσματικός αναχαιτιστικός μηχανισμός.
Πέραν των στρατιωτικών θεμάτων, οι διμερείς διαβουλεύσεις στην Αθήνα θα επικεντρωθούν και στην επέκταση της οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας. "Ο ουρανός είναι το όριο", δήλωσε ενθουσιασμένος ο υπουργός Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Χαλίντ μπιν Αμπουλαζίζ αλ Φαλίχ,αναφερόμενος στην προνομιακή γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Τέτοιες αναφορές βρίσκουν ευήκοα ώτα στην Αθήνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν χάνει ευκαιρία να προβάλλει τη χώρα μας ως στρατηγικό κόμβο για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης στο μέλλον.
Όμως το Ριάντ και η Αθήνα δεν θα συζητήσουν μόνο το μεγάλο θέμα της ενέργειας. Οι δύο χώρες φέρονται να θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και για την τοποθέτηση καλωδίου στο βυθό της Μεσογείου που θα μεταφέρει δεδομένα (data cable). Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα αναπτύσσεται σε περιφερειακό ψηφιακό κόμβο μεταξύ Ευρώπης και αραβικού κόσμου.
www.worldenergynews.gr